było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko
pyszne zdrowościczekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne
BullioRosa rugosa, czyli róży fałdzistolistnej. Czwartkowe popołudnie minęło mi na zbieraniu płatków róży. Uzbierałam 1,7 kg! :) Najlepiej zrywać płatki z mocno rozwiniętych kwiatów - łatwo odchodzą od dna kwiatowego. Białe końce płatków dzikiej róży mogą być gorzkie, dlatego obcinałam je nożyczkami. Przed przystąpieniem do robienia konfitury płatki można umyć, a następnie delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ja nie myłam płatków
W kuchni Katieumyć i wyszorować, następnie w garnku zalać wodą, dodać włoszczyznę i przyprawy i gotować ok 2-3 godziny do miękkości. Po tym czasie wyjąć ozór, lekko przestudzić, zdjąć wierzchnią. białą skórkę i ozór pokroić ukośnie w plastry. Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać, następnie zalać 1.5 szklanki ciepłym wywarem w którym gotował się ozór. Na samym końcu dodać śmietanę
Jadło i czytadłocukru, 30 ml wody. Przygotowanie: Na patelni o grubym dnie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, najpierw będzie powstawać nam taka biała pianka, później cukier zacznie się krystalizować, a później roztapiać i przybierać będzie powoli barwę karmelu. Dodajemy wtedy orzeszki, obtaczamy je w karmelu, jeszcze trochę podgrzewamy i przekładamy na papier do pieczenia
Aga w kuchnikilka minut zimną wodą - nieproszeni goście wyjdą i opadną na dno naczynia SKŁADNIKI (12 placków): 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) ½ szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej białej) 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 g czereśni (waga z ogonkami i pestkami) ewentualnie olej do smażenia - ja pominęłam
Powiedz dietom niewarto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już pisałam przy okazji serowych chmurek z akacją . Składniki: 300 g płatków akacji (tylko białe płatki), 1000 ml spirytusu 95%, 500 ml wody, 100-600 g cukru, laska wanilii. Przygotowanie: Połowę wody zagotować, wystudzić. Płatki akacji i wanilię przekrojoną na pół wsypać do słoja, zalać
SzczyptaSmaQprzykryciem około 15-20 minut gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić łyżką octu lub sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mlekiem kokosowym. Wymieszałam tylko z górną, gęstą, białą częścią z puszki na talerzu przybrać posiekaną zieloną kolendrą lub natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czarny bez , ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne i mają bardzo charakterystyczny zapach. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich. Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów
Smakowity Blog Kulinarnyzainteresowanie Tak jak napisałem na początku był to kolejny krok do zrzuceniu kilku kilogramów, chociaż przesadnie gruby nie byłem. Wiązało się też to z dietą jaką sobie narzuciłem, odstawione białe pieczywo, cukier, sól, mączne rzeczy, fast foody, masło, ziemniaki i zwiększenie owoców, warzyw i surówek wszelkiej maści. Jadłem raczej mięso plus warzywa, bez żadnych zapychaczy. Ciągnęło mnie, żeby zacząć biegać
Bananowe Polesię go doczekać. Uwielbiam tą przyrządzaną przez moją teściową na słodko-kwaśno. Jest smaczna, wyrazista, doskonała. Składniki Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Biały pieprz 2 łyżki cukru 2 łyżki octu winnego białego Pól pęczka koperku Sposób przygotowania Kapustę myjemy, dzielimy na 4 części i szatkujemy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy
Pyry na Gaz160g płatków dzikiej róży 160 g cukru pudru Jest zasada, tyle ile masz płatków dzikiej róży, tyle dodajesz cukru pudru. Łatwo przeliczyć. Najlepiej będzie jeśli pozbędziecie się białych końcówek z płatków, które są gorzkie. Do malaksera/blendera/Thermomixa wrzucamy cukier puder i płatki róż. Ucieramy dopóki płatki ładnie się nie zblendują, a cukier rozpuści w skokach puszczonych przez płatki
MamaOskarkaprzepisów doszłam do wniosku, że żaden mi nie odpowiada i postanowiłam, że pójdę na żywioł i w ten sposób powstał ten oto przepis. Składniki: 500 g boczniaków 1 cebula biała 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego ciemnego sól pieprz ciepła woda Boczniaki myjemy i delikatnie osuszamy. Kroimy w paski. Cebulę kroimy w krążki, które rozdzielamy. Oliwę rozgrzewamy
My Chcemy Jeśćśródziemnomorskich. Moje danie z fasolą i ciecierzycą będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole. Kto w nim zasmakuje, będzie je jadł bez względu na okazję. Składniki 1 puszka białej fasoli 1 puszka ciecierzycy 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papyki 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku suszonego sól ziołowa (użyłam mieszanki
My Chcemy Jeść