biała - 7122 przepisów (strona:202/475)

Jajka w koszulkach w sosie meurette 160

boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka 100 g pieczarek 1 listek laurowy 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu z białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą nam potrzebne tylko kapelusze. Nóżki możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy(...)wytarcia sosu z patelni, uwierzcie mi, że rewelacja). I grillujemy kilka minut w piekarniku, aż będą rumiane i chrupiące.  Teraz jajka: gotujemy wodę z łyżką octu z białego wina. Woda ma leciuteńko bąblować tylko, ledwo ledwo. Nie może wrzeć za bardzo, bo zniszczy strukturę białka. Jajko wbijamy do miseczki, za pomocą łyżki robimy wir w gotującej się wodzie

Marder&Marder Manufacture
Jajka po florencku 166

jakiś czas. Po kilku minutach szpinak jest gotowy, aromatyczny i pyszny. Na podgrzanego w piekarniku tosta kładziemy solidną porcję szpinaku, na to jajko, polewamy sosem holenderskim, posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem i odrobiną szczypiorku. Niebo w gębie! Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Babka kolorowa 149

słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla czerwonego barwnika spożywczego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż

Marder&Marder Manufacture
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 179

stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla. Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut. I jeszcze dodatek czyli kopytka : 500 g ziemniaków

Marder&Marder Manufacture
Gyros 176

olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku bazylia szczypta soli szczypta cukru Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą

Marder&Marder Manufacture
Sałatka coleslaw 350

jakiś tydzień. Bo jak być może pamiętacie od kilku tygodni w każdą niedzielę serwujemy wam burgery. Dzisiaj sobota więc jutro też burger będzie. Już teraz zapraszamy. 400 g białej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki majonezu ( KLIK ) 2 łyżki ostrej musztardy ( KLIK ) 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Warzywa drobno szatkujemy, mieszamy z musztardą, majonezem i octem

Marder&Marder Manufacture
Kapusta kiszona 164

przykład daniem podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie suan cai . Ale nie oddalajmy się do Chin. Wróćmy do Polski, do naszej swojskiej kiszonej kapusty. Potrzebujemy: Kapustę białą marchewkę (pół średniej marchewki na kilogram kapusty) sól (20 g na kilogram kapusty) listek laurowy i ziele angielskie Kapustę szatkujemy cienko, dodajemy sól i startą marchew i ugniatamy aż kapusta puści soki

Marder&Marder Manufacture
Kruche ciastka z dżemem 112

takie ciastka raczej długo nie poleżą ;) Składniki: 300 g masła 180 g drobnego cukru 1 jajko 480 g mąki szczypta soli ulubiony dżem Miksujemy masło z cukrem aż będzie białe i puszyste. Następnie dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Łyżeczką nabieramy ciasto, formujemy z niego kulkę. Spłaszczamy i na środku kciukiem robimy wgłębienie na dżem. Wkładamy w zrobione wgłębienie odrobinę

Marder&Marder Manufacture
Sernik pieczony 134

litrów zrobiłam mój pierwszy ser żółty farmhouse cheddar (przepis za jakiś czas, jak ser dojrzeje), a z pozostałych 7 litrów zrobiłam twaróg (przepis TUTAJ ). Ale ile można jeść te białe sery, koryciny, naleśniki z serem... Można długo, uwierzcie mi :) Ale z czasem człowiek nabiera ochoty na coś innego. A, że nigdy nie piekłam sernika, to podjęłam to wyzwanie. I wygrałam

Marder&Marder Manufacture
Roladki drobiowe z białą kiełbasą 172

Szybki patent na pożywny obiad,pomysł powstał z tego co znalazłam w lodówce, połączenie okazało się pyszne więc polecam! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 białe kiełbaski 1/2 małej cukinii zioła włoskie do smaku sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania Filet z kurczaka myjemy, dzielimy na cztery porcje, rozbijamy

Wanilia i Kardamon
Torcik makowy z bezami 178

bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy

Wanilia i Kardamon
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 139

gorący mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze. Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie. Dekoruję listkami świeżej bazylii.  Serwuję z winem półwytrawnym białym

Wanilia i Kardamon
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 168

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną. Masę podzielić na pół. Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki. Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać. Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty

Wanilia i Kardamon
Pomarańczowo-korzenny mus 148

cukru żelującego 3:1 sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Z pomarańczy wyciskamy sok -ja zrobiłam to przez elektryczną wyciskarkę. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i dokładnie z białej błonki-aby mus nie był gorzki, kroimy w kostkę dodajemy do soku wstawiamy na gaz w garnku, wsypujemy cukier żelujący oraz goździki w całości,wyciskamy sok z cytryny, całość gotujemy

Wanilia i Kardamon
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 226

cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać

Wanilia i Kardamon