biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:80/100)

Suszone pomidory. Z piekarnika 144

trawnikiem, stołami do piłkarzyków i bilarda. W dodatku pogoda dopisała - aż miałam wrażenie, że wyjechaliśmy z Danii. Słonko świeciło od rana do wieczora, i choć nogi nadal mam idealnie białe, to ramiona, plecy i twarz nabrały delikatnie brązowego koloru. Całodniowa wycieczka do parku rozrywki okazała się świetną zabawą. Szaleliśmy niczym małe dzieci, śmigając na kolejkach wszelkiej maści. Najbardziej rozbawiła mnie(...)wyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serniczki z gruszką i sosem karmelowym 127

jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła; - 120 g cukru pudru; - 2 duże żółtka Masa serowa: - 500 g sera białego ; - 3 jajka; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru pudru (ja użyłam 3); - 2 łyżki rumu (ja użyłam ekstrakt waniliowy); - 5 dojrzałych gruszek Sos karmelowy: - 1/3 szklanki brązowego cukru(...)masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić (zależy od wilgotności mąki i wielkości żółtek) dodajcie płaską łyżeczkę gęstej śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim kokilki lub tortownicę (spód i boki). Ciasto można chwilkę podpiec (w 200 stopniach ok. 10 minut). Wszystkie składniki masy serowej łączymy

dom-agi.pl
Pierożki z serem i pomarańczami 172

wygodniej ). Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty – wszystko zależy od tego jak chcemy je podawać – jeśli agnolotti robimy do bulionu , zróbmy mniejsze …. jeśli chcemy je zjeść tak jak dziś , lub z inną okrasą , śmiało możemy pokusić się o większe. Ja wycięłam prostokąty mniej więcej o wielkości 6x8cm. Przykrywamy ściereczką i robimy farsz. Ser biały rozcieramy z cukrem(...)mocno parować podpalamy ( uważając! ). Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których zamierzamy podawać. Do sosu , który został na patelni dodajemy cząstki pomarańczy i chwilkę razem podgrzewamy. Polewamy pierożki , posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
SERNIK GOTOWANY 1623

Sernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat.  Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry

Walijskie Pichcenie
Wielkanocna babka majonezowa 308

Do Świąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym 184

Galaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z

Oryginalny smak
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową 144

mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą(...)ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Ser Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy

Wędrówki po kuchni
Sernik z murzynkiem 13106

Przepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :)  uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis

Kolorowy Przepisownik
sernik z gruszkami 189

składniki na spód sernika: 170 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozkruszamy np. przy pomocy blendera, malaksera lub wałka. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z polędwiczkami i gruszką 257

Są sałatki które z powodzeniem zastępują obiad a do tego wyglądają i smakują wykwintnie. Do przygotowania mojej sałatki z polędwiczkami wieprzowymi i gruszką, nie potrzeba wybitnych

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik na zimno z czereśniami 156

serniki na zimno. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze przepisy na: sernik na zimno z jagodami i białą czekoladą , na serniczki na zimno z czekoladą, karmelem i wanilią oraz na sernik na zimno z wiśniami i bananami . Dla kogo: dla fanów ciast na zimno dla tych, którzy myślą co zrobić z kilogramem sera leżącego w lodówce dla kochających serniki(...)zimno Składniki na herbatnikowy spód: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Składniki na masę sernikową: 1kg sera białego (może być wiaderkowy) 150g śmietany 12% łyżka cukru waniliowego 200g cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny  500g czereśni Składniki na dekorację: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki masła czereśnie do dekoracji Wykonanie spodu herbatnikowego: Masło rozpuścić

Mania Wypiekania
Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 156

mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego, ponadto: masło do polania, mąka do podsypania ciasta, pieprz zielony świeżo mielony. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. Rada(...)połowę maki, dodajemy jogurt, sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi :) Farsz: Ugotowane, przestudzone ziemniaki ugniatamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy

Moniki Smakołyki
O sosie tatarskim słów kilka. 162

kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama(...)jeśli kuchni unikasz jak diabeł wody święconej, a wszystkie ciotki i wujki wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami. Mój sos składa się zatem głównie z majonezu

wcinaj to
Lekki sernik budyniowy 118

  Tym razem lekki sernik budyniowy… Jest bardzo łatwy do zrobienia i smaczny. To wypiek dla każdego. Przygotowanie go zajmie wam 45 minut a efekt

Kulinarna Patilogia
Sernik tradycyjny 201

cząstka kultury. W tym roku również sięgam do tradycji - z tą różnicą - że będzie to moja tradycja lokalna. Poniżej przedstawiam Wam fragment książki Anny Myszyńskiej Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic . Jest to zapis słuchowiska radiowego, które było emitowane kilka lat temu na falach lokalnej stacji radiowej. Zarówno audycja jak i zapis są w gwarze śląskiej :) Dlatego(...)klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania