dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki nutelli 250 g masła 0,5 l. śmietany(...)pudru 2 łyżki żelatyny 1 mały słoik dżemu truskawkowego herbatniki typu Petitki jasne herbatniki typu Petitki ciemne 0,5 szklanki espresso posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić. Przygotować masę - Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści(...)dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach (ja przykryłam tortownicę folią aluminiową). Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z niewielkiej wysokości na płaską powierzchnię (w tortownicy). Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy
Kolorowy Przepisownikpory zrobiłam, bo o wadze prawie 5 kg! :) Kakaowy biszkopt przełożony masą malinową. Pycha. Składniki: Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki pektyny(...)Dodatkowo: 1100 g czarnej masy cukrowej 200 g białej masy cukrowej wydruk jadalny na papierze cukrowym odrobina srebrnego pyłku spożywczego Przygotowanie: Biszkopt wg tego przepisu. Piec ok. 50 minut. Krem malinowy analogicznie do tego przepisu. Masa maślana wg tego przepisu. Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na podkładkę/ paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy malinowej. Przykryć drugim biszkoptem
Domowa Cookierenka Agitakie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta.Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Składniki:Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Krem:250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówkiłyżka cukru z prawdziwa wanilią (można
Słodka Stronalubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Ciasto Raffaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał.... Ponadto ciasto "Rafaello" jest eleganckim, prostym w przygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku. Polecam przepis. Ciasto "Rafaello" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek(...)Biszkopt przecinamy na 2 części (biszkopt możemy nasączyć alkoholem). Dolny blat przekładamy na dno formy (tej w której piekliśmy biszkopt) i wykładamy masę z kokosem. Przykrywamy górną częścią ciasta, wykładamy masę z migdałami i wyrównujemy krem. Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia
Słodka StronaKrólowa serników znów wkroczyła do akcji! Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia. Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella. Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach. Ciasto smakuje obłędnie! Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę. Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki. Sernik(...)mój faworyt! SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * cukier puder – ok. 180-200 g * czekolada mleczna – 100 g * biszkopty okragłe – ok. 30 szt * żelatyna – 2 łyżki * kakao do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dno tortownicy wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć
Ostra na SłodkoPuszka ananasa i spora ilość mięty i galaretki jabłkowo - miętowe i co z nimi zrobić? No oczywiście że tort, przecież każdy to wie, mały i duży
Moje Małe Czarowanieciasto będzie gotowe (co jakiś czas zaglądałam i sprawdzałam ) PS. Niestety w małej blaszce piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki.Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego przepisu. Znalazłam go na youtube na kanale kotlet tv. Polecam jest świetny
cookplBoże Narodzenie jak i inne rodzinne uroczystości. Ciasto wymarzone dla wielbicieli bakalii i czekolady. Rewelacyjne Ciasto Bakaliowo Czekoladowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy (opcjonalnie) Krem: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej 2 żółtka 200 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru(...)długo - im bardziej ubijemy masło - tym puszystszy będzie krem). Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu (sam budyń możemy wcześniej również delikatnie zmiksować w celu pozbycia się ewentualnych grudek). Do masy dodajemy kakao i ubijamy do otrzymania gładkiego kremu, a następnie wrzucamy drobno posiekane bakalie oraz drobniutko poszatkowaną czekoladę - mieszamy. Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 2 części. Masę bakaliowo-czekoladową wykładamy
Słodka Stronatortownicy. Piec w 160-170°C przez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko(...)szklanki likieru kokosowego albo rumu Ponadto 400 g powideł śliwkowych (po 400 ml) wiórki kokosowe do posypania tortu Składanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, nasączyć ⅓ ponczu, posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła rozsmarować ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym krążkiem, nasączyć, posmarować pozostałymi powidłami i ¼ kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu
Pełny talerzwilgotne i naprawdę słodkie połączenie lekkiego smaku śmietankowej kawy i egzotycznych owoców- coś dla amatorów o podniebieniach wybitnie uwielbiających słodycz;)Jak dla mnie w sam raz;) Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy(...)galaretka brzoskwiniowa galaretka wiśniowa ananas z puszki brzoskwinie z puszki kilka sztuk borówek amerykańskich WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego
Domowe ciastaBiszkopt studzimy. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM(...)następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy. Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty. Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:) Jeśli chcemy cycki murzynki to na każdy biszkopt układamy po rodzynce
Moje Słodkie Piekiełkopieczenia (sam spód), wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na pół. --> Biszkopt orzechowy: --> Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy. --> Masa(...)masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do połączenia się składników. --> Wykonanie: --> Na dnie blaszki układamy jedną część biszkoptu kakaowego. Na nim rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem orzechowym, dociskamy. Wykładamy resztę masy budyniowej i układamy na niej drugą część biszkoptu kakaowego
Marta GotujeSkładniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier(...)serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy
prawdziwe jedzeniebędzie służyć jako posypka na boki tortu). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać z przyrumienionych boków i przeciąć na równe blaty. KREM KOKOSOWY Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym oraz napojem migdałowym i zagotować (mieszać!). Gotować do miękkości ryżu, dodać ksylitol w odpowiedniej dla każdego ilości(...)mieszanki Bakal. Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć wodą z cytryną i ksylitolem, posmarować cienko kremem, ułożyć truskawki i wyłożyć grubszą warstwę kremu. Nałożyć kolejny blat i postąpić tak samo. Identycznie należy przygotować mały biszkopt. Wszystko włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie zdjąć obręcze tortownicy, wyrównać boki i pokruszone resztki biszkoptu przylepić
Candy Pandas