biszkopt - 17572 przepisów (strona:71/1172)

Ciasto Telimena z truskawkami, budyniem i bezą / Layer Strawberry Cake 212

Ciasto Telimena z truskawkami, budyniem i bezą  Telimena to ciasto na biszkopcie z truskawkami, galaretką, budyniem i bezą . Takie ciasto na zimno z musem truskawkowym to świetny pomysł na spotkanie w większym gronie. Sprawdzi się nawet jako tort. Zobacz, jak krok po kroku przygotować wszystkie warstwy tego pysznego ciasta na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Youtube Ciasto z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym to taki letni klasyk. W Telimenie dodatkową, ciekawą  warstwę stanowi makowa beza, pokruszona na wierzchu ciasta. Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta z truskawkami i budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój biszkopt jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Z wyprzedzeniem możecie upiec też bezy. Ciasto Telimena z makiem

Lekcje w kuchni
Ciasto Pianka Truskawokowa 134

Ciasto wychodzi lekkie i puszyste jak chmurka. W upalne dni możemy zrezygnować z pieczenia biszkoptu i przygotować spód z biszkoptów.Zachęcam do zrobienia sobie takiego ciacha :) Składniki na blaszkę 21 x 21 cm biszkopt: 2 jajka kl M 1/2 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru esencja waniliowa pianka truskawkowa: 280 ml śmietanki(...)cukru pudru około 250 g truskawek biała polewa: 50 ml śmietanki 30 % 100 g białej czekolady dodatkowo do dekoracji: około 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru Biszkopt 1.  Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez

Gotowanie...to proste !
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną 187

Jednym z moich najulubieńszych domowych ciast jest biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną . W tym sezonie robiłam już go trzy razy – mogłabym go jeść na okrągło. Moja rodzina także – osoby “nieciastowe” nie mogły doczekać się dokładki. Może dlatego, że to smak dzieciństwa. Najważniejszy jest biszkopt – bardzo delikatny, jak puszek i do tego mocno wilgotny. Bita(...)owocami dopełniają go idealnie. Razem wszystkie warstwy są dla siebie stworzone. Zazwyczaj używam zwykłej galaretki, ale tym razem zrobiłam z krystaliczną – owoce pięknie się w niej prezentują. Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną: 4 ekologiczne jajka 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 4 łyżki (z lekkim czubem) mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietanki

Poezja smaku
Tort truskawkowy – prosty 81

delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie popołudnie przy kawce. Polecam przepis na biszkopt, to najlepszy przepis jaki wypróbowałam jest puszysty, wysoki i zawsze wychodzi! Po upieczeniu trzeba biszkopt ( w tortownicy ) upuścić z 60 cm, jego powierzchnia będzie wtedy równa. Print Tort truskawkowy - prosty(...)rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Deser Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem 400 g serka mascarpone ok. 225 ml śmietany do ubijania 4-5 łyżek

SprawdzonaKuchnia.pl
Torcik truskawkowy 122

Prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i lekki torcik truskawkowy :). To dwa blaty puszystego biszkoptu przełożone musem truskawkowym na bazie śmietanki kremówki i zmiksowanych truskawek. Choć torcik jest naprawdę prosty i niewyszukany, to prezentuje się bardzo elegancko :). Znika szybko i smakuje każdemu :). Bardzo polecam! Biszkopt: 90 g mąki pszennej tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 3 duże jajka lub 4 mniejsze(...)żelatyny w proszku ( 1 łyżeczka ) Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub pomarańczowego ( w wersji bezalkoholowej można zastąpić herbatą ) 4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: około 300 g truskawek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód, boków niczym nie smarować. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać

Opowieści z piekarnika
Ciasto owocowa fantazja 167

Owocowa fantazja to przepyszne i lekko orzeźwiające ciasto na puszystym biszkopcie. Połączenie soczystych owoców i galaretki nadaje mu lekkości. Wyśmienite ciasto na każdą porę roku. Znika z talerza bardzo szybko :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki(...)kremówki 30%, możemy użyć 400 ml w zależności jaką mamy wielkość śmietany 250 gram serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru kakao do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas

Blog kulinarny S9.PL
Torcik a'la Milka Oreo (bez glutenu, cukru białego) 274

Milka Oreo a w realu mamy czekoladowy jagielnik (torcik oczywiście robiony był znacznie wcześniej). Jest pysznie 😍 Spróbujcie tego przepisu na troszkę inny tort 😋         Kakaowy biszkopt (śr:18cm) -3 duże jajka -30g mąki gryczanej -20g skrobi ziemniaczanej -25g gorzkiego kakao -50g ksylitolu Ciasteczko -75g mąki gryczanej -40g mąki kukurydzianej(...)ksylitolu Polewa -100g czekolady deserowej -5 łyżek mleka -2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo -łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia blatów) KAKAOWY BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. 3. Nadal ubijając

Candy Pandas
Serowe tiramisu 105

zimno z galaretką, to postawiłam na sernik gotowany. Serniki gotowane robię dosyć często w różnych wersjach smakowych, na różnych spodach itp.  Tym razem postanowiłam zrobić go na biszkoptach nasączanych kawą rozpuszczalną. Zainspirował mnie do tego ten przepis: http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/2019/09/sernik-cappuccin-w-15-minut-filmik.html. Biszkopty posypałam dodatkowo gorzkim kakao, tworząc coś na kształt tiramisu. Oczywiście oryginalne tiramisu robi się inaczej, ale ten sernik(...)200g masła 1szkl. cukru 1kg sera w wiaderku 2 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 każdy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200ml mleka ok. 2 paczki okrągłych biszkoptów 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki cukru do kawy 3/4szkl. wrzątku Sposób przygotowania: Przygotowanie serowego tiramisu rozpoczęłam od przygotowania kawy. Kawę rozpuszczalną

Waniliowe Improwizacje
Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki (na 3 urodziny Natalii) 88

kremu mogłabym dodać malin... Mimo wszystko zniknął ekspresowo, że ledwo sfotografowałam jego przekrój - bo naprawdę przepis wart jest umieszczenia na blogu. Polecam! Ps. Zerknijcie na mój Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik . Różowy tort dla dziewczynki składniki: (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki(...)fixu sok malinowy do zabarwienia Dodatkowo: 200 dżemu malinowego (ja użyłam nadzienia Lauretta ) Nasączenie: około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Różowy tort dla dziewczynki - przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesianą mąkę

Di gotuje
Ciasto Madeira 75

Biszkopt Madeira, to zwarty, puszysty i wilgotny biszkopt. Nadaje się do przycinania i formowanie z niego różnych kształtów. Przez wielu nazywany również biszkoptem tłuszczowym. W porównaniu do biszkoptu tradycyjnego, nie kruszy i nie zniekształca się podczas cięcia. Niestety często rośnie z górką, tak jak u mnie na załączonym obrazku. Górkę należy ściąć i otrzymujemy prościutki biszkopcik :). Ta górka spowodowana jest(...)równomiernym nagrzewaniem się ciasta. Przy brzegu gorącej blaszki ciasto nagrzewa się szybciej, a w środku wolniej. Gdyby opóźnić nagrzewanie się blaszki biszkopt urósłby nie tylko płaski, ale i wyższy. Jest na to kilka sposobów. Photos by Erin Bakes W sprzedaży dostępne są specjalne pasy, które opóźniają ogrzewanie się blaszki. Czytałam również, że blaszkę można wstawić do metalowego pojemnika z zimną

SmartBake.pl
Biszkopt Genueński 75

Biszkopt Genueński , dzięki zawartości masła jest bardziej wilgotny niż biszkopt tradycyjny. Jak dla mnie, jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga oddzielania białek od żółtek. Białka wraz z żółtkami ubijają się nadspodziewanie dobrze. Mówią, że piana z białek nie ubije się, gdy dostanie się do niej żółtko. Prawda jest taka, że żółtka ubijają się tak samo dobrze jak białka(...)się i łączą z innymi substancjami. W naszym przypadku z białkami jaj. Więcej o ubijaniu piany dowiesz się w dziele Porady – Jak ubijać piany? . Podsumowując, aby przygotować wspaniały biszkopt genueński potrzebujemy: – bardzo ciepłych jajek ubijanych w całości, – stabilizatora piany, czyli cukru, dodawanego powoli do piany. – masło musi być rozpuszczone, ale ostudzone (poniżej 35*C). -mąka musi

SmartBake.pl
Tort z dripem na bazie wody. 115

Biszkopt Genueński Pierwszym krokiem do zrobienia jakiegokolwiek tortu jest wykonanie ciasta. W naszym przypadku jest to biszkopt genueński , który jest miękki, pulchny i łatwy w przygotowaniu. Kliknij na obrazek , aby poznać przepis . Biszkopt odwracamy oczywiście do góry nogami , tak że je go wierzch stanie się naszym spodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat(...)naturalnych owoców jest to mocno malinowy krem. Zachwyca nie tylko głębią smaku, ale również stabilnością. Uwaga: przygotowując ten krem, zrób trochę więcej pasty malinowej, będzie potrzebna potem. Środkowy blat biszkoptu i pasta malinowa. Na krem malinowy kładziemy środkowy blat biszkoptu. Nasączamy go przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny. Następnie smarujemy odłożoną pastą z malin. Masa śmietanowa z serkiem maskarpone Następną warstwą

SmartBake.pl
Ciasto Bounty / Bounty Cake 93

przepyszne, warstwowe ciasto z dużą ilością wiórków kokosowych i czekolady. Jeśli przepadacie za sklepowymi batonikami z nadzieniem kokosowym, na pewno pokochacie ten przepis. Ciasto Bounty składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy budyniowo-kokosowej i czekoladowej polewy. Mój biszkopt z kakao jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Jeśli chcecie, by po upieczeniu pozostał równy, możecie(...)wyciągnięciu z piekarnika upuścić blaszkę z ciepłym ciastem na podłogę (jak w biszkopcie rzucanym), ale nie jest to konieczne. Całość udekorowałam chipsami kokosowymi, ale jeśli ich nie macie, możecie użyć zwykłych wiórków. Moim zdaniem ciasto Bounty najlepiej smakuje po jednej, dwóch nocach spędzonych w lodówce. Warstwa kokosowa jest wtedy idealnie miękka. Jak na warstwowe ciasto jest szybkie i łatwe

Lekcje w kuchni
Ciasto kawowe+ film 87

Ciasto kawowe to słodki przysmak, który zachwyci niejedno podniebienie. Biszkopt z makiem oraz masa kawowa z mascarpone przełożona małymi biszkoptami namoczonymi w mocnym naparze kawy a wierzch ciasta posypany naturalnym kakao to znakomita kompozycja smaków. Takie ciasto to znakomita propozycja na każdą okazję, święta czy domowe przyjęcia.     składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)opakowania śmietan-fixu 3/4 szklanki cukru pudru 300 ml kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej) + 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku ( do mascarpone ) 100 g okrągłych biszkoptów 4 – 5 łyżek naturalnego kakao przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną

Smakowite Dania
Tort węgierski 131

wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się aby przygotować ten tort ale w końcu się odważyłam(...)poniedziałek (jedliśmy go jeszcze w czwartek i nadal był świetny). [:Listonic] Składniki na formę okrągłą o średnicy 26 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm na 19 cm. Biszkopt kakaowy wykonany dokładnie z tego przepisu. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzień wcześniej warto również wyjąć masło z lodówki. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania