bardzo delikatne, kremowe, pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam Was po przepis. Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl cukru (165g) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 115g) -2 łyżki kakao KREM -1200ml mleka(...)kopiastych łyżek kaszy manny -250g masła -szklanka cukru (220g) DODATKOWO -700ml wrzątku -400-500g truskawek -2 galaretki truskawkowe takie na 500ml wody BISZKOPT żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia-wstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokublog, ale kiedy sernik zaczął tak szybko znikać stwierdziłam, że jednak muszę mieć go na blogu :) Zdążyłam uchwycić ostatnie kawałki. Piekłam w tortownicy 25 cm. Na spód: Okrągłe biszkopty (pół opakowania) Masa serowa: 1 kg. dobrego jakościowo sera w wiaderku 330 g. śmietanki 30 % 3 czubate łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1,5 szklanki gorącej(...)wody Dodatkowo: kilka kostek czekolady mlecznej Wykonanie: Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dno tortownicy (25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć biszkopty. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygną możemy zająć się serem. Ser przełożyć do miski. Śmietankę ubić (nie musi być całkiem gęsta) i dodać
Agusiowe smakołykiCiasto Minotaur to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy poszukują czegoś wyjątkowego i niebanalnego. To połączenie ciemnego biszkoptu z kremem na mleku w proszku oraz kremu czekoladowego z serka mascarpone, które sprawią, że każdy kęs będzie niezapomnianym doznaniem. Przygotowanie tego wyjątkowego ciasta może być wyzwaniem, ale efekt końcowy zdecydowanie tego wart. Czekoladowy krem z serka mascarpone idealnie komponuje się(...)delikatnym biszkoptem, tworząc harmonijną całość, która rozpływa się w ustach. Składniki Biszkopt ciemny pół szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao pół szklanki cukru 4 jajka 4 łyżki oleju Krem jasny 200 g miękkiego masła 120 ml zimnego mleka 50 g cukru 200 g mleka w proszku Krem czekoladowy 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej Dodatkowo
gotuj ze mnątrzeba to wykorzystać i powstało ciacho pełne truskawek. W sam raz na upalne dni. Do ciasta można wykorzystać inne sezonowe owoce i dobrać do nich odpowiednie smaki galaretki. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju masa serowo-jogurtowa z truskawkami(...)sera 400 g jogurtu naturalnego 2 galaretki truskawkowe 250 ml gorącej wody 400 g truskawek na wierzch 2 galaretki truskawkowe 900 ml gorącej wody ok 600 g truskawek Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodać żółtka oraz olej. Potem dodać mąki wymieszane
Monia miesza i gotujeświetnie smakuje. Przepis podłapałam ze strony Kwestia Smaku, choć ta była wersja z malinami (poniżej zostawiam link). Inspiracja: Tort pistacjowy (Kwestia Smaku) Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 5 jajek 8 łyżek ksylitolu/cukru 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem pistacjowy: 200 g kremu pistacjowego* 300 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% (zimnej(...)łyżki cukru pudru/ksylitolu/erytytolu* Dodatkowo: ok. 300 g świeżych truskawek ok. 50 g obranych (niesolonych) pistacji do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana
Healthy food explorerwszystkim smakuje. Za każdym razem może smakować inaczej, poprzez zmianę spodu, dodanie owoców lub kakao czy też kawy. Składniki na tortownice 18 cm na 24 podwajamy składniki spód: biszkopty namoczenie biszkoptów: 150 ml wody 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru trzcinowego masa jogurtowa: 1 jogurt grecki 400 g 2 jajka kl L 1/3 szkl cukru(...)budyń, użyłam morelowego (40 g) 60 ml oleju rzepakowego dodatkowo: 1/2 puszki odsączonych mandarynek Spód 1. Biszkopty namaczamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa 2. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem. 3. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka. 4. Do ubitych żółtek dodajemy olej
Gotowanie...to proste !krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach! Raffaello z malinami Przepis tutaj (KLIK) Bardzo efektowne i nieziemsko smaczne ciasto na biszkopcie, przekładane kremem śmietankowym, malinami i wiórkami kokosowymi. Świetne zarówno na przyjęcie, jak i na święta. Palce lizać! Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem(...)KLIK) Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, wilgotny, pyszny. Obłędnie dobry i banalnie prosty. Polecam! Morze Czarne Przepis tutaj (KLIK) Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Co prawda przygotowanie ciasta jest dość pracochłonne ale efekt
Blog z Apetytempotrzebujemy owoców. Rolada pięknie wygląda, zachęcam do zrobienia, może na zbliżający się Dzień Matki? Zapraszam też na film z przygotowaniem rolady krok po kroku SKŁADNIKI BISZKOPT (pieczemy go na dużej blasze z wyposażenia piekarnika ok 43x38cm) -5 dużych jajek -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM PORZECZKOWY(...)wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zawijamy gorący biszkopt razem ze ściereczką. Studzimy. KREM PORZECZKOWY Dżem blendujemy na gładki mus, podgrzewamy np w mikrofali ale tak by nie był wrzący
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepis, może ktoś zechce skorzystać. Muszę przyznać, że ciasto to do najtańszych nie należy, ale jeżeli macie jakąś specjalną okazję to warto je przygotować, bo smakuje absolutnie genialnie. Wilgotny biszkopt ubijany na parze (dzięki temu ma piękny żółty kolor) przełożony dwoma smakami kremu budyniowego na bazie żółtek - jeden z orzechami, rodzynkami i czekoladą, a drugi dla przełamania smaku z kawałkami(...)połówki zostawić do galaretki), do drugiej dodajemy kakao, rodzynki oraz posiekane orzechy i czekoladę i mieszamy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt przekrawamy na pół, obie jego części nasączamy syropem z brzoskwini. Na jedną połowę wykładamy krem z kakao, wyrównujemy. Na niego wykładamy krem z dodatkiem brzoskwini i przykrywamy drugą częścią biszkoptu
Cynamonowe szczęściePyszna i delikatna w smaku rolada. Mięciutki biszkopt, krem z serka mascarpone i galaretki. Taka do wykonania raz, dwa. Na szybki podwieczorek. Do jej wykonania nie potrzebujemy dużo składników. Bardzo polecam. Upieczcie. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki zimnej wody mała łyżeczka proszku do pieczenia(...)wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczka. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, zimną wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną kroimy
Izabelawkuchnisyropu i również kroimy w małą kosteczkę. Serek smakowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 2. Do szklanek lub pucharków nakładamy po porcji serka mascarpone, brzoskwiń i biszkoptów, następnie pozostały serek mascarpone, galaretkę, biszkopty i bezy. Na koniec dekorujemy kwiatami. Dodam, że składniki deseru można nałożyć dowolnie. 3. Gotowy deser podajemy od razu po przygotowaniu. Im dłużej postoi(...)bardziej zmiękną bezy i biszkopty. Smacznego życzę. Moje rady: Z tej receptury można zrobić dwie większe lub cztery mniejsze porcje. Składniki można dowolnie nałożyć. Im dłużej deser postoi to biszkopty i bezy zmiękną
Izabelawkuchniskładniki na jeden biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 100 g mąki 80 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 i 1/2 łyżeczki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony. Pod koniec miksowania dodajemy rum. Około 1/2 część kremu (lub troszkę więcej) wykładamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą lub inną tylką i wyciskamy na wierzchu ciasta
Domowy Smak JedzeniaCześć Kochani, zapraszam Was dziś serdecznie na rewelacyjne, delikatne i łatwe do zrobienia ciasto Cappuccino z mleczną pianką. Ciasto jest na kakaowym biszkopcie nasączonym lekko kawą, przełożone jest kremem cappuccino i na górze ma piankę śmietankową z serkami i mlekiem w proszku. Ciasto jest p prostu wspaniałe, zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Zapraszam serdecznie po przepis Zapraszam(...)też na film SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -niepełna szkl cukru -200g masła -5 łyżek kawy cappuccino PIANKA SERNIKOWA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBoskie włoskie tiramisu z dodatkiem owoców i pistacji. Nie dość że smakuje wyjątkowo, to jeszcze wygląda jak milion dolarów :) Składniki (około 9 porcji): ok. 350 g podłużnych biszkoptów ok. 150 ml mocnej kawy 6 żółtek (100 g) 2 białka 50 g cukru pudru 400 g schłodzonego mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka kakao garść pokrojonych truskawek garść malin spora(...)drugiej misce i dodajemy do masy jajecznej razem z esencją waniliową. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką aby krem pozostał bardzo puszysty. Na dnie naczynia o wymiarach około 21x21 cm układamy biszkopty jeden obok drugiego. Za pomocą pędzelka nasączamy sporą ilością zimnej kawy. Wykładamy 1/3 kremu i rozsmarowujemy. Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów i znowu nasączamy kawą. Na to krem, który oprószamy kakao
Delicious Placeskładniki na 1 biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 100 g mąki 80 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 i 1/2 łyżki oleju np. słonecznikowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka i olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą(...)mieszając, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo pomarańczowy budyń i miksujemy na gładki krem. Ok. 2/3 kremy wykładamy na pierwszy biszkopt, przykrywamy go drugim biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta (przy pomocy widelca możemy zrobić na kremie wzorek). dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy
Domowy Smak Jedzenia