Czas czytania: 3 min Wystarczyło kilka dni pięknej wiosennej pogody, żeby z ziemi wychyliły się świeże soczyste listki mięty i to właśnie mięta zainspirowała mnie, żeby przygotować tort mojito. Biszkopt upiekłam oczywiście z niezawodnego przepisu, który znajdziecie we wcześniejszym wpisie , a krem to najprostsza baza z serka mascarpone z dodatkiem świeżej mięty, skórki i soku z limonki. Do nasączenia biszkoptu(...)cytryna niestety nie da tego smaku i aromatu, o który dziś nam chodzi i to samo dotyczy rumu. Orzeźwiające nuty limonki i mięty w lekkim kremie pomiędzy puszystymi warstwami biszkoptu to po prostu bajka! Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to polecam w tym samym klimacie drink , można przygotować go również w wersji bezalkoholowej, ale najlepszy jest z dobrym rumem 😉 Smacznego
SprawdzonaKuchnia.plCiasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami / 'Fairytale' Layer Cake Zobacz, jak przygotować Ciasto Bajeczne na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video is uploaded Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe z biszkoptami(...)kawy, ale będzie też dobrym wyborem na Święta, imieniny i wszystkie imprezy rodzinne. Sprawdzi się również jako tort urodzinowy. Ciasto Bajeczne z kremem budyniowym i dżemem przygotowujemy na biszkopcie .Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników. Jeśli chcecie, by biszkopt wyszedł równy, polecam
Lekcje w kuchniUwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji tortu. Idealny biszkopt, genialna masa z mascarpone, całość wprost rozpływa się w ustach. Dzięki wykorzystaniu domowego biszkoptu, ten pyszny deser możemy wyczarować bez dodatku mąki pszennej, a także bez dodatku cukru. U mnie niezawodny biszkopt na mące orkiszowej, jak zawsze bez dodatku proszku do pieczenia. Idealnie puszysty i wilgotny. Według starej zasady(...)każde jajko daję 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki (kiedyś pszennej, teraz orkiszowej). Ten biszkopt zawsze pięknie wyrasta i co istotne, nie jest suchy. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: biszkopt: - 8 jajek (osobno białka i żółtka) - 8 łyżek cukru (160g) lub 8 łyżek ksylitolu - 8 łyżek mąki orkiszowej typ450 (176g) lub typ700 (lub 8 łyżek mąki
Smaczne ZdroweDługo szukałam idealnego przepisu na biszkopt. Każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Do tortów, które ostatnio pojawiały się na ciastkożercach wykorzystałam ten przepis i muszę przyznać(...)jestem nim zachwycona! :) Jeśli brakuje Wam praktycznych wskazówek lub chcielibyście zobaczyć jak robię biszkopt “na żywo” zapraszam Was na mój Instagram , w profilu znajdziecie wyróżnioną relację z pieczenia biszkoptu. I jeszcze odpowiedź na często zadawane pytanie. Czy trzeba mieć stojący mikser, żeby upiec wysoki puszysty biszkopt? Nie :) Moje wcześniejsze zdjęcia pokazują biszkopt robiony ręcznym mikserem (chyba najtańszy dostępny
CiastkozercyCiasto biszkoptowe nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto. Biszkopt możemy nasączyć sokiem z cytryny, wtedy będą mogły go jeść także dzieci. Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 cytryny (około 4 łyżki) ok. 4 łyżki wody Dodatkowo do przełożenia ok. 250 g malin Przygotowanie biszkoptu Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód kwadratowej formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką
Dieta bez mlekałyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki(...)cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną
Kulinarny karnet ChristopheraBiszkopt Joconde jest pysznym ciastem o migdałowym aromacie. Sam w sobie jest bardzo smaczny , a w połączeniu z kremem to po prostu niebo w gębie. Dzięki dużej zawartości jajek , masła i mąki migdałowej Joconde ma przyjemnie wilgotną strukturę. Nie obsycha zbyt szybko i idealnie nadaje się do przycinania. Dlaczego biszkopt Joconde? Wszystkie te powyższe cechy sprawiają, że biszkopt Joconde idealnie(...)ciasta nie przesuszały się, a jednocześnie nie zbyt mokre, aby swobodnie mogło utrzymać nadany mu kształt i nie pokruszyło się. Tort pracowni Sweet Dreams Maji Cembrowskiej Alternatywą do biszkoptu Joconde jest ciasto kruche na migdałach. W smaku bardzo dobre jednak nie tak miękkie jak Joconde . Niektórzy skarżą się też na problem z krojeniem, jeśli ciasto nie jest dobrze nasiąknięte
SmartBake.plszkoda zachodu, ale potem mnie olśniło! Dlaczego szkoda zachodu? Czyż nie jesteśmy warci pysznych i dziwacznie wyglądających wypieków? Jasne, że jesteśmy! Dziwaczek jest genialny, kryje w sobie pyszne biszkopty, krem kawowy i ptasie mleczko. Ciasto z ptasim mleczkiem jest idealne na Komunie, imieniny, urodziny i wszelkiego rodzaju ważne uroczystości. Jest również genialne bez żadnej okazji! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)Szklanka ma u mnie 250 ml. Zdjęcia zrobione na szybko, niemalże w ostatniej chwili ! Składniki na biszkopt I: - 4 duże jajka (oddziel żółtka od białek) - 150 g cukru drobnego - 80 g mąki tortowej - 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 kropelki aromatu waniliowego Składniki na biszkopt II: - 6 dużych jaj ( oddziel żółtka od białek) - trochę
Z Kuchni Do KuchniNasz ulubiony przepis na przepyszne ciasto ananasowe z kokosem i kremem budyniowym. Dzięki dwóm warstwom kremowego nadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również(...)Twoje gusta. Jak wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego i puszystego spodu. Nasz biszkopt z lekką nutą cytryny świetnie kontrastuje ze słodyczą kremu ananasowego i kokosowego. Dzięki wyważonym proporcjom, nie dominuje w żaden sposób nad gwiazdą tego pysznego ciasta, którym jest ananas. Aby wydobyć głębię jego smaku, warto użyć do tego cytrusów. My zazwyczaj
Kuchnia Na WypasiePrzydatne narzędzia: Rant cukierniczy – warto zainwestować w zakup rantu, po pierwsze dlatego, że w odróżnieniu od tortownicy, możemy w nim regulować średnicę, w zależności jakiej wielkości biszkopt potrzebujemy, a po drugie rant jest dużo wyższy od tortownicy i łatwo w nim składać tort (przekładać blaty biszkoptu kremami, żelkami, musami itp), dzięki czemu tort wychodzi równiutki. Rant cukierniczy co prawda(...)spodu jak klasyczna blaszka, ale uwierzcie mi, pieczenie w nim biszkoptu to żaden problem. Wystarczy spód wyłożyć papierem do pieczenia i od dołu owinąć szczelnie folią spożywczą. Mikser lub robot planetarny – bez tego ciężko będzie zrobić tort. Zarówno zrobienie biszkoptu, jak i kremów oraz tynku wymaga użycia miksera lub robota. Ciężko powiedzieć, która opcja jest lepsza, ja używam robota
Blog z ApetytemMalinowa chmurka na biszkopcie jest lekka i rozkosznie pyszna. Doskonale komponują się także 4 warstwy ciasta. Puszysty biszkopt z dużą ilością malin zatopionych w galaretce, pyszna masa z mascarpone i chrupiąca beza. Niebywała uczta dla zmysłu wzroku oraz podniebienia. Czy ciasto malinowa chmurka na biszkopcie ma jakąś wadę? Oczywiście, że tak, bardzo szybko znika z talerza :-), trudno oprzeć się pokusie(...)20cm – 30cm, 24cm – 24cm lub tortownicy o średnicy 24cm – 26cm. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a serek mascarpone oraz śmietanka oczywiście schłodzone. Warstwa 1 – biszkopt. szklanka mąki pszennej (144g) pół szklanki cukru (100g) 5 jajek (temperatura pokojowa) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa 2 – galaretka z malinami. W sezonie letnim korzystam ze świeżych
Ania gotujebyło, ale czy musi być okazja, aby przygotować tort?! Tort wiosenny z musem truskawkowym, warstwą kisielu przygotowanego z ananasa i śmietanki kokosowej o tak, do popołudniowej kawki. Przepis na biszkopt idealny już poznaliście, jest rewelacyjny i niezawodny wykorzystamy go do dzisiejszego tortu. Biszkopt można upiec dzień, czy dwa wcześniej, a po wystudzeniu przechować owinięty w folię spożywczą w lodówce. Biszkopt(...)można również zamrozić, jeśli macie tylko miejsce w zamrażalniku może spędzić tam do trzech miesięcy. Należy pamiętać o szczelnym zawinięciu biszkoptu przed włożeniem do zamrażalnika, aby biszkopt nie wysechł i nie przeszedł zapachem z zamrażalnika. Tort wiosenny jest delikatny jak chmurka, wilgotny biszkopt nasączony ponczem z dodatkiem likieru kokosowego. Między warstwami biszkoptu spoczywają dwie warstwy. Warstwa miksowanych truskawek i warstwa
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy . O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał! To dość duże wyzwanie, ale udało się! Muszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków(...)jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealn y. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem na podłogę zaraz po upieczeni. Dzięki czemu jest równiutki, jak blat stołu. To bardzo prosty zabieg i zawsze się sprawdza. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy biszkopt (w formie) z wysokości około
SprawdzonaKuchnia.pldobry i z każdym kęsem coraz bardziej wciągający. Choć poniższy proces wykonania jest dość długi i może niektórych przerazić, to zapewniam, że wykonanie toru jest bardzo łatwe i szybkie. Biszkopt można upiec nawet dwa dni przed przygotowaniem tortu, a cały przepis na biszkopt kakaowy możecie zobaczyć w poprzednim wpisie. Tam też znajdziecie opis innej wersji wykonania biszkoptu, może będzie(...)czekolady! Course Desery Cuisine American Keyword masło orzechowe Prep Time 40 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt: 120 g mąki tortowej 150 g cukru pudru 5 dużych jajek koniecznie w temperaturze pokojowej 30 g kakao bez żadnych dodatków Składniki na krem 180 g masła orzechowego gładkiego
SprawdzonaKuchnia.plcórek, a później mama, tata, mąż… tyle imprez w ciągu dwóch miesięcy daje duże pole do twórczości! Z okazji urodzin męża powstał tort czekoladowo-orzechowy przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego , przepis na biszkopt poznaliście już w poprzednim przepisie. Dziś możemy wykorzystać ten pyszny biszkopt o intensywnym kakaowym smaku do przygotowania tortu. Lekki krem przygotowałam z bitej śmietany, serka mascarpone(...)tortu. Całość smakuje fantastycznie i każdy, kto lubi orzechy i czekoladę będzie w siódmym niebie! Przygotowanie tortu jak zawsze można rozłożyć sobie na dwa dni. Po pierwsze trzeba upiec biszkopt, który po całkowitym wystudzeniu należy owinąć w folię spożywczą. Taki biszkopt można przechować w chłodnym miejscu dzień lub dwa. Biszkopt można również zamrozić, a w razie potrzeby wyjąć i przygotować
SprawdzonaKuchnia.plPeppę. Zaopatrzyłam się więc w książeczki o Peppie i na dużej kartce narysowałam jej głowę, a następnie wycięłam ją. Z szablonu tego korzystałam podczas formowania Peppy z upieczonego już biszkoptu, tuż przed przekładaniem masą i owocami. Od początku wiedziałam (tu nie musiało być żadnych przemyśleń), jaki ma być smak tortu i jakie owoce mają się w nim pojawić - postawiłam(...)czerwoną porzeczkę i wybór okazał się być świetny. Jak dokładnie wykonywałam więc ten tort? Biszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli Biszkopt ciemny: - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WielopokoleniowoPrzepis na ciasto Balladyna bez pieczenia, czyli ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem czekoladowym, kajmakiem, herbatnikami i malinową galaretką. Ciasto nie wymaga długiego czasu przygotowania. Jest idealne do kawy, a także jako ciasto na Święta oraz imprezę. Sprawdzi się również w formie tortu. Jakie ciasto zrobić bez piekarnika? Jeśli nie posiadasz piekarnika lub akurat nie chcesz go używać, świetną alternatywą(...)ciasta bez pieczenia. Najczęściej bazą takich ciast są herbatniki lub biszkopty. Do tego sprawdzi się bita śmietana, mascarpone, galaretka, kajmak i masy maślane. Znanymi ciastami bez pieczenia są: rafaello, 3 bit, kinder bueno. Polecam również spróbować ciasto Balladyna, na które przepis znajdziesz poniżej. Jakie szybkie ciasta bez pieczenia można zrobić? Ciasto Balladyna bez pieczenia to ciasto, które zrobisz
Via Gustokwestia doświadczenia, ale osobiście gdy mieszam tego typu masę łyżką, wychodzą mi grudki. Masa po czasie gęstnieje, więc dobrze jest przygotować ją na sam koniec, kiedy mamy przestudzone biszkopty, przekrojony biszkopt kakaowy i tężejące już masy jabłkowe. Masa budyniowa wykładana jest na biszkopt od razu po przygotowaniu, więc w kontakcie z masą jabłkową, może ją nieco „rozpuścić(...)dobrze więc, by masa jabłkowa była odparowana zanim doda się do niej galaretkę, by nie było w niej zbyt dużo soków. Ja osobiście składając biszkopt nałożyłam masę budyniową na kakaowy biszkopt, na to dałam masę jabłkową, przykryłam jasnym biszkoptem i wyłożyłam drugą masę jabłkową, ale drugą część masy budyniowej rozprowadziłam na kakaowym biszkopcie i przyłożyłam go do masy jabłkowej, odwracając
Smaki Na TalerzuCiasto Boska Zachcianka składające się z dwóch biszkoptów oraz masy jogurtowej i cappuccino to bardzo pyszny i efektowny przekładaniec. Ciasto wychodzi wysokie i podzielne – z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach. Wydaje się dość skomplikowane, ale tak naprawdę nie jest trudne do zrobienia, choć nieco czasochłonne. Składniki na Ciasto Boska Zachcianka: Biszkopt jasny: 3 jajka rozmiar(...)mąki pszennej typ 450 (około 6 łyżek) 20 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka) 100 g cukru (pół szklanki) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju Biszkopt ciemny: 3 jajka rozmiar L 60 g mąki pszennej typ 450 (około 5 łyżek) 20 g mąki ziemniaczanej (czubata łyżka) 15 g kakao (czubata łyżka) 100 g cukru (pół szklanki) pół łyżeczki proszku
e-PrzepisyKulinarneCiasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie Ballerina to pyszne, warstwowe ciasto z galaretką na biszkopcie z malinami, budyniem i malinową pianką . Taka pianka na zimno wspaniale sprawdzi się na wszelkie uroczystości rodzinne, nie tylko w panujące upały. Zobaczcie przygotowanie ciasta z malinami i galaretką na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Ballerina(...)galaretką na biszkopcie jest dość czasochłonne, ale łatwe w wykonaniu, jeśli stosujemy się do kilku reguł. Mój biszkopt jest najprostszy w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników - poradzi sobie z nim nawet początkujący. Ciasto z galaretką i owocami wymaga też przygotowania kremu maślano-budyniowego - podczas przygotowań musimy pamiętać
Lekcje w kuchniCiasto orzechowe Marysieńka – Nowe, pyszne ciasto orzechowe w Małej Cukierence. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu. Trochę zajmuje czasu, ponieważ musimy upiec dwa biszkopty i poczekać, aż ostygnie nam budyń do kremu, ale uważam, że warto. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i wygląda apetycznie. Będzie idealne na Świata. Zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto orzechowe Marysieńka Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80ml oleju Biszkopt orzechowo – bezowy: 5 białek 200g cukru 250g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/2 łyżki naturalnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki
Mała CukierenkaCiasto GÓRA LODOWA – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wygląda apetycznie i uważam, że jest proste w przygotowaniu. Składa się z delikatnego, kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego z wanilią i mlecznej polewy. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Moim domownikom bardzo smakowało, będzie idealne na rodzinne spotkanie. Inspirację na to ciasto znalazłam na stronie przyślij przepis. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto GÓRA LODOWA Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 80ml oleju 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia biszkoptu: około 180ml zaparzonej, ostygniętej kawy (można zastąpić wodą
Mała CukierenkaPlacek bez pieczenia na spodzie z cukrowych biszkoptów. Mus ze zmiksowanych owoców i brzoskwiniowe ptasie mleczko z kawałkami owoców. Musowe ciasto na biszkoptowym spodzie. Drukuj Pianka na biszkoptach – ptasie mleczko 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Deser Trudność: Łatwe Porcje 12 kawałków Przygotowanie 1 godz. Chłodzenie 3 godz. Kalorie 260 kcal Placek na biszkoptach(...)pieczenia, z galaretką z musem owocowym i pianką brzoskwiniową – ptasim mleczkiem. Składniki: 200 g biszkoptów z cukrową skorupką lady fingers 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe 500 ml wrzącej wody 300 ml schłodzonej śmietanki deserowej 30 % 200 g truskawek 100 g czerwonej porzeczki 100 g malin 200 g brzoskwiń z puszki DODATKOWO DO DEKORACJI truskawki, maliny
ProstePesto.plplusem tego tortu jest oczywiście dekoracja, która pozostawia wam duże pole do popisu. Poniższy przepis jest na naprawdę duuużego torta, wykarmiłam nim 30 osób. Ja zrobiłam z dwóch różnych biszkoptów jasnego i ciemnego, ale jeśli chcesz możesz spokojnie zrobić z jednego biszkoptu, mi zależało na tym żeby tort był duuuży i pokaźny. Ja swój tort musiałam przewieźć dość daleko (trasa(...)krótka drzemka w lodówce może mu nie wystarczyć. Zatem pamiętaj tort robimy dzień przed podaniem i na noc do lodówki. A więc do dzieła, co nam będzie potrzebne ? Na biszkopt Patrz przepis idealny biszkopt dla ułatwienia tutaj wypiszę Ci składniki składniki na jeden biszkopt, na formę o wymiarach 26 cm 7 jaj 1 szklanka cukru szklanka mąki
Wylizany Rondelwłasny, osobisty POMOCNIK TORTOWY :) O tym, że istnieje potrzeba pisania takich "poradników" przekonałam się na własnej skórze, bo kiedy przeszliśmy rodzinnie na weganizm okazało się, że kwestia "jak zrobić biszkopt bez jajek" potrafi zabić człowiekowi niezłego klina... Przygotowanie pierwszego wegańskiego tortu przypadło na roczek mojej młodszej Córki. Najłatwiej byłoby kupić gotowy ale gotowy wegański tort? W moim mieście? Pozostało przekopywanie(...)lapka... (Z tego samego powodu zresztą nie mam wielu innych zdjęć, dlatego dziś dużo napiszę ale dużo nie pokażę). Po takich doświadczeniach postanowiłam, że muszę znaleźć alternatywę dla tradycyjnego biszkoptu tortowego, bo nie wyobrażałam sobie przy każdej kolejnej okazji siedzieć 12 godzin w kuchni przy robieniu tortów-nie tortów ;) Wcześniej robiłam zawsze normalne torty: biszkopt + krem, wg przepisu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE