biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:149/363)

ciasto mleczne z porzeczkową galaretką 232

jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru.  *foremka 23)28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku na poncz: 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej(...)zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie już mocno tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Odczekać aż całkowicie zastygnie.  Krem: mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Trzy łyżki masy odłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Raffaello 156

bukiet kwiatów.  Spacerowaliśmy po ogrodzie botanicznym, cudny jest o tej porze roku. Fajnie jest tak czasami przemarznąć, żeby potem z apetytem wypić pyszną kawę i zjeść rurkę z kremem. Następnie były małe zakupy i genialny obiad w knajpce o nazwie "Suszone Pomidory", o której będzie w osobnym poście. Na koniec (bo czas bardzo szybko leciał) udaliśmy się do Kina(...)śmietany kremówki 36% 2 śnieżki na mleko 100 g płatków migdałowych 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno. Dodać śnieżki i płatki migdałowe. Krem wyłożyć na wierzch biszkoptu. Całość posypać sprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce

Trufelkowo
Torcik a'la Milka Oreo (bez glutenu, cukru białego) 291

można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. 7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. CIASTECZKO 1. Mąki, kakao i sodę wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i słód podgrzać(...)łyżki kremu odłożyć (do nadziania małych Oreo). Połowę kremu wyłożyć na blat u wyrównać górę. 4. Następnie na krem nałożyć delikatnie ciastko i lekko poodciskać do kremu (warto przyłożyć do upieczonego ciastka formę aby ewentualnie wyrównać brzegi by zmieściły się w rancie). 5. Na ciastko wyłożyć drugą część kremu i wyrównać górę. 6. Na koniec ułożyć drugi blat biszkoptu

Candy Pandas
Ciasto "Krówka" 256

biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, dodatkowo: banany 2-3, masa krówkowa, biszkopty,  duża śmietana 36% (lub krem dr. Oetker śmietankowy), 1,5 łyżeczki cukru pudru, gorzka czekolada Mikserem: 1. Oddzielić białka od żółtek. 2. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. 3. Dodać(...)biszkopt wykładamy masę krówkową. 9. Banany kroimy w plasterki, kropimy s0kiem z cytryny, aby nie zczarniały. Wykładamy na masę krówkową. 10. Układamy biszkopty. 11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników 12. Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem, aby nie zgorzkniało

Kuchnia Pełna Pasji
Biszkopt z masą jabłkowo- wiśniową i bitą śmietaną 150

kawałkami owoców) 1,5 opakowania galaretek wiśniowych 0,5 łyżeczki żelatyny Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: Garść wiśni do ozdoby Płatki migdałowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie(...)niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy masę jabłkowo- wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzch układamy ubity krem. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i układamy wydrążone owoce. Ponownie schładzamy

Tradycyjna Kuchnia
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3894

Ciasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki

Trzeci talerz
"Cycki murzynki" - w wersji bananowej 122

bananów Wiórki kokosowe Tłuszcz o posmarowania blachy Składniki na krem bananowy: 4 banany ½ litra śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietany fix ( usztywniacz do śmietany) Wykonanie kremu bananowego: Banany rozgniatamy widelcem, a schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami, mieszamy dokładnie z rozgniecionymi bananami. Składniki na polewę czekoladową: ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek kwaśnej(...)rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku i polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową. Całość wkładamy do lodówki

Tradycyjna Kuchnia
Pastelowy Torcik Urodzinowy 160

mogę pokazać go Wam w przekroju, ale postaram się zrobić nowy, specjalnie dla Was. Tymczasem, niech ten tort bedzie dla Was wizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie(...)wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek ucieramy z cukrem. Do utartego serka

Made By Mom And Son
Tort truflowy (mocno czekoladowy) 154

Kolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10  dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić(...)kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i zmiksować. Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego! źródło: zmodyfikowany

Słodkie inspiracje
Mission impossible, czyli tort podróżny 159

kilometrów w aucie...? Myślałam długo i intensywnie - bo jednak jest to naprawdę spore wyzwanie. Całość musiała być sztywna, niezniszczalna, a w dodatku smaczna. Hmpf...Biszkopt - standard. Zawsze wychodzi, jest pyszny, idealna baza do dalszych działań.Krem - standardowy, czyli kremówka z serkiem, dodatkowo usztywnione żelatyną, żeby trzymało fason. Dodatek wanilii będzie idealny.Co dalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę(...)było końca. Mission impossible okazało się wykonalne i przyniosło zamierzony efekt. Wspaniale!Zdjęć środka nie ma - nie miałam kiedy zrobić, niestety...Tort z kremem i musem owocowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek375 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75 g cukruskórka otarta z 1 cytryny150

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Krówka 381

przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką nad "i". Cóż, dla mnie Krówka jest(...)tylko jedna.. ;) Zachęcam do zapoznania się z przepisem :) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej Blat kokosowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Krem budyniowo - maślany: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka

Opowieści z piekarnika
PIANKA CYTRYNOWA 459

szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze "Śnieżkami", do ubitej masy dodać lekko tężejącą galaretkę, cały czas przy tym miksując. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt i szybko wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch ciasta: 2 opakowania galaretki cytrynowej; 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie); 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej); 2 opakowania "Śmietan-fix"; 4 łyżki cukru

In my kitchen
Tort gwiazda 120

żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem(...)wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu).  Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki. Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi  MASA: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Cukier

Camilla w kuchni
LEKKI TORT ORZECHOWY 198

bazie serka mascarpone z jogurtem greckim oraz zmielonymi wafelkami  Lusette   . Właśnie te wafelki nadają kremowi delikatną kawową nutę. Tort nie jest tłusty ani przesłodzony, wszystkie smaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :)  SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach C ustawienie góra -dół (sprawdzamy patyczkiem) Po przestygnięciu biszkopt kroimy na pół.  ROBIMY KREM : Pół wafelka czekoladowego Lusette  i cały o smaku cappucino mielimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy z łyżką masy serowej

Pani na deser
Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami, Niebieskie migdały 233

efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać do kremu trochę soku z cytryny (lub skropić ciasto sokiem przed podaniem), bo wychodzi ono bardzo słodkie. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 4 łyżki cukru(...)nadzienie i wierzch: 3 dojrzałe  awokado 4-5 łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu ok. 2 szklanki malin Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.  Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Niebieskie migdały  (3 maja) serwują pyszną kawę

Qlinarnie i Qlinarnie