biszkopt - 17572 przepisów (strona:74/1172)

Ciasto kokosowe z brzoskwiniami 146

Ciasto kokosowe z brzoskwiniami, to połączenie ciasta kokosowego z kakaowym biszkoptem ze smakiem brzoskwiń, które kryją się w kokosie i górnej warstwie. Jak się okazało, połączenie to dało pyszne i wyglądające jak mini torciki kawałki ciasta. W tym cieście każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam, bo pyszne. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej(...)śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego Dekoracja: 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix opcjonalnie kawałki brzoskwini WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając

Passions hobbies life
Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą 127

przygotowaniu. Wspomniany krem jest bardzo lekki oraz delikatny w smaku. Świetnie łączy w sobie słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym, dzięki czemu doskonale komponuje się nasączonym biszkoptem kakaowym, cienką warstwą dżemu malinowego oraz słodką polewą. Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że ten tort zrobicie jeszcze nie raz! (Tortownica o średnicy 18 cm)  Biszkopt: 3 jajka 100g(...)Nasączenie:   80 ml wody sok z 1/2 cytryny Polewa: 100g białej czekolady do roztapiania lub zwykłej + 2 łyżki masła/mleka Ponadto: 6-7 łyżek dżemu malinowego Upiec biszkopt.  Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą

Di gotuje
Tort brzoskwiniowy z musem czekoladowym 175

czekoladowym jest nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje. W cieście tym każdy znajdzie coś dla siebie. Dla zwolenników ciast owocowych są brzoskwinie w galaretce, dla czekoladoholików jest biszkopt czekoladowy i gruba warstwa musu czekoladowego.  SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g kakao(...)cukru 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% Dekoracja: 2 kostki gorzkiej czekolady 2 kostki białej czekolady inne dekoracje np. brzoskwinie, kwiaty lub dekoracje cukiernicze WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji. 165

mniej ciast, ale to też z takich niemożliwych do wykonania. To by było na tyle. A teraz zapraszam do przepisu na pyszne ciasto, które zaczerpnęłam od siostry Anastazji. Oczywiście biszkopt upiekłam po swojemu, zamiast kremówki użyłam Śnieżek i użyłam gotowego kajmaku, a nie takiego gotowanego trzy godziny. Ciasto polecam, chociaż jest trochę pracochłonne i trochę kosztuje. Idealnie smakuje z filiżanką(...)kawy. Dodam, że może nie wygląda tak jak bym tego oczekiwała, ale bardzo źle mi się kroiło przez tą chrupkę migdałowa. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia Na chrupkę migdałową: 15 dag płatków migdałowych 7 i pół

Izabelawkuchni
TORCIK KORZENNY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BEZĄ 124

dobre składniki i odpowiednio dobrane produkty.  Przepis nie należy do najprostszych jednak wykorzystanie dobrej jakości produktów jest gwarancją do sukcesu. Największą trudność może Wam sprawić upieczenie dobrego biszkoptu. Musi być miękki, elastyczny i odrobinę wilgotny. Przy tym pachnący korzennymi przyprawami. Najlepszą receptą na puszysty biszkopt jest odpowiednie dobranie mąki, ja rekomenduję w tym przepisie Lubella mąka tortowa oraz przesianie(...)przede wszystkim uzbroić się... w cierpliwość.  Znacie już najważniejsze zasady, które zagwarantują Wam udany wypiek a więc.. do dzieła!  Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Biszkopt:         5 jaj         Szczypta soli         3/4 szklanki cukru         2/3 szklanki mąki

Mango Papaja
Tort orzechowo - kawowy 209

porzeczki lub powidła śliwkowe. Nie będzie chyba zbyt wielką przesadą jeśli powiem, że to taki tort w wersji deluxe ;). Dlatego bardzo gorąco polecam go również na zbliżające się święta :). Biszkopt orzechowy oraz wkładkę orzechową można upiec dzień wcześniej. Poprzedniego wieczoru można również przygotować budyń do kremu, po wystudzeniu schować do lodówki, a następnego dnia, przed wykonaniem kremu, ocieplić do temperatury(...)pokojowej. Biszkopt orzechowy: 4 duże jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżki mąki ziemniaczanej 100 g orzechów włoskich, zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Wkładka orzechowa: 3 białka 85 g cukru 1 łyżka miodu 180 g orzechów włoskich, posiekanych pół łyżki mąki pszennej pół łyżki mąki ziemniaczanej Krem kawowy: 500 ml mleka

Opowieści z piekarnika
Ciasto mleczna kanapka 144

Bardzo lubię to ciasto, szczególnie za delikatne połączenie kremu z ciemnym biszkoptem. Wprost smakuje jak ze sklepu! Z tym, że jest go znacznie więcej !   Składniki na biszkopt: Jajka 6 szt. Mąka pszenna 1 szklanka Cukier 1 szklanka Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Olej 6 łyżek Mocna kawa parzona 1 szklanka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe(...)Masło 30 gram Mleko w proszku 1 ½  szklanki Składniki na polewę: Cukier puder 5 łyżek Kakao 3 łyżki Kwaśna śmietana 3 łyżki Margaryna ½ kostki Żelatyna 1 łyżka Wykonanie biszkoptu: Składniki na biszkopt podzielić na dwie części. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x24 wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe

Tradycyjna Kuchnia
Biszkopt orzechowy 181

Biszkopt to najważniejsza podstawa udanego ciasta. Zazwyczaj piecze się biszkopt jasny, kakaowy lub orzechowy. Ja dzisiaj mam dla was przepis na biszkopt orzechowy z którego najczęściej korzystam. W zależności ile i jak grube potrzebujemy biszkopty można upiec jeden i przekroić lub upiec dwa osobne biszkopty dzieląc składniki na pół. Składniki: Biszkopt orzechowy:* 8 jajek L 8 łyżek cukru(...)orzechów włoskich mielonych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie

Ala piecze i gotuje
Ciasto kawowo orzechowe z kawową galaretką 442

jest wielbicielem pysznej kawy a do niej lubi zjeść kawałek pysznego domowego ciasta. To mam dzisiaj coś dla was. Ciasto na orzechowym biszkopcie z kawowym kremem i na górze kawowa galaretka. Tak dobrze czytacie kawowa galaretka. Do tego ciasta oczywiście polecam wysokiej jakości parzoną kawę. Polecam kawy świeżo palone w ziarnach Cafe i samemu zmielić krótko przed parzeniem albo świeżo(...)mieloną z ekspresu.  Składniki: Biszkopt orzechowy:* 8 jajek L 8 łyżek cukru 200 g orzechów włoskich mielonych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 0,5 l zimnej kremówki 2,5 łyżki żelatyny 100 ml wody 350 ml wrzątku 4 łyżki świeżo mielonej kawy Cafe

Ala piecze i gotuje
Torcik krówkowy 104

Torcik krówkowy  - bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu deser, torcik z mleka skondensowanego, bitej śmietany i biszkoptów. Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm. 250 – 300 g biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki 30%, 1 łyżeczka do kawy soli, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 14 g żelatyny, sok z cytryny, owoce do przybrania Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą(...)gotować 3 godziny, co jakiś czas uzupełniając wodę tak, aby puszka była cały czas przykryta. Mleko odstawić do ostudzenia. Dno tortownicy wyłozyć papierem do pieczenia. Biszkopty przyciąć w 2/3 długości. Każdy biszkopt (stronę bez cukru) skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć biszkoptami boki i dno tortownicy (stroną z cukrem do tortownicy). Dłuższymi boki, krótszymi dno. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać

królestwo garów
Torcik "Góra lodowa" 145

Słodki torcik imieninowy. Na spodzie biszkoptowym masa kajmakowa, biszkopciki i masa jak na domowe wafelki - z mleka w proszku. Smak można przełamać dodając kawy do masy lub nasączając biszkopt likierem kawowym albo smarując biszkopt dżemem z czarnych porzeczek.  Składniki biszkoptu*: 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki(...)szklanki mleka w proszku + 1 łyżka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy) 1 łyżka kakao Dodatki: 120 g biszkoptów ew. kawa lub likier kawowy do nasączenia biszkoptu lub dżem z czarnych porzeczek (ale to opcje ciasta) Wykonanie: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy

Rodzinka w kuchni
Ciasto kokosowe ala bounty 201

Puszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek kopiastych mąki pszennej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 400 g wiórków kokosowych(...)łyżek kaszy manny 180 g cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy

Ala piecze i gotuje
Deser tiramisu w pucharkach 211

Deser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta masą z serka mascarpone, jajek i cukru, oprószona na wierzchu kakao nikomu nie powinna sprawić kłopotu. Mimo to przez długi czas miałam obawy czy mój deser tiramisu będzie tak samo pyszny, jak ten serwowany(...)naszej ulubionej kawiarni. Teraz już wiem, że może być nawet o całe niebo lepszy, bo biszkopty nasączam naszą ulubioną kawą, a cukru dodaję tyle ile lubimy. Nie istnieje jeden prawdziwy i oryginalny przepis na ciasto tiramisu, określane przez nas jako ciastko managera. Wprost przeciwnie, przepisów na tzw. klasyczne włoskie tiramisu znajdziecie w Internecie bardzo dużo. Jednak moim zdaniem deser tiramisu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku 141

jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak by się mogło wydawać To co, gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone Do przygotowania 3 biszkoptów do tortu będziecie potrzebować: 12 jajek 30 dkg orzechów włoskich 30 dkg cukru trzcinowego (kryształu) 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskich łyżek mąki ryżowej 2 łyżeczek(...)kakao Potrzebny będzie również poncz do nasączenia biszkoptów, na który składa się: 100 ml letniej lub zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka alkoholu Te składniki po prostu ze sobą mieszamy Do przygotowania kremu mascarpone będziecie potrzebować: 400 g śmietanki kremówki (najlepiej 36 %) 500 g serka mascarpone 45 g cukru pudru Dodatki: ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki

Okiem Blondynki by McBlondi
Tort z advocatem 166

Rewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżeczek kakao Krem advocatowy: 300ml likieru advocatowego 600ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1/2 wrzątku 80g cukru pudru Poncz: 1/3 wrzątku(...)łyżka kawy rozpuszczalnej 40ml likieru amaretto Żelka advocatowa: 250ml likieru advocatowego 2 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Dodatkowo: 280g podłużnych biszkoptów bezy do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe

Szalona Kuchnia Eweliny