biszkopt - 18068 przepisów (strona:314/1205)

Tort pistacjowy z truskawkami 55

świetnie smakuje. Przepis podłapałam ze strony Kwestia Smaku, choć ta była wersja z malinami (poniżej zostawiam link). Inspiracja: Tort pistacjowy  (Kwestia Smaku) Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 5 jajek 8 łyżek ksylitolu/cukru 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem pistacjowy: 200 g kremu pistacjowego* 300 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% (zimnej(...)łyżki cukru pudru/ksylitolu/erytytolu* Dodatkowo: ok. 300 g świeżych truskawek ok. 50 g obranych (niesolonych) pistacji do dekoracji  Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana

Healthy food explorer
Sernik Z Jogurtów Greckich Z Mandarynkami I Spodem Kawowym 51

wszystkim smakuje.  Za każdym razem może smakować inaczej, poprzez zmianę spodu, dodanie owoców lub kakao czy też kawy. Składniki na tortownice 18 cm na 24 podwajamy składniki spód: biszkopty   namoczenie biszkoptów: 150 ml wody 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru trzcinowego   masa jogurtowa: 1 jogurt grecki 400 g 2 jajka kl L 1/3 szkl cukru(...)budyń, użyłam morelowego (40 g) 60 ml oleju rzepakowego dodatkowo: 1/2 puszki odsączonych mandarynek   Spód 1. Biszkopty namaczamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Masa serowa 2. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem. 3. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka. 4. Do ubitych żółtek dodajemy olej

Gotowanie...to proste !
Pyszne i efektowne ciasta! 49

krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach!   Raffaello z malinami Przepis tutaj (KLIK) Bardzo efektowne i nieziemsko smaczne ciasto na biszkopcie, przekładane kremem śmietankowym, malinami i wiórkami kokosowymi. Świetne zarówno na przyjęcie, jak i na święta. Palce lizać!   Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem(...)KLIK) Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, wilgotny, pyszny. Obłędnie dobry i banalnie prosty. Polecam!   Morze Czarne Przepis tutaj (KLIK) Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Co prawda przygotowanie ciasta jest dość pracochłonne ale efekt

Blog z Apetytem
Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym-pyszna i delikatna +FILM 40

potrzebujemy owoców. Rolada pięknie wygląda, zachęcam do zrobienia, może na zbliżający się Dzień Matki?  Zapraszam też na film z przygotowaniem rolady krok po kroku  SKŁADNIKI  BISZKOPT (pieczemy go na dużej blasze z wyposażenia piekarnika ok 43x38cm) -5 dużych jajek -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -pół łyżeczki proszku do pieczenia  KREM PORZECZKOWY(...)wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zawijamy gorący biszkopt razem ze ściereczką. Studzimy. KREM PORZECZKOWY  Dżem blendujemy na gładki mus, podgrzewamy np w mikrofali ale tak by nie był wrzący

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ambasador 49

przepis, może ktoś zechce skorzystać. Muszę przyznać, że ciasto to do najtańszych nie należy, ale jeżeli macie jakąś specjalną okazję to warto je przygotować, bo smakuje absolutnie genialnie. Wilgotny biszkopt ubijany na parze (dzięki temu ma piękny żółty kolor) przełożony dwoma smakami kremu budyniowego na bazie żółtek - jeden z orzechami, rodzynkami i czekoladą, a drugi dla przełamania smaku z kawałkami(...)połówki zostawić do galaretki), do drugiej dodajemy kakao, rodzynki oraz posiekane orzechy i czekoladę i mieszamy.  Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Zostawiamy do lekkiego stężenia.  Biszkopt przekrawamy na pół, obie jego części nasączamy syropem z brzoskwini. Na jedną połowę wykładamy krem z kakao, wyrównujemy. Na niego wykładamy krem z dodatkiem brzoskwini i przykrywamy drugą częścią biszkoptu

Cynamonowe szczęście
Rolada z serkiem mascarpone i galaretką 40

Pyszna i delikatna w smaku rolada. Mięciutki biszkopt, krem z serka mascarpone i galaretki. Taka do wykonania raz, dwa. Na szybki podwieczorek. Do jej wykonania nie potrzebujemy dużo składników. Bardzo polecam. Upieczcie. Udanych wypieków.       Potrzebujemy:   Na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki zimnej wody mała łyżeczka proszku do pieczenia(...)wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczka. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, zimną wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną kroimy

Izabelawkuchni
Kolorowe deserki z galaretką, serkiem mascarpone i bezami 40

syropu i również kroimy w małą kosteczkę. Serek smakowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 2. Do szklanek lub pucharków nakładamy po porcji serka mascarpone, brzoskwiń i biszkoptów, następnie pozostały serek mascarpone, galaretkę, biszkopty i bezy. Na koniec dekorujemy kwiatami. Dodam, że składniki deseru można nałożyć dowolnie. 3. Gotowy deser podajemy od razu po przygotowaniu. Im dłużej postoi(...)bardziej zmiękną bezy i biszkopty. Smacznego życzę. Moje rady: Z tej receptury można zrobić dwie większe lub cztery mniejsze porcje. Składniki można dowolnie nałożyć. Im dłużej deser postoi to biszkopty i bezy zmiękną

Izabelawkuchni
PRL-owe ciasto Brzdąc 44

składniki na jeden biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 100 g mąki 80 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 i 1/2 łyżeczki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony. Pod koniec miksowania dodajemy rum. Około 1/2 część kremu (lub troszkę więcej) wykładamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą lub inną tylką i wyciskamy na wierzchu ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Przepyszne i łatwe ciasto Cappuccino z mleczną pianką +FILM 48

Cześć Kochani, zapraszam Was dziś serdecznie na   rewelacyjne, delikatne i łatwe do zrobienia ciasto Cappuccino z mleczną pianką. Ciasto jest na kakaowym biszkopcie nasączonym lekko kawą, przełożone jest kremem cappuccino i na górze ma piankę śmietankową z serkami i mlekiem w proszku. Ciasto jest p prostu wspaniałe, zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Zapraszam serdecznie po przepis  Zapraszam(...)też na film  SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm używam szklanki 250ml  BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  -2 łyżki kakao KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -niepełna szkl cukru -200g masła -5 łyżek kawy cappuccino PIANKA SERNIKOWA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tiramisu z owocami 55

Boskie włoskie tiramisu z dodatkiem owoców i pistacji. Nie dość że smakuje wyjątkowo, to jeszcze wygląda jak milion dolarów :) Składniki (około 9 porcji): ok. 350 g podłużnych biszkoptów ok. 150 ml mocnej kawy 6 żółtek (100 g) 2 białka 50 g cukru pudru 400 g schłodzonego mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka kakao garść pokrojonych truskawek garść malin spora(...)drugiej misce i dodajemy do masy jajecznej razem z esencją waniliową. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką aby krem pozostał bardzo puszysty. Na dnie naczynia o wymiarach około 21x21 cm układamy biszkopty jeden obok drugiego. Za pomocą pędzelka nasączamy sporą ilością zimnej kawy. Wykładamy 1/3 kremu i rozsmarowujemy. Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów i znowu nasączamy kawą. Na to krem, który oprószamy kakao

Delicious Place
ciasto cytrusek 53

składniki na 1 biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 100 g mąki 80 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 i 1/2 łyżki oleju np. słonecznikowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka i olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą(...)mieszając, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo pomarańczowy budyń i miksujemy na gładki krem. Ok. 2/3 kremy wykładamy na pierwszy biszkopt, przykrywamy go drugim biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta (przy pomocy widelca możemy zrobić na kremie wzorek). dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort Anatol makowo - kawowy 42

Anatola i ten wyjątkowy tort. Znów ocieram się o klasykę. Choć oczywiście kawałkiem tej wspominanej, tradycyjnej tortowej  klasyki - nie pogardziłabym również. Mój torcik jest dość prosty, choć czasochłonny - biszkopt wymaga  zastosowania dokładnych proporcji podanych składników, wyrasta równy i delikatny. Masy dwie, jedna czekoladowa, druga z dodatkiem Anatola i maku. Pyszne obie!! Składniki biszkopta makowego: proporcje na tortownicę(...)starając się by masa pozostała napowietrzona. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na 23 - 25 minut. Gotowy, przyrumieniony biszkopt studzimy 10 minut w piekarniku,  po czym wyciągamy do zupełnego przestudzenia. Zimny kroimy na dwa blaty - górny cieńszy - około 1 cm, dolny grubszy. Zaparzamy szklankę kawy Anatol ( lub inną zbożową

Kronika Piekarnika
Ciasto Krówkowe z bezą 48

się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na święta, urodziny, imieniny, czy inne okazje z ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! CIASTO KRÓWKOWE Z BEZĄ – PRZEPIS BISZKOPT 3 jajka rozmiar L 70 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM ŚMIETANKOWY 500 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone(...)łyżki cukru pudru 1 śmietan fix BEZA 4 białka 180 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli DODATKOWO 1/2 puszki masy krówkowej 2 garści orzeszków ziemnych Wykonanie Biszkopt: Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno

Alle Dobre!
Kryształek na biszkopcie 57

zmielony ser z wiaderka czyli taka jak w wielu moich sernikach na zimno. Zamiast zmielonego sera można również wykorzystać jogurt naturalny lub serek homogenizowany albo śmietanę. składniki:  biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego masa serowa z galaretkami(...)wcześniej. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w ok 250 ml gorącej wody i przelać do płaskiego naczynia. Odstawić do stężenia. Zmielony ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier i cały czas ubijać aby się całkowicie rozpuścił. Następnie dodawać porcjami żółtka oraz olej. Potem dodać mąki wymieszane

Monia miesza i gotuje
Ciasto ŁACIATA SZACHOWNICA -z jabłkami, budyniem, galaretką-pyszne i ładne ciasto +FILM 113

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejnym super przepisem na pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia ciasto-ciasto łaciata szachownica. Składa się z biszkoptu łaciatego, jabłek, masy budyniowej, herbatników ułożonych we wzór szachownicy i galaretki. Wygląda przepięknie, na każdym zrobi wrażenie. Smakuje rewelacyjnie. Polecam gorąco  Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku  SKŁADNIKI Blaszka(...)25x35cm używam szklanki 250ml  BISZKOPT ŁACIATY CIASTO BIAŁE -3 białka (żółtka odkładamy do masy budyniowej) -1/3 szkl cukru -25g  mąki pszennej tortowej -75g mąki ziemniaczanej -łyżeczka octu -łyżeczka proszku do pieczenia  CIASTO CIEMNE  -3 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -łyżka kakao -łyżeczka proszku do pieczenia  JABŁKA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku