zjeść ;) Chcę zrobić w większej blaszce, z półtorej porcji, co na pewno sprawi że będzie cieńsza i lepiej się zwinie. Tutaj macie składniki podane na zwykłą blaszkę. Składniki na biszkopt: 3 jajka 125ml oleju rzepakowego 120g cukru kryształu 50g świeżego szpinaku baby Ok 250g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300ml słodkiej 36% śmietany 3 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladziezapominamy o najprostszych recepturach. Poniższy omlet przygotowałam na bazie żółtek, ubitych białek i przesianej mąki pszennej. Omlet po usmażeniu jest miękki i puszysty. W smaku i wyglądzie przypomina biszkopt. Taki omlet możecie podać zarówno na słodko jak i na słono. Składniki na porcję dla 1 osoby (na 1 omlet) : 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 płaskie łyżki mąki pszennej
UgotowaćBiszkopty to idealne ciacha dla najmłodszych. Nie zawierają pochodnych mleka, są dietetyczne, lekkostrawne. Dodatkowo uwielbiane przez najmłodszych. Dzisiejsze przygotowałam na bazie mąk z płaskurki i samopszy, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego (maluszki nie powinny zajadać ksylitolu). Najmłodsi nie znają jeszcze słodkich łakoci, więc taka ilość słodyczy, w zupełności im wystarcza. Dla nieco starszych ilość cukru można zwiększyć. Składniki: - 2 jajka
Smaczne Zdroweobowiązkowo w kształcie ryby. Na przyjęciu dla wędkarza nie mogło bowiem zabraknąć "Połowu Dnia"... 🐟 Aby ułatwić sobie formowanie kształtu ryby, przygotowałam tort z brownie, a nie jak tradycyjnie z biszkoptu. Jak zapewne wiecie, brownie jest ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem
Słodko-Słony Świat IlonyKiedy mają przyjść do mnie goście, zawsze staram się upiec ciasto, które będzie smakowało wszystkim. To jest jeden z tych uniwersalnych przepisów. Zarówno koleżanki z pracy
Prosty przepis nagościły w moim domu, bo na działce rosły leszczyny. Od małego jestem więc wręcz przyzwyczajona do jedzenia orzechów. Ostatnio coraz częściej też przygotowuję ciasta i ciasteczka orzechowe. Zachwyciły mnie biszkopty orzechowe i torty przygotowywane z ich wykorzystaniem. Ale orzechy mają również swój specyficzny smak i nie każdemu smakują same. Postanowiłam więc podać orzechy jako deser i oblałam je czekoladą. Kupne
Waniliowe Improwizacjewałku aby przybrały potrzebny nam kształt, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać mascarpone i wymieszać na sztywny krem. Wstawić na chwilę do lodówki. Przygotować sobie biszkopty na desce oraz dodatki do dekoracji. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i połowę biszkopcika udekorować kremem.Na wierzch powciskać owoce. Złożyć na pół i gotowe. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł
gotuj ze mnąkilku godzinach a najlepiej następnego dnia, podawać. Inspiracje zaczerpnęłam z tej strony ;-) o tutaj.... W zasadzie spód do tego ciasta może być dowolny, wafel, biszkopt czy jeszcze inny, pełna dowolność. Cudownych Walentynek
Radość kipiąca uśmiechem.wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać
przepisy- Milkipieczenia z kremem i galaretką - dodatkowe informacje: (*) Jeśli wolicie większą warstwę galaretki to możecie użyć dwóch opakowań na 900 ml - 1 litr wody. (**) Zamiast herbatników idealnie sprawdzą się biszkopty
Di gotujesię obejrzymy, już nas zastanie! Jeden z blatów umieszczamy z powrotem w blaszce wyłożonej papierem. Papier do pieczenia może być ten sam, na którym ciasto się piekło. Na biszkopt czekoladowy wykładamy nasz sernik, następnie nakładamy dżem owocowy. Ja robiłam to przy pomocy rękawa cukierniczego, ale można poradzić sobie zwykłą łyżeczką układając go punktowo. Rękaw cukierniczy jest o tyle dobry
MamaOskarkazimowych lubię takie ciasta cięższe i kremowe. Ale nade wszystko lubię zapach unoszącej się w domu czekolady. Ciasto to klasyczny murzynek z dodatkiem powideł, jeśli wolicie lżejsze - można upiec biszkopt. Krem to moja ulubiony miks, czyli połączenie czekolady z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, które sprawdza się i w mazurkach, i w tortach i w takich oto ciastach
bistro mamapięknie się mieniły... A w smaku - obłędnie słodkie, obłędnie pyszne... 💗 "Rybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię" z ciastek włożyłam po żelkowym robaku... 😈 Trochę obrzydliwie to wyglądało
Słodko-Słony Świat IlonySzybkie, bardzo smaczne ciasto, które znika ze stołu w 5 min. Robię je zawsze kiedy przychodzą do nas goście. Sprawdza się na wszystkich imprezach :)
Prosty przepis na