biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:84/100)

"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 169

pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować. SKŁADNIKI: SERNIK I MUS CZEKOLADOWY: - pół kostki masła - 350 g serka 3xmielonego - 200 g serka(...)nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy, delikatnie podgrzewamy a z masa zrobi się szklista. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca. Sernik

Wypisz Wymaluj
Tort bezowy 201

"Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i

Słodkie Przyjemności
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 262

food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Jeżeli jednak ciasto okazałoby się zbyt rzadkie możemy dodać niewielką ilość mąki - jeżeli natomiast zbyt gęste - mleka. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto lekko ugniatamy, a następnie przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na godzinę. Następnie ciasto odrobinę podsypując mąką rozwałkowujemy w proporcji(...)równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta zostawiając wolne brzegi. Następnie składamy jak list, "sklejamy" brzegi i rozwałkowujemy, tak aby znów powstało ciasto w proporcji 1:3. Ponownie rozwałkowujemy ciasto tworząc prostokątny kształt i ponownie składamy w list. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na 30 minut. Po tym czasie znów rozwałkowujemy ciasto (w proporcji

Słodka Strona
Rogale marcińskie (wersja 2) 166

posiekanych orzechów włoskich Ciasto (przygotować je dzień przed pieczeniem rogali) Do mąki wsypać suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać szczyptę soli, wsypać zwykły cukier i wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko oraz roztopione, letnie masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto będzie lekko kleić się do rąk. Z przygotowanego ciasta uformować prostokąt i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Wstawić(...)godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować miękkie masło (260 g) pozostawiając 2 cm boki (bez masła). Górny bok ciasta przełożyć na środek, następnie dolny na środek. Boki złączyć. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Owinąć w folię i wstawić do lodówki. Po upływie 30 minut, ciasto ponownie rozwałkować i złożyć

Ugotować
Tiramisu 170

Tiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i

Kuchcik gotuje
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

latach 50. piekli własny chleb z mąki pszennej lub jęczmiennej, którą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę ( xinochontros ), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące(...)Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine , która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowy tort z truskawkami 240

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w robieniu tortów, ale i tak wiem, że najgorszym zadaniem jest wyrównywanie kremu – choćbym nie wiem jak się starała nigdy

Ciastkozercy
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 203

wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru(...)złotego koloru. Następnie smażymy jajko sadzone, które ułożymy na samą górę tostu z obsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu. II śniadanie Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki Obiad Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły

karmelowy
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 214

"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i

Słodkie Przyjemności
Weekend z grillem #3 186

łyżki keczupu 2 łyżki białego wina 1 łyżeczka tartego chrzanu natka pietruszki szczypiorek sól grubo mielony pieprz pieprz kajeński Śmietanę przekładamy do miski, mieszamy ją tam z keczupem, białym winem i chrzanem, aby powstał gładki sos. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami(...)wyrabiania. Przepis jest prosty: mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Jak już wspominałem będzie się paskudnie lepiło. Nie musimy jakoś długo i dokładnie wyrabiać, wystarczy 5 minut żeby się składniki dokładnie ze sobą połączyły. A jeśli mamy mocny porządny mikser to możemy mikserem sprawę załatwić. Ale musi być dobry mikser, ciasto będzie dość sztywne i gęste, słaby mikser może sobie

Marder&Marder Manufacture
Rogale marcińskie 154

Wyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt. Na 2/3 ciasta położyć mocno schłodzone pokrojone w plasterki masło i złożyć jak na zdjęciach: najpierw 1/3 pustego ciasta bez masła na 1/3 część ciasta z masłem, a następnie na kolejną 1/3 część ciasta z masłem Obrócić o 90 stopni i przewałkować. Ponownie złożyć na prostokąt i złożyć(...)wstawić do lodówki na 30 minut. Powtórzyć całą czynność jeszcze 3 razy podsypując mąką (powinno się władać ciasto do lodówki za każdym razem po złożeniu, ale ja tego nie robiłam, a ciasto i tak wyszło). Po ostatnim wałkowaniu, czwartym, ciasto pozostawić w lodówce na 5 godzin lub na noc (ja trzymałam całą noc). Robimy nadzienie: Mak i orzechy zalać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 165

Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi(...)marchewka. autorka: em. | blog: Emkreacje Nie kończąca się opowieść. autorka: em. | blog: Emkreacje Marchewkowy gulasz. autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1 | blog: Łyżką czy widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Pasta z pieczonego bakłażana

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 334

Czas przygotowania: 4 h Składniki na bezę o śr. 23 cm Koszt przygotowania: 24,00 zł SKŁADNIKI na bezę: 5 białek (ok. 170 ml) 250 g

kulinarnyJa
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 158

Życie skłania do podejmowania decyzji i stawiania zwykle na jedno. Mówi się, że nie można zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego(...)gorącą wodą, przykryłyśmy a następnie chwilkę pogotowałyśmy aby zmiękły. 2. Kroimy wszystkie składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają)  /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki. 3. Na rozgrzany olej/oliwę/mas

Wypisz Wymaluj
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 326

błyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną szeroką końcówką, np. w kształcie dużej gwiazdki. Jeśli nie macie worka, weźcie dużą torebkę na mrożonki, taką z grubej folii, napełnijcie ją ciastem i odetnijcie jeden z rogów – zastąpi worek i będzie wygodna do nakładania ciasta, choć już mniej dekoracyjna.   PTYSIE i EKLERKI Wyciskamy ciasto, formując okrągłe ptysie(...)się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania