Przepisy na ciasta na Sylwestra i Nowy Rok Czekoladowe ciasto z mrożonymi truskawkami (przepis na zimno) Pyszny deser na zimno, czyli ciasto z mrożonymi truskawkami i czekoladowym kremem na biszkoptach. Ciasto sprawdzi się na każdą okazję!… ZOBACZ PRZEPIS Budyniowy orzechowiec – ciasto bez pieczenia z orzechami Proste ciasto bez pieczenia z orzechami, czyli Budyniowy Orzechowiec na herbatnikach. Ciasto składa(...)Walewska (znanym też jako ciasto Pychotka). Ten sernik wygląda pięknie,… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z serkiem philadelphia i dżemem (bez pieczenia) Przepis na proste ciasto bez pieczenia na podłużnych biszkoptach. To ciasto z serkiem philadelphia jest delikatne, puszyste, a warstwa dżemu… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto Merci bez pieczenia Przepis na ciasto Merci na herbatnikach to potrójnie czekoladowe ciasto
Via Gustotemu keto deserowi typowo halloween'owy charakter. Jedyne, czego nie musicie się bać to nadmiaru weglowodanów, gdyż - mimo użycia dyni - 1 porcja zawiera zaledwie 5 g węglowodanów netto! Biszkopty dyniowe 4 szt. jajka 100 g dynia Hokkaido (upieczona) 35 g olej kokosowy (rozpuszczony) 50 g keto słodzidło (np. alluloza lub erytrytol ) 1 szczypta sól ( himalajska , kłodawska lub morska(...)żółtka ((mogą być z proszku)) 50 g keto słodzidło (np. alluloza lub erytrytol ) 60 ml espresso 2 łyżki rum Dodatkowo 2 łyżki kakao (czarne) 1 łyżeczka cynamon (cejloński) Biszkopty dyniowe Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i solą. Żółtka zmiksować na gładką masę z upieczoną dynią i rozpuszczonym olejem kokosowym. Delikatnie połączyć obie masy. Mąkę łubinową
Modern Cave GirlJeżeli jesteś fanem/fanką słodko-kwaśnych wypieków, to koniecznie zapisz sobie ten przepis do wypróbowania. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, a smakuje fantastycznie. To biszkopt przełożony kremem budyniowym przygotowanym na soku pomarańczowym z pomarańczową galaretką na wierzchu. Jest przyjemnie orzeźwiające, po prostu pycha! Biszkopt: Pieczemy 2 takie biszkopty: 4 jajka 100 g cukru drobnego 1-2 łyżki oleju(...)soku pomarańczowego (z kartonika) 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru 2 żółtka 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 op. galaretki pomarańczowej 3 szkl. wody Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem przez chwilę miksujemy. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę (80 g), delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto
Smaki Na TalerzuCześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją pysznego ciasta :) Tym razem to ciasto Wiśniowa Pianka. Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kremem, pianką z dodatkiem wiśni/czereśni z biszkoptami i galaretką. Jest łatwe i zachwyca smakiem Zapraszam serdecznie też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI(...)blaszka 25x35cm BISZKOPT KAKAOWY -4 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej (75g) -1,5 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -750ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g sztuka -1 łyżka mąki pszennej tortowej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru (165g) -200g masła PIANKA -ok 400g wiśni lub czereśni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto Kawuś z borówkami to połączenie puszystego biszkoptu kawowo-kakaowego z kremem kawowym na bazie serka mascarpone , borówkami oraz galaretką. Jest to ciasto intensywnie kawowe , ponieważ zarówno sam biszkopt jak i znajdujący się na nim krem, zawierają sporą ilość kawy. Z racji pysznych walorów smakowych, ciasto to fantastycznie sprawdza się na uroczystości typu urodziny czy też imieniny . Jako, iż przygotowanie(...)ciasta Kawuś zajmuje nieco czasu, cały proces warto jest sobie rozłożyć w czasie i na przykład dnia pierwszego upiec biszkopt, a w dniu drugim przygotować krem kawowy i złożyć ciasto. Zachęcam was do zrobienia tegoż ciasta w domu i poniżej zostawiam wam przepis na ciasto Kawuś z borówkami . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kawuś
MeCooksŚmietanowiec z białą czekoladą i malinami Przekładane ciasto na delikatnym biszkopcie, z żelką malinową i rewelacyjnym kremem śmietankowo-czekoladowym. Pyszne i efektowne. Sprawdzi się na wiele okazji. Polecam! Składniki: Biszkopt 5 dużych jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Żelka malinowa: 500g mrożonych malin 2 galaretki malinowy(...)cytryny Krem śmietankowy: 500ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 100g białej czekolady Dodatkowo: pół szklanki płatków migdałowych *** Przygotowujemy ciasto na biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę *** *** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) *** *** Po każdej partii mąki
Blog z ApetytemBardzo prosty przepis na biszkopt bez oddzielania żółtek od białek i bez dodatku proszku do pieczenia. Dzięki swoim proporcjom biszkopt jest bardzo stabilny, nie kruszy się i jest idealny do przygotowania tortu. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 40 min SKŁADNIKI (na biszkopt o średnicy 18 cm i wysokości ok. 7 cm) 4 jajka(...)gęstą masę * Ubijaj na średnio wysokich obrotach miksera (u mnie poziom 5/7). Nie używaj maksymalnych obrotów ponieważ masa jajeczna zostanie bardzo napowietrzona ale nie będzie stabilna i po upieczeniu biszkopt może nieładnie opaść. * Ubijanie potrwa nawet do 20 min, w zależności od mocy robota. Odstaw mikser i wsyp w dwóch partiach przesianą mąkę, wymieszaj delikatnie mieszadłem od miksera, do całkowitego
Słodki BlogChyba tylko po to żeby sobie poćwiczyć, chciałabym żeby każdy kolejny wychodził mi ładniejszy. Myślę, że dwudziesty będzie już chyba idealny. Ten tort wyszedł mi taki bardzo leciutki. Mięciutkie biszkopty przełożone lekkim jak piórko kremem z serka mascarpone i białej czekolady. Do tego dżem i własnoręcznie zrobione trufelki. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakował. Ja nim jestem zachwycona(...)Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30 % 10 dag czekolady białej Na tynk: 10 dag miękkiego masła 82 % 4 łyżki cukru pudru
Izabelawkuchniświąteczny stół upiekłam taki tort, a dzisiaj dzielę się z Wami recepturą. Orzechowe biszkopty przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki i delikatnym kremem marcepanowym. Do tego delikatna dekoracja z prażonych i siekanych orzeszków ziemnych. Tort lekki, pyszny i na każdą okazję. Bardzo polecam. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej(...)marcepanu Dodatkowo: 2-3 łyżki siekanych orzeszków ziemnych lub migdałów pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z orzechami delikatnie mieszamy z ubitymi białkami
Izabelawkuchnibudyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Czytaj dalej >> 6) Fantazja czekoladowo-makowa Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Czytaj dalej(...)Sernik japoński Sernik tylko z 3 składników. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty, a w smaku bardzo delikatny. Różni się od tradycyjnego polskiego sernika, ale nie jest to jego wada. Wadą jest to, że można go więcej zjeść, bo jest piankowy i smakuje jak ptasie mleczko. Czytaj dalej >> 8) Seromakowiec Seromakowiec
Kuchnia MagdaLenybudyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Czytaj dalej >> 6) Fantazja czekoladowo-makowa Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Czytaj dalej(...)Sernik japoński Sernik tylko z 3 składników. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty, a w smaku bardzo delikatny. Różni się od tradycyjnego polskiego sernika, ale nie jest to jego wada. Wadą jest to, że można go więcej zjeść, bo jest piankowy i smakuje jak ptasie mleczko. Czytaj dalej >> 8) Seromakowiec Seromakowiec
Kuchnia MagdaLenyjest ciasto, które piekła jeszcze moja mama. Często na różne okazje przygotowywała różnego rodzaju ciasta tortowe. Oto jedno z nich. Składniki (blaszka 32x20cm): Biszkopt orzechowy: 5 jajek 1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukr u 3/4 szklanki mąki(...)cukru pudru 2-3 łyżki kawy cappuccino + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (z zależności od intensywności smaku jaką chcemy uzyskać) mleko na budyń ok. 230 ml Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy
Kuchnia domowa Aniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wilgotny biszkopt, pyszny krem i świeże owoce. Brzmi bardzo pysznie. Połączenie wszystkich składników daje niesamowity posmak. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Skladniki na biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia do nasączenia biszkoptu 1/4 szklanki wody(...)soku pomarańczowego Składniki na krem: 450 g serka homogenizowanego 1 galaretka pomarańczowa 150 ml wrzątku Ponadto: 2 galaretki pomarańczowe kilka mandarynek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Rzygotowujemy biszkopt. W tym celu mąkę łączymy z kakao i calość przesiewamy przez sito. Doajemy proszę do pieczenia i wszystko mieszamy. Jajka ubijamy na puszystą jasna pianę. Nasrepnie ubijając dodajemy stopniowo po 1 lyzce cukru
Olcia gotuje!malinami. Polecam je w szczególności miłośnikom ciast z malinami i kawowych smaków. Kawa pojawia się w cieście dwukrotnie – częściowo dodajemy ją do masy, a częściowo nasączamy w niej biszkopty, dokładnie tak jak w przypadku Tiramisu. Ciasto ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Jeśli wykorzystacie mrożone maliny, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, ale muszę Was ostrzec, że dodane do przestudzonej(...)resztą odłożonej galaretki, by wyrównać ewentualne nierówności Wracając do samego ciasta, jest ono tak dobre, że z powodzeniem może stanowić świąteczny wypiek czy poczęstunek podczas różnych ważnych uroczystości rodzinnych. Biszkopt: 4 jajka 100 g drobnego cukru (u mnie wymieszany z erytrytolem) 60 g mąki pszennej 10 g ciemnego kakao 3 łyżki oleju 2 łyżki rumu lub likieru amaretto (lub wody
Smaki Na TalerzuBardzo polecam Wam to ciasto. Bardzo proste w wykonaniu. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka mascarpone. Takie proste, a takie pyszne. Do tego ładnie wygląda. Ciasto na różne okazje. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka(...)puder do smaku 1 łyżka żelatyny spożywczej kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem
Izabelawkuchni