biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:152/363)

Tort czekoladowo truskawkowy 360

dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza(...)pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Czekoladę

Ciastkozercy
Tort Czarno-Biała Dama 181

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witam Was ciepło i wiosennie, jednocześnie śląc Wam wirtualne zaproszenie na coś słodkiego w formie tortu z nieco zdrowszym , delikatniejszym kremem na bazie serków naturalnych. Porządny, czekoladowy biszkopt , nasączony porzeczkową wódką i przełożony wiśniowym dżemem. Do tego delikatny jak pianka krem waniliowy. Całość wykończona białą czekoladą i rodzynkami hetmańskimi.   Mokry od nasączenia- idealny(...)krojenia 😊 No i jest słodko. I zdrowiej. Składniki na biszkopt: 8 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Domowe ciasta
Wuzetka porzeczkowa 192

ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około.Studzę i wlewam jeszcze płynną do śmietany i miksuję. Dolny blat biszkoptu nasączam winem, smaruję konfiturą i wykładam krem zostawiając 3 łyżki do dekoracji. Wstawiam do lodówki aż masa się bardziej stężeje. W tym czasie robię polewę. W rondelku podgrzewam śmietanę z masłem ale nie zagotowuję(...)palnika i dodaję połamaną czekoladę i rozpuszczam ją mieszając energicznie. Polewę odstawiam na 10 minut aż zgęstnieje. Ciasto nakrywam drugim blatem biszkoptu, dociskam i smaruję polewą. Wstawiam do lodówki aż polewa zastygnie i szprycą robię dekorację z reszty kremu. Ciasto dobrze jest schłodzić 3-4 godziny albo całą

wesoła kuchnia
Tort Imieninowy po raz trzeci! 222

razem dla Mamy. I specjalnie pod mamy gust, ponieważ jest entuzjastką maku. Mogłaby go dodawać zawsze i do wszystkiego. Długo myślałam nad tym jaki krem, byłby doskonałym uzupełnieniem biszkoptu makowego. I w końcu wymyśliłam, a raczej znalazłam inspirację podczas wielu wizyt na innych stronach i blogach kulinarnych. Padło na jabłko. Delikatna masa śmietanowo-jabłkowa jest wspaniałym uzupełnieniem tortu. Jabłko

Moje Pyszne Siódme Niebo
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia! 167

Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20×26 cm ) KREM BUDYNIOWY: * mleko 2% – 500 ml * żółtko „L” – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło min. 82% – 200 g * ekstrakt waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka DODATKOWO: * krakersy – ok. 30 szt / 1 op * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * masło orzechowe ( prawdziwe(...)wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy. Na blachę wyciągamy warstwę krakersów, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę krakersów -> krem → masło orzechowe. Całość przykrywamy delikatnie nasączonymi biszkoptami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Bezglutenowe świąteczne Tiramisu 122

biszkoptów Savoiardi Nutri Free kakao do posypania czekoladowe gwiazdki do ozdoby   Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem. Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując na puszysty krem. Kawę osłodź i wymieszaj z alkoholem. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj w głębokim naczyniu. Przykryj warstwą kremu. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Wierzch posyp ciemnym kakao. Dowolnie udekoruj

Kuchnia bezglutenowa
Rabarbarowiec z kremem 143

być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe 1 i 1/2 kg rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja: 50 g czekolady gorzkiej bezy Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały(...)cukier i gotuję na wolnym ogniu aż lekko zmięknie i puści sok. Do gorącego dodaję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do lekkiego stęgniecia. Wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Krem: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję lekko ciepłą galaretkę i mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam

wesoła kuchnia
Tort czekoladowo truskawkowy 294

dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza(...)pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Czekoladę

Ciastkozercy
Ciasto Mocno Czekoladowe 219

konkretny czekoladowy torcik. Tak czy inaczej jest obłędnie pyszne a okazja ku temu nie byle jaka. Biszkopty są mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach. Czekoladowy, maślany krem, choć słodki, pasuje doskonale do biszkoptów. Dżem porzeczkowy to niczym nutka orzeźwienia. Bardzo polecam. Składniki ma ciasto: 400 g mąki pszennej 500 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody(...)samo dno. Rozdzielamy ciasto na dwie formy. Wygładzamy. Władamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Krem czekoladowy: 230 g masła 250 ml śmietany kremówki 36% 90 g kakao 350 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło umieszczamy ze śmietanką w misie miksera i miksujemy

Made By Mom And Son
Tort Kinder 617

rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji Jak zrobić Tort Kinder? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy(...)przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy

Ciastkozercy
Tort Speed 227

minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy(...)jeszcze gorących wiśni i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje. Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę wiśniową. Tak postępujemy z każdym blatem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa

Wędrówki po kuchni
ROLADA Z KREMEM JAGODOWYM 176

Mojemu mężowi tak posmakowała ostatnio rolada (kliknij tutaj) , że postanowiłam zrobić kolejną tym razem z kremem jagodowym. Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki cukru * 4 łyżki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek(...)ciasta, uważając by go nie przerwać. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem (czyli najpierw oderwać jeszcze ciepłe ciasto od papieru a potem w ten sam papier zwinąć ciasto w roladę, papieru do zwinięcia używamy po to by ciasto się ze sobą nie skleiło). Odłożyć do przestudzenia. Do kremu potrzebne będzie 500 ml śmietany kremówki 36%, cukier puder

Zrób to smacznie
Ciasto Marysieńka z kremówką 359

cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy 2 kubki kremówki po 330 ml. 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka gorzkiej czekolady (polewa) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku(...)Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem: W 1/2 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Radzę aby kremówkę ubić na dwa razy, gdyż masa szybko tężeje i druga warstwa mogłaby wyglądać

Jadło i czytadło
Brzdąc kokosowo truskawkowy 431

jednym kawałku nie poprzestaniemy. Wbrew pozorom jest proste do zrobienia. Zalecam dodać czekoladę gorzką, ciasto ma lepszy smak. Nie dodaję już cukru do kremu bo rurki są słodkie, a czekolada też. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mąki pszennej tortowej płaskie 1 łyżka kakao/ kakao i mąki w sumie razem 1/2 szklanki/ 1/2 łyżeczki proszku(...)szklanki zimnej wody. Wkładam do mikrofali i rozpuszczam. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy czekoladowej do żelatyny i mieszam, potem drugą łyżkę masy. Całość wlewam do kremu czekoladowego i mieszam mikserem. Na wystudzony biszkopt wylewam połowę masy, układam rurki kokosowe, i zalewam resztą masy. Wkładam do lodówki na noc najlepiej. Przed podaniem dekoruje truskawkami i czekoladą stratą

wesoła kuchnia
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 223

pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć lub ubić mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą(...)konsystencji budyniu  zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym (może być włoskie limoncello, cointreau, arancello). Blaty przełożyć kremem pomarańczowym

Korniszonki