biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:85/100)

Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 188

łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie).  Ciasto to, upieczone w szybkowarze wychodzi zbite i wilgotne, a konsystencją przypomina trochę brownie(...)nadaje się idealnie do nasączania blatów ciasta. Ciasto Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 40 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm Syrop do nasączania blatów ciasta Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 2 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: foremka o średnicy 20 cm JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Ciasto czekoladowo - orzechowe Składniki 30 g orzechów

Szybko Szybkowar
Rogale marcińskie 159

resztą cukru na puszystą pianę i dodajemy do ciasta – wymieszać. Teraz dodajemy porcjami roztopione masło i wyrabiamy ciasto do końca. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Jeśli wyrabialiśmy je na stolnicy, wkładamy do miski i zostawiamy na około 3-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (przykryte wilgotną ściereczką). Ciasto wykładamy na stolnicę/ blat/ stół i rozwałkowujemy na prostokąt(...)prostokąta. Teraz ciasto trzeba złożyć na 3 – najpierw składamy do środka cześć bez masła. A teraz składamy pozostałą cześć: Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta i powtarzamy składanie (już bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny

Pociąg Do Kuchni
Miętowe Bezy z Bitą Śmietaną i Malinami w Syropie 186

Bezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie

Blondynka Gotuje
Rogale świętomarcińskie 155

resztą cukru na puszystą pianę i dodajemy do ciasta – wymieszać. Teraz dodajemy porcjami roztopione masło i wyrabiamy ciasto do końca. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Jeśli wyrabialiśmy je na stolnicy, wkładamy do miski i zostawiamy na około 30-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (przykryte wilgotną ściereczką). Ciasto wykładamy na stolnicę/ blat/ stół i rozwałkowujemy na prostokąt(...)prostokąta. Teraz ciasto trzeba złożyć na 3 – najpierw składamy do środka cześć bez masła. A teraz składamy pozostałą cześć: Ciasto ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm w kształt prostokąta i powtarzamy składanie (już bez masła). Złożone ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut (im bardziej schłodzone, tym lepszą będzie mieć konsystencję). Wyciągamy ciasto z lodówki i kolejny

Pociąg Do Kuchni
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 158

pozostałymi składnikami ciasta. Ciasto Leśny mech Proszek do pieczenia stosowany jest do wypieku ciast ciężkich, zawierających dużą ilość tłuszczu i cukru. Proszek do pieczenia działa podczas całego procesu przygotowania, to znaczy że do reakcji spulchnienia dochodzi zarówno na etapie zmieszania go ze składnikami płynnymi, jak i w trakcie pieczenia ciasta. Stabilność zachodzących procesów chemicznych sprzyja równemu wyrastaniu ciasta, co odróżnia(...)składników o odczynie kwaśnym w stosunku do ilości sody, spowoduje, że ciasto będzie miało nieprzyjemny zapach i posmak ługu. Soda oczyszczona może również wpłynąć na kolor ciasta – przyciemnia je. Piekąc z użyciem sody oczyszczonej należy liczyć się z pęknięciami na wierzchu wypieków. Jest to związane z szybkim wyrastaniem ciasta w pierwszej fazie przygotowania. Natknęłam się na kilka ciekawych informacji dotyczących

Trzeci talerz
Mini Serniczki Na Ciasteczkowo-Kokosowym Spodzie w dwóch wersjach Pijane z Adwokatem i Trzeźwe Klasyczne z Czekoladą 401

  Mini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że

Blondynka Gotuje
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 359

przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem.  Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego light sól(...)ciepłym, ale wyłączonym piekarniku.  Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 150 g różyczek brokuła 200 g ziemniaków 50 g pędów bambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie

My Chcemy Jeść
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 129

światła używam najczęściej kawałka styropianu oraz białego kartonu. Stosuję również czarne powierzchnie (np. czarne tło), gdy chcę przyciemnić scenę. Światło rozpraszam albo dyfuzorem z zestawu 5 w 1, albo białą firanką. Na koniec dodam, że robię tylko zdjęcia w świetle dziennym. Nie posiadam żadnych lamp. Jak wygląda moje "domowe atelier"? Jak większość z Was nie mam studia fotograficznego(...)sposób przemyślany układam w naczyniu, w którym będę je fotografować. Tuż przed zrobieniem zdjęcia polewam sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo często potrawę gotuję

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia gruzińska 328

niebo w gębie. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnię Adżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko(...)gruzińskiej kuchni kaflowej Gomi Ta nieapetyczna mamałyga to gomi – potrawa bardzo ważna dla Gruzinów. Od razu uprzedzam, że smakuje lepiej niż wygląda. Jest to kaszka kukurydziana (z białej kukurydzy, podobna do polenty) z dodatkiem sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania