biszkopt - 18139 przepisów (strona:66/1210)

Tort śmietankowo-malinowy na 8 urodziny córeczki 200

naszym szczęściem, radością i najważniejszą na świecie osobą. Tort śmietankowo-malinowy na 8 urodziny córeczki Uwaga! Tort powstawał pod wpływem chwili i z dostępnych w domu składników. Składniki: Na biszkopt: (użyłam 24 cm tortownicy) 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj 1 cukier wanilinowy (8 g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Na krem śmietankowy: 800 g śmietany(...)kawałkami owoców opłatek na tort cukrowe serduszka niewielka ilość kremu  waniliowego z tego przepisu (przełożyłam nim jeden blat – mój 5-letni pomocnik tak zdecydował ;)) Możecie pominąć Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy

Słodkie okruszki
Biszkopt 112

Podstawą wielu udanych przekładanych ciast jest upieczenie odpowiedniego biszkoptu . My wypróbowaliśmy wiele przepisów, a spośród nich z tego korzystamy najczęściej. Aby biszkopt się udał, należy przede wszystkim dobrze ubić białka, a na koniec ostrożnie i bardzo delikatnie wmieszać mąki, najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką. Po upieczeniu należy pozostawić go w zamkniętym piekarniku, aby nie opadał. Stosując się do tych zasad(...)mamy pewność, że biszkopt zawsze wyjdzie puszysty i lekki. Składniki na biszkopt 9 jajek wielkości L 220 g drobnego cukru 140 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Gdy masa będzie gęsta

niecodziennikpary
Tort ajerkoniakowy 140

czekoladowo – kawowy ganache. Rewelacja! Dominującym smakiem jest ajerkoniak, który w połączeniu z kremem czekoladowym, tworzą niepowtarzalny smak. Tort pięknie się prezentuje i smakuje wspaniale. Bardzo polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka z ajerkoniakiem: 500 g śmietany kremówki(...)łyżki ajerkoniaku 1 łyżeczka cukru Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 80 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: słodkości do ozdoby złoty pył jadalny Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać

Oryginalny smak
CIASTO KUBANKA 250

Przepis na pyszne ciasto kubanka . Ciasto jest na kakaowym biszkopcie, przełożone kremem czekoladowym, herbatnikami, dżemem z aronii, bitą śmietaną i udekorowane kakao. Jak zrobić ciasto kubanka pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO KUBANK A SKŁADNIKI:   Biszkopt:   mąka (1 szkl.) jajka(...)kakaowe (50 szt.) kakao lub wiórki czekolady (do posypania ciasta) Potrzebne gadżety:   mikser   foremka 25 x 35 cm. papier do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE:  1.) Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek.  Białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera i gdy zacznie tworzyć się gęsta piana wsypujemy partiami cukier. Cały proces ubijania białek

RITA food channel
Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką 1775

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką – Dzisiaj przepyszne ciasto bananowe na biszkopcie z kremem śmietankowym. Jest bardzo wilgotne, kremowe, aromatyczne, troszkę waniliowe. Wygląda wspaniale! Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest proste. Do kremu śmietankowego użyłam galaretki bananowej, ale można użyć galaretki w dowolnym smaku. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa bananowa: 1L soku bananowego (użyłam nektar

Mała Cukierenka
Biszkopt z bezą i masą budyniową 122

Biszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego(...)kremówki około 100 g groszków czekoladowych lub deserowej czekolady (u mnie firmy Helio ) 100 g suszonej aronii (u mnie Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Później białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie

PatiGotuje
Puszyste ciasto z rabarbarem 250

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką 884

Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką – Kolejne, pyszne ciasto z truskawkami w Małej Cukierence, taki sernik z galaretkami na biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. Ładnie wygląda, tak kolorowo i wiosennie. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko pamiętajmy, aby zieloną galaretkę rozpuścić 20 minut po tym, jak rozpuścimy czerwoną galaretkę (aby zielona i czerwona(...)znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

Mała Cukierenka
Tort z michałkami i pianką wiśniową 308

Tort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym, waniliowym biszkoptem budyniowym. Z tym tortem świętowaliśmy urodziny syna, a gdzie impreza z udziałem dzieci, tam nie może zabraknąć soczków. Napój wiśniowy Hortex w tym przypadku był konieczny, bo świetnie podbijał smak tortu. BISZKOPT(...)mascarpone 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g cukierków białych Michałków 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody OZDOBY: bita śmietana cukierki orzeszki wiśnie dekoracje cukiernicze Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i wsypywać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, na wolniejszych

https:KKuchniaMniam
Tort Tiramisu z malinami 278

maliny. Robi się go bardzo szybko i smakuje wyśmienicie. Czas wykonania: 1 h   Ilość porcji: 8 -12 kawałków Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 filiżanka kawy 2 łyżeczki cukru Masa: 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 500 g serka mascarpone 2 usztywniacze do śmietany 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo(...)cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Na końcu dodać 1 kieliszek alkoholu. Biszkopty delikatnie zanurzyć w kawie i wyłożyć na formę (forma o średnicy 24 cm) Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i wyrównać u góry

KuchniaWeDwoje.pl
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI I GALARETKĄ CZEKOLADOWĄ 151

maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku(...)Galaretka czekoladowa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka żelatyny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 czubata łyżka kakao Dodatkowo: 1 op. okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Kokosowe Bounty 621

Ciasto Kokosowe Bounty – Bardzo lubię batonika bounty i jest to jeden z moich ulubionych batoników. Postanowiłam więc przygotować pyszne ciasto zainspirowane jego smakiem. Upiekłam wilgotny, kakaowy biszkopt i przygotowałam, gęstą, trochę kremową masę kokosową. Na koniec ciasto polałam wspaniałą polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Z przepisu uzyskamy sporą(...)blaszkę, polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kokosowe Bounty Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 40g kakao bez cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g jasnego brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia

Mała Cukierenka
BISZKOPT GENUEŃSKI – z masłem 415

Przepyszny maślany biszkopt genueński, o którym marzyłam od kilku miesięcy. Którego bardzo długo nie miałam odwagi zrobić. Bałam się, że nie ubiję dobrze jajek. Zdecydowanie wolę ubijać białka osobno. Wtedy łatwiej określić mi, że białka są dobrze ubite, sztywne. Przy biszkopcie genueńskim nie jest to dla mnie takie łatwe. Jajka mogłyby ubijać się godzinę i ciągle zastanawiałabym się(...)już ten moment ;). Biszkopt genueński udowodnił mi przy okazji, że rozmiar jajek ma znaczenie. Pierwsze podejście zakończyło się opadniętym biszkoptem (jego smak wynagrodził mi jednak porażkę). Użyłam wtedy duże, wiejskie jajka. Za drugim razem użyłam sklepowe o rozmiarze ‘L’. Po zważeniu okazało się, że różnica jest ogromna! Za pierwszym razem dałam o jedno jajko za dużo. W uwagach

Słodki Pomysł
CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI 330

świetnym pomysłem np. na nachodzący Nowy Rok . Z cała pewnością zrobi furorę na noworocznym stole i będzie idealnym pomysłem do kawki. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 5 łyżek * mąka pszenna – 5 łyżek BISZKOPT MAKOWY: * białko – 6 szt * cukier puder -150 g * mak – 150 g * wiórki kokosowe(...)waniliowa – 1 łyżka * mleko – 370 ml * masło – 250 g * brzoskwinie w puszce – ok. 250 g * malibu lub inny likier kokosowy – 125 ml DODATKOWO: * podłużne biszkopty * malibu lub inny likier kokosowy * czekolada mleczna + ok. 130 ml mleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy

Ostra na Słodko
CIASTO BIAŁE SWIĘTA 208

oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej paczka biszkoptów okrągłych Bita śmietana litr śmietanki 36% fix do śmietany cukier waniliowy łyżka kakao Dodatkowo: słoiczek dżemu(...)czarnej porzeczki lub malinowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru

RAROSSA