masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich(...)wytrącić się masło). Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Truskawki kroimy w drobną kostkę, bezy drobno kruszymy. Biszkopt rozwijamy i smarujemy kremem zostawiając koniec rolady pusty. Wykładamy pokrojone truskawki i posypujemy pokruszonymi bezami. Ponownie zawijamy roladę. Moje posty
Słodka Stronaochotę je zrobić?! ;) Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem śmietankowym Kultowe ciasto wielu imprez rodzinnych. Pojawia się prawie na każdych imieninach, urodzinach i podczas świąt. Połączenie ciemnego biszkoptu, wiśni i śmietankowego kremu - bomba! Ciasto Rafaello Słynne Rafaello - ciasto z prażonymi wiórkami kokosowymi oraz śmietankowym kremem. Idealne na taką okazję! Ciasto 3 bit bez pieczenia Jeśli nie jesteś góru domowych wypieków
Moje Qulinariaucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.Na dno formy w której piekliśmy biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem.Połamaną czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy tylko się rozpuści ściągamy z ognia, dokładnie
Słodka Stronamasła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich(...)wytrącić się masło). Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Truskawki kroimy w drobną kostkę, bezy drobno kruszymy. Biszkopt rozwijamy i smarujemy kremem zostawiając koniec rolady pusty. Wykładamy pokrojone truskawki lekko wbijając je w krem i posypujemy pokruszonymi bezami. Ponownie zawijamy roladę. Moje posty
Słodka StronaTort nie zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można(...)sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może być suchy i musi dobrze smakować. Do zrobienia wytrawnych kremów doskonale nadaje się gładki, naturalny twarożek. Do większości serników, tych na zimno czy pieczonych, używam twarożku kanapkowo-sernikowego
Smaczna PyzaPiekłam w tortownicy o średnicy około 26 cm. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady dodać serek philadelphia połączyć składniki. Czekoladę z serkiem dodać do ubitej śmietany i miksować krótko na niskich obrotach. Biszkopt(...)podzielić na trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy
Amatorka kuchennaprzybrania kilka kropel zielonego barwnika Sposób wykonania kremu: Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Do ubitej śmietany dodać kakao, cukier puder, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić(...)wzdłuż na 3 części. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, następnie położyć drugi krążek, nasączyć go ponczem i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić. Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku
Na słodko lub wytrawniełyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 2 łyżki kakao szklanka mielonych orzechów 1 łyżeczka śmietany BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku i octu KREM: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy kostka masła (temperatura pokojowa) ORAZ: słoiczek powidła lub marmolady 2 paski białej czekolady(...)minut. KREM: Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA: Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową i białą robiąc wzorki (białą czekoladę rozpuściłam na parze z olejem) Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie
Pani na deserPrzepis na smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowego i kakaowego przełożonego tartymi biszkoptami i czekoladą. Ponieważ jest mocno schłodzony, dobrze smakuje w upalne dni. Deser ten jest pomysłem mojej starszej córki. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnezamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda(...)wtedy nie zanosiło się na nią, byłyby na co zrzucić winę ;) By jednak nie wyjadać samego kremu, przygotowałam muffinki. Połączenie idealne - puszyste babeczki przełożone masą czekoladową, przepędziły wspomnienia po nieudanym biszkopcie :) Składniki (na 10 szt muffinek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 kopiaste,łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurt naturalnego 1/2 szklanki cukru
pink envelopesamo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej(...)łyżki ksylitolu utrzeć na puch z miękkim masłem. Dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy budyniowej nie przerywając ubijania. Na koniec dodać alkohol wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć drugim blatem i powtórzyć operację. Cały wieniec posmarować kremem pozostawiając kilka łyżek kremu na rozetki. Posmarowany tort obsypać krokantem orzechowym. Na torcie wycisnąć rozetki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Coolinarna Strefa ma już roczek! :) Z tej okazji pyszne ciasto. Mocno nasączony alkoholem biszkopt (w końcu trzeba uczcić pierwsze urodziny ;)), krem krówkowy i pyszny, karmelizowany słonecznik. Po raz pierwszy jadłam słonecznik w cieście (zazwyczaj stosowałam go do wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal. Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiemPRZEPIS{forma: 26x36 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia(...)czas mieszać zawartość, żeby nie przypalić. Słonecznik wystudzić i odłożyć parę łyżek do posypania na wierzchu. Krem. Masło utrzeć na puch, dodać gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać
coolinarnastrefa.blogspot.comsmaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć(...)Święta. (ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe) Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 150g wafelków orzechowych bez polewy 300g serka homogenizowanego waniliowego 10 łyżek mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 70g zmielonych blenderem orzechów nerkowca (można pominąć lub zastąpić innymi orzechami) Góra: 300ml
Szefowa kuchniszybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki, lekko zmodyfikowałam, u mnie tylko dwa blaty. Od siebie dodałam dwie łyżki zmiksowanego dżemu morelowego, dla przełamania smaku. Tort makowy z kremem(...)łyżki zmiksowanego dżemu morelowego Przygotowujemy krem zgodnie z zaleceniami. Do zimnego mleka wsypujemy proszek i miksujemy mikserem ok 2 min. Do ubitego kremu partiami dodajemy wcześniej zmiksowane, miekkie masło. Całość miksujemy jeszcze chwilę. Biszkopt kroimy na pół. Pierwszy blat, nasączamy herbatą ( u mnie wersja dla dzieci). Na blacie rozsmarujemy 2 łyżki dżemu i 1/3 kremu, przykrywamy drugim, nasączonym wcześniej
Mia Cucina Sofietaktóry upiekłam na życzenie syna z okazji Jego urodzin. Mój szesnastolatek uwielbia takie smaki.. Może i Wam spodoba się przepis na ten prosty, ale bardzo smaczny tort cytrynowy. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie. Tort jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy i wilgotny. Nie jestem mistrzem dekoracji i tutaj pozostawiam(...)wody i poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać ją w mikrofali, ale nie zagotować. Do przygotowanej żelatyny dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Stopniowo całość wlewać do kremu i miksować. Nasączenie biszkoptu 1/2 szklanki herbaty (mocnej zaparzonej) 3 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny Wszystko wymieszać Składanie tortu blat ciasta nasączenie blatu szprycą wycisnąć warstwę kremu blat ciasta
O kuchni z uczuciem