Składniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego serka topionego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Por umyć, osuszyć i podsmażyć z pokrojoną marchewką. czosnkiem i cebulą na oleju i maśle. Zdjąć z patelni
Gaździnka warzynatki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry 2-3 łyżki wody olej do smażenia Na sałatkę: garść świeżego szpinaku garść fasolki szparagowej zielonej 6-7 białych szparagów kiełki rzodkiewki lub brokułu Na winegret: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy gładką
Mango Papajajeśli kuchni unikasz jak diabeł wody święconej, a wszystkie ciotki i wujki wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami. Mój sos składa się zatem głównie z majonezu i odrobiny
wcinaj toktóry można znaleźć na polach uprawnych, przy drogach i na ugorach. Charakterystyczne szafirowo niebieskie kwiaty często zdobią łany zbóż. W zależności od odmiany kwiaty mogą być także w kolorze białym, różowym lub czerwonym. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się tylko kwiaty bez kielicha, które zawierają dużo związków chemicznych i soli mineralnych, korzystnie wpływających na nasz organizm. Napar z kwiatów bławatka
SzczyptaSmaQsprężysty. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Smacznego
My Culinary Artokoło 700 z czego 300 jest w użyciu często z odmianami międzynarodowymi. Możliwości jest sporo z czego portugalscy winiarze chętnie korzystają. W tym roku w tematem przewodnim były wielkie białe wina Portugalii. Wina w starszych rocznikach. W trakcie spotkania mieliśmy możliwość przekonać się o ich potencjale. Soalheiro Alvarinho Reserva 2010 - 100% Alvarinho. Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu
królestwo garówłyżki cukru pudru, lub do smaku Mleko odstawiamy do lodówki na ok. 24h nie wstrząsając w tym czasie puszką. Następnie otwieramy puszkę i delikatnie łyżką zbieramy twardą, białą część, która oddzieliła się z mleka (na dnie puszki pozostanie woda. Jeśli woda będzie na górze należy odlać ją przed procesem zebrania śmietanki). Śmietankę przekładamy do miski i ubijamy mikserem kilka
chili & sugartruskawek, Kruszonka: 4 łyżki cukru, 50 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru z waniliowego Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy
Passion of Cookingzimę ! Dziś postanowiłam wykorzystać maliny i zrobić z nich lemoniadę – idealną, orzeźwiającą na gorące dni. Przygotowanie napoju nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. W wersji dla dorosłych można dodać biały rum Składniki (2 porcje): 125 – 150 g malin + kilka do dekoracji 3 limonki (można zostawić plaster do dekoracji) szklanka napoju typu sprite szklanka wody mineralnej kilka kostek lodu(...)łyżka lodu opcjonalnie – 1 – 2 kieliszki białego rumu Wykonanie: Maliny zblenduj. Z limonek wyciśnij sok i dodaj do malin, dolej sprite, wodę mineralną i miód. Wszystko razem zmiksuj do połączenia się składników. Jeśli lemoniada jest dla Ciebie zbyt kwaśna – dodaj więcej miodu i jeszcze raz zmiksuj. Do szklanek wrzuć po kilka kostek lodu, dodaj lemoniadę, wrzuć kilka
Moja pasja smakujeszcze raz jego składniki. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 kostki masła - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masa serowo-budyniowa: - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 budyń - 1/2 szklanki mleka Gruszki: - 1 kg gruszek - goździki - kardamon - woda Przygotowanie tarty zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw wysypujemy(...)garnku przygotowujemy masę serowo-budyniową – wrzucamy wszystkie składniki oprócz budyniu i mleka i gotujemy ok. 20 minut. Ja kupuję ser gotowy w pudełku ale jeżeli ktoś woli zwykły ser biały to przed zmieszaniem z resztą składników należy do zmielić. Jak masa nam się ugotuje to na końcu wlewamy mleko wymieszane z budyniem i jeszcze chwilę gotujemy do momentu uzyskania jednolitej
Kuchenne Wariacjezakupów i gotowania zabrakło mi czasu na umieszczenie przepisów na stronie. Tym razem łazanki które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne ale za to smakują wyśmienicie. Składniki: - 1 biała kapusta (ok. 2kg) - 40 dkg pieczarek - 2 cebule czerwone - 2 łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz do smaku W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze
Kuchenne Wariacjerazem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem jak poprzednio czyli od białek i szczypty soli, które zmiksowałem na sztywną pianę. Do piany wrzuciłem stopniowo
Kuchenne Wariacjezewnątrz jest ciepło więc ten sorbet na pewno każdego orzeźwi Składniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - truskawki - mięta - cukier - wino białe musujące Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień
Kuchenne Wariacjeocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze
Kuchenne Wariacjepodczas festiwalu Małopolski Smak Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g mielonych orzechów laskowych - deczko zielonego barwnika Składniki na krem: - 120g białej czekolady - 70g ucieranej róży z cukrem Najpierw robimy makaroniki. Do blendera wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem i miksujemy na gładką mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy
Kuchenne Wariacje