biszkopt - 17572 przepisów (strona:6/1172)

Metrowiec 59

Metrowiec to klasyczne ciasto, które większość z nas na pewno pamięta z wizyt u babci. Pyszne, puszyste biszkopty – jasny i kakaowy – przełożone budyniowym kremem waniliowym i oblane polewą czekoladową . Brzmi bosko? Dokładnie tak też smakuje. Przepis na metrowiec Metrowiec to może nieco zapomniane ciasto, ale kiedyś było obowiązkową słodkością na rodzinnych imprezach. Imieniny babci czy rocznica ślubu wujków(...)niezwykle efektownie. Dlatego warto odświeżyć tradycję i przywrócić metrowiec na nasze świąteczne stoły. Uwierzcie mi, wszyscy będą pytać, w której cukierni kupiliście to ciasto. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU 2 biszkopty i krem budyniowy – idealne połączenie Żeby przygotować ten klasyczny metrowiec , dobrze jest odpowiednio rozplanować konkretne kroki. W cieście mamy kilka elementów: biszkopty, krem, budyń i polewę. Najwygodniej jest rozłożyć

Na-talerzu.pl
Tiramisu z truskawkami i białą czekoladą 105

Walentynkowy deser z okazji święta zakochanych. Och jak romantycznie prezentuje się czerwień truskawek w połączeniu z biszkoptami i białą czekoladą. Deser à la tiramisu (gdyż nie zawiera żółtek, tylko mascarpone ze ubitą śmietanką) to rozkosz dla kubków smakowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Truskawkowe tiramisu z białą czekoladą i kawowymi biszkoptami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia(...)Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 pucharki Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 30 min. Kalorie 270 kcal Truskawkowe tiramisu z biszkoptami maczanymi w kawie, musem truskawkowym i białą czekoladą. Romantyczny deser na Walentynki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g mascarpone prosto z lodówki 200 ml śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady Milka 200 g biszkoptów

ProstePesto.pl
BISZKOPT CZEKOLADOWY DO TORTU 166

Biszkopt czekoladowy to klasyczny kakaowy biszkopt z olejem. Dodatek oleju sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i zwarty od biszkoptu bez tego dodatku. Wcześniej podałam Wam przepis na biszkopt kakaowy z wodą, który ogromnie przypadł Wam do gustu. Jestem pewna, że ten biszkopt do tortu również polubicie :). Jaka jest różnica między biszkoptem czekoladowym z olejem a tym z wodą(...)mnie bardzo mała. Ktoś kto nigdy jeszcze nie robił takiego biszkoptu może nie wyczuć różnicy. Dla mnie biszkopt kakaowy z olejem jest trochę bardziej ‘mokry’. Woda jednak szybciej odparuje niż olej. Dlatego polecam wypróbowanie obu przepisów i wybrane swojego faworyta! P.S. Biszkopt czekoladowy z olejem jest wilgotniejszy od biszkoptu bez oleju. Ale to nie znaczy, że nie wymaga

Słodki Pomysł
Jak unikać typowych błędów podczas pieczenia biszkoptu? 44

przepis nie został jeszcze oceniony) Pieczenie biszkoptu może wydawać się prostym zadaniem, lecz każdy kto próbował wie, że diabeł tkwi w szczegółach. Od wyboru odpowiednich składników, przez precyzyjne mieszanie, po kontrolowane pieczenie – każdy etap niesie ze sobą wyzwania. Jeżeli kiedykolwiek twój biszkopt opadł po wyjęciu z piekarnika, był zbyt twardy czy nie osiągnął pożądanej puszystości, ten artykuł jest(...)Ciebie. Zanurzmy się w tajniki idealnego biszkoptu, poznając kluczowe aspekty i unikając typowych pułapek Biszkopt – od czego zacząć? Biszkopt z 4 jaj , mimo swojej pozornej prostoty, jest jednym z najbardziej wymagających wypieków. Zanim jednak w ogóle zaczniemy myśleć o pieczeniu, warto poświęcić chwilę na zrozumienie jego podstaw. Zacząć powinniśmy od składników, które muszą być najwyższej jakości i najlepiej

Kuchnia Bazylii
Tort cytrynowy z mascarpone 43

Goście chwalą smak i pytają o oryginalny, żółty krem 🙂 Tort cytrynowy – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm. Biszkopt z 6 jaj: 210 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki) 6 jajek (rozmiar L w temperaturze pokojowej) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Krem śmietanowy z mascarpone: Zarówno serek mascarpone, jak i śmietanka muszą być koniecznie mocno schłodzone w lodówce. Miska, w której będziemy miksować składniki na krem, też musi być schłodzona. 250 g serka mascarpone (mocno schłodzony) 750 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej

Ania gotuje
Tort beczka z żelką mango, malinami i szpinakowym biszkoptem 65

Tort beczka z żelką mango, malinami i szpinakowym biszkoptem Bardzo smaczny i niezwykle efektowny tort na szczególne okazję. Nie należy on do najszybszych i najprostszych w wykonaniu, ale myślę, że robiąc wszystko dokładnie jak w przepisie, każdy powinien sobie poradzić. Środek tortu możemy wykonać według swoich preferencji smakowych. U mnie są to cztery blaty biszkoptowe (dwa szpinakowe, jeden kakaowy(...)jeden jasny) przełożone kremem czekoladowym, kremem śmietankowym z żelką mango oraz w drugiej wersji z malinami. Możemy upiec jeden biszkopt i podzielić go na 4 blaty lub pokombinować tak jak u mnie z różnymi rodzajami ciasta. Ozdoby z masy cukrowej wycinamy ręcznie i przyklejamy do tortu otynkowanego ganache. Wzorek deseczek możemy wykonać za pomocą specjalnego szablonu, lub oddusić go odręcznie

Blog z Apetytem
Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką 78

Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką . Ciasto z serem, truskawkami i galaretką. Można powiedzieć, że to Truskawkowy sernik na zimno . W czerwcu mamy rocznice ślubu, urodziny Piotra i moje imieniny, w czerwcu pojawiają się też pyszne truskawki, w związku z tym w czerwcu nie może zabraknąć u nas biszkoptu z truskawkami, w którym zmieniają się jedynie masy, masa może być(...)przygotowana z serka homogenizowanego, z bitej śmietany, czy jogurtu greckiego z dodatkiem galaretki np. truskawkowej. Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z truskawkami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Mniam, mniam! Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Komunijny tort truskawkowy 165

masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 1200 g śmietany kremówki  250 g mascarpone  1/2 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego Potrzebujemy dwóch rozmiarów biszkoptów  Pierwszy biszkopt 24 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły.  Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Biszkopt rzucany 443

Najlepszy przepis na biszkopt, jaki kiedykolwiek piekłam . Puszysty, delikatny, wysoki, lekko słodki no i banalnie prosty. Najbardziej w nim lubię to, że zawsze się udaje i nigdy nie wychodzi suchy (oczywiście jak go przetrzymacie za długo w piecu, to go w końcu wysuszycie :) ) Biszkopt ten nazywa się „ biszkoptem rzucanym ” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu(...)pieca jest on rzucany na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej

Moja Delicja
Tort na drugie urodziny 193

wydawało mi się,że będzie za mały na przewidywaną liczbę osób, postanowiłam postawić go na okrągłym torcie. Ponieważ nie miałam odpowiednio dużej okrągłej formy na podstawę, piekłam prostokątne biszkopty z których wycinałam koła. W rezultacie wyszedł ogromny tort oraz duża ilość nie wykorzystanego biszkoptu, z którego zrobiłam ciastka przełożone pozostałą masą i bajaderki . Tort ze względu na masę jogurtową trochę(...)się skrzywił, ale i tak był pyszny i robił wrażenie. Składniki: - Na 1 biszkopt: 10 jajek ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 2 ½ szklanki cukru pudru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki

Mama Gotuje
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 232

Myślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę. Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki stewii Masa makowa: 600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa 2 ubite na sztywno białka 2 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa

Mango Papaja
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 186

zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem(...)Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY: 3 jaja 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki mąki owsianej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorącej wody SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt z jabłkami 350

Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI:  Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier(...)cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia

Kuchnia Danusi
Ciasto z Maltesers (Malti Keks) – PRZEPIS 37

Przepis na biszkopt przekładany pysznym kremem z mleka zagęszczonego oraz herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie – czyli przepis na ciasto z Maltesers lub Malti Keks. Dzięki kuleczkom to ciasto prezentuje się przepięknie! Delikatny kakaowy biszkopt łączy się z puszystym kremem oraz wyrazistymi i chrupiącymi kuleczkami w czekoladzie. Całość ciasta współgra wręcz idealnie. Ten przepis sprawdzi się na każdą okazję, a także(...)okazji. Jak zrobić ciasto z herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie? Przygotowanie tego ciasta to kilka prostych kroków: zrób biszkopt z kakao, mleko zagęszczone ubij z żółtkami, a następnie zagotuj, wykonaj masę – masło utrzyj z wcześniej przygotowanym mlekiem zagęszczonym z żółtkami, upieczony biszkopt przełóż kremem wymieszanym z herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie, wierzch ciasta posmaruj drugą częścią kremu i udekoruj kuleczkami. Dokładny

Via Gusto
Tort Mojito 93

Czas czytania: 3 min Wystarczyło kilka dni pięknej wiosennej pogody, żeby z ziemi wychyliły się świeże soczyste listki mięty i to właśnie mięta zainspirowała mnie, żeby przygotować tort mojito. Biszkopt upiekłam oczywiście z niezawodnego przepisu, który znajdziecie we wcześniejszym wpisie , a krem to najprostsza baza z serka mascarpone z dodatkiem świeżej mięty, skórki i soku z limonki. Do nasączenia biszkoptu(...)cytryna niestety nie da tego smaku i aromatu, o który dziś nam chodzi i to samo dotyczy rumu. Orzeźwiające nuty limonki i mięty w lekkim kremie pomiędzy puszystymi warstwami biszkoptu to po prostu bajka! Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to polecam w tym samym klimacie drink , można przygotować go również w wersji bezalkoholowej, ale najlepszy jest z dobrym rumem 😉 Smacznego

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Bajeczne / Fairytale Layer Cake 173

Ciasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami / 'Fairytale' Layer Cake Zobacz, jak przygotować Ciasto Bajeczne na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe z biszkoptami(...)kawy, ale będzie też dobrym wyborem na Święta, imieniny i wszystkie imprezy rodzinne. Sprawdzi się również jako tort urodzinowy.  Ciasto Bajeczne z kremem budyniowym i dżemem przygotowujemy na biszkopcie .Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników. Jeśli chcecie, by biszkopt wyszedł równy, polecam

Lekcje w kuchni
TORT TIRAMISU 182

Uwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji tortu. Idealny biszkopt, genialna masa z mascarpone, całość wprost rozpływa się w ustach. Dzięki wykorzystaniu domowego biszkoptu, ten pyszny deser możemy wyczarować bez dodatku mąki pszennej, a także bez dodatku cukru. U mnie niezawodny biszkopt na mące orkiszowej, jak zawsze bez dodatku proszku do pieczenia. Idealnie puszysty i wilgotny. Według starej zasady(...)każde jajko daję 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki (kiedyś pszennej, teraz orkiszowej). Ten biszkopt zawsze pięknie wyrasta i co istotne, nie jest suchy. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: biszkopt: - 8 jajek (osobno białka i żółtka) - 8 łyżek cukru (160g) lub 8 łyżek ksylitolu - 8 łyżek mąki orkiszowej typ450 (176g) lub typ700 (lub 8 łyżek mąki

Smaczne Zdrowe
Prosty biszkopt 138

Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt. Każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Do tortów, które ostatnio pojawiały się na ciastkożercach wykorzystałam ten przepis i muszę przyznać(...)jestem nim zachwycona! :) Jeśli brakuje Wam praktycznych wskazówek lub chcielibyście zobaczyć jak robię biszkopt “na żywo” zapraszam Was na mój Instagram , w profilu znajdziecie wyróżnioną relację z pieczenia biszkoptu. I jeszcze odpowiedź na często zadawane pytanie. Czy trzeba mieć stojący mikser, żeby upiec wysoki puszysty biszkopt? Nie :) Moje wcześniejsze zdjęcia pokazują biszkopt robiony ręcznym mikserem (chyba najtańszy dostępny

Ciastkozercy
Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym 198

Ciasto biszkoptowe nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto. Biszkopt możemy nasączyć sokiem z cytryny, wtedy będą mogły go jeść także dzieci. Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 cytryny (około 4 łyżki) ok. 4 łyżki wody Dodatkowo do przełożenia ok. 250 g malin Przygotowanie biszkoptu Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód kwadratowej formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką

Dieta bez mleka
Cytrynowy biszkopt. 200

łyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki(...)cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną

Kulinarny karnet Christophera