Warto upiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia :) Robi się szybko, a są naprawdę smaczne. Składniki : 1/2 kg mąki 25 dag cukru 25 dag masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną
Proste Potrawyrękach. Pomimo dość sędziwego wieku ma cierpliwość oraz wspaniałe oczy i ręce. Z prostego materiału potrafi stworzyć cudeńka:) Dużo zdrowia, radości oraz spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich moich Czytelników od Urszuli z Rodziną
Proste Potrawyżołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze danie w Boże Narodzenie, a w Nowy Rok z soczewicą, która ma symbolizować pieniądze... Najbardziej znane są 3 rodzaje Polenty: klasyczna żółta, biała podawana do ryb oraz czarna z kaszy gryczanej
NaKońcuJęzykaSUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjenaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka
Moje Kuchenne Rewelacjeziarenek soczewicy kojarzy się z monetami, dlatego dania z jej wykorzystaniem mają zapewnić bogactwo w nadchodzącym roku. Dania z soczewicy podawane są czasem już w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, ponieważ wierzy się, że im więcej soczewicy zostanie spożyte, tym więcej pieniędzy można zyskać w nowym roku. Cotechino przypomina salami tylko, że zrobiona jest z surowego mięsa. Swój
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na święta Bożego Narodzenia dostałam od Siostry naczynie do tażin , które przywiozła dla mnie z Maroka . Takie naczynie marzyło mi się od dawna. Choć tażin spokojnie można przygotować w zwykłej brytfannie ( wszystkie dotychczasowe tażiny tak gotowałam), to jednak w takim naczyniu prezentuje się wyjątkowo pięknie. W ramach podziękowania za wspaniały prezent, obiecałam przygotować dla Siostry prawdziwy marokański
Chilli Czosnek i Oliwaobiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta.... Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam. Zaczynamy: Składniki na farsz : ok 500 gr mięsa mielonego wołowego
Smaki Edytyznajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) Powidła śliwkowe Powidła śliwkowe z nutą wanilii Powidła śliwkowe bez cukru na 100 % wykorzystam do ekspresowego piernika na Boże Narodzenie. Składniki na 4 słoiczki o poj. 250 ml: 2 kg umytych śliwek polskich jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru Przygotowanie: Śliwki kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Grzyby będą gotowe za miesiąc, ale my poczekamy z ich otwarciem do Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra. Będą doskonałą zakąską. The post Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkości w słoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego Narodzenia można wykorzystać sok ze świeżych pomarańczy, ale w porach roku, gdy pomarańcze nie są tak słodkie lub ich nie ma, można do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać 100 % sok pomarańczowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych wędlin, czy domowej białej kiełbasy . Jak pisałam już wcześniej suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę suszyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię