Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem a liczenie kalorii zostawmy na później.” Czytaj więcej
Wiem co jemJest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej
Wiem co jemMoja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale z serami zarówno białymi jak i żółtymi oraz delikatną wędliną. Do jego przygotowania wykorzystałam dwa rodzaje oliwy Monini. Pierwsza podstawowa to Exstra Vergine Delicato, dzięki ktorej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Druga
Wiem co jemkość piersiową, z uwagą ją oglądała i na podstawie jej koloru wyrokowała: - Patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości. Gdy się woda ścina i pierś gęsi biała, będzie zima stała. Św. Marcin to ukochany święty w całej katolickiej Europie i dość popularny w Polsce. Z jego osobą wiąże się wiele powiedzonek i porzekadeł. Jaki ma związek
Wiem co jemspacer. Trochę wieje co prawda ale wystarczy ciepła czapka i szalik. Spacer nie musi być długi. Ja najbardziej lubię takie spacery po lesie iglastym, gdy wszystkie drzewa oprószone sa białym puchem. W takiej bajkowej scenerii prawie jak w pierwszej części "Opowieści z Narnii". W mojej okolicy o to nie trudno. Wszędzie dokoła sosny. Nawet widok z okna
Wiem co jemwyczekiwane wraz z nadejściem wiosny. Przyciągają naszą uwagę na straganach. Jedni omijają je szerokim łukiem a inni na ich widok cieszą się jak małe dzieci. Występują w trzech odmianach: białej, zielone i fioletowej. Do kuchni zawitały ponad 4,5 tysiąca lat temu. Sprawdzają się zarówno jaka wykwintna przystawka, zdrowy obiad czy też pyszna kolacja. Nie wymagają długiej obróbki termicznej
Wiem co jempieczeni wieprzowej łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę przełożyłam z opakowania do miseczki. Dołożyłam do niej pokrojone w słupki mięso. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, okroiłam skórkę razem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół i dołożyłam do sałaty. Składniki sałatki wymieszałam, przełożyłam na głęboki talerz. Z resztek pomarańczy wycisnęłam sok, dolałam
Kuchenne zapiski Edytygotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką
Kuchenne zapiski Edytyrazem zrezygnowałam z pieczywa na zakwasie, na rzecz drożdżowych bułeczek. Wyszły troszkę mniej puszyste niż te z białej mąki, ale długo zachowały świeżość, a poza tym cudownie pachniały i smakowały prażoną cebulką :) Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem Składniki: 35 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 2 łyżeczki cukru
Kuchenne zapiski Edytysurowcem na różne surówki. Oto pierwsza z nich: LODOWA Z ROSZPONKĄ WE WŁOSKIM SOSIE Lodowa z roszponką we włoskim sosie Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 garście roszponki kilkucentymetrowy kawałek białej rzodkwi 1/2 młodej cukinii 1/2 opakowania kupnego sosu włoskiego w proszku półtorej łyżki oleju Wykonanie: Sałatę porwałam na mniejsze kawałki, razem z roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce
Kuchenne zapiski Edytytylko uzbroić się w cierpliwość. Miąższ, który mi pozostał po obraniu skórek, wykorzystałam do usmażenia dżemu KLIK Smażona skórka cytrynowa Składniki: 30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo) 30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru 600 ml wody Smażona skórka cytrynowa Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski i zalałam zimną
Kuchenne zapiski Edytyzwykły słoiczek. Ekstrakt cytrynowy Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do przygotowania dżemu cytrynowego . Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroiłam i wsypałam do słoiczka o pojemności 200 ml. Wódkę wymieszałam z wodą i zalałam nią skórkę. Dokładnie zakręciłam, wstrząsnęłam w wstawiłam do ciemnej szafki
Kuchenne zapiski Edytymakaronu „cienkie wstążki” (u mnie 1 „gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski
Kuchenne zapiski Edytypieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam
Kuchenne zapiski Edytywędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól majonez – u mnie około 5 łyżek, ale spokojnie
Kuchenne zapiski Edyty