biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:38/100)

Makowiec bez spodu, wegański, bezglutenowy 163

Makowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego

nietadieta
Tort Sachera (Sachertorte) 164

polać ciasto polewą. Najlepiej wziąć tackę, która jest większa niż nasze ciasto, na niej położyć do góry dnem miskę, garnek lub rondelek (nie za wysokie) jednak muszą być delikatnie mniejsze niż ciasto. Na to dopiero kładziemy ciasto. Chodzi w tym o to, że podczas oblewania ciasta polewą, będzie ona nam spływać na tackę i będzie nam wygodniej to ciasto(...)była odrobinę mniejsza od ciasta, ponieważ wtedy boki ciasta nam nie będą opadać w dół, a jednak miska nie będzie się brudzić od polewy. (pamiętajmy aby podstawić ją do góry dnem ponieważ w innym wypadku ciasto nam się zapadnie w środek miski czy garnka). Tak oblane ciasto zostawiamy na jakieś 30 min aż polewa trochę zastygnie. Ona nigdy

Jedzeniomania
Świąteczny piernik z marcepanem 217

Składniki: keksówka (12x25cm) Ciasto: 125 g masła 250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 ml (1 szklanka) mleka 2 jajka 300 g mąki pszennej Przełożenie: kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowa Polewa: ok 80 ml śmietanki(...)drugi placek, powidła i trzeci placek. Części piernika układamy jedna na drugiej. Na koniec lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto.  Niestety nie wiem ile czasu taki piernik może leżeć,  ten zniknął

Mia Cucina Sofieta
Piernik staropolski z masą orzechową 243

Ciasto na piernik staropolski musi leżakować i dojrzewać w chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni przed pieczeniem. Z ciastem oczywiście nic się nie dzieje, na pewno się nie zepsuje. Warto o nim pomyśleć wcześniej, gdyż smak jest niezastąpiony. Może czas oczekiwania zniechęca, ale tak na prawdę nie ma przy nim dużo pracy i piecze się go parę dni przed Świętami(...)cukru brązowego 1/2 szklanki cukru białego 75g masła 50g smalcu 2 małe jajka 500g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 20g przyprawy do piernika MASA ORZECHOWA: 300g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 60ml spirytusu POWIDŁA: 2 szklanki powideł śliwkowych 1 gorzka czekolada POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru

https:KKuchniaMniam
Muffiny poczwórnie czekoladowe 314

być z konfiturą, orzechami, kokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli z białą, mleczna i gorzką czekoladą. Ostatnio w sklepach pojawiła się nowa czekolada karmelowa, która strukturę ma niemal identyczną jak białą czekolada(...)tego posiada bardziej wyrazisty karmelowy smak. Jest równie słodka jak biała, więc tylko prawdziwi słodyczożercy są w stanie zjeść więcej niż dwie cząstki :) i równie dobrze jak biała sprawdza się w deserach, a jak dla mnie nawet lepiej, bo uwielbiam karmel. Pierwsze co przyszło mi do głowy, gdy karmelowa wpadłą w moje ręce to muffiny poczwórnie czekoladowe

DefinicjaSmaku
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1108

łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28(...)Masło ucieramy na białą, puszystą masę i powoli (po jednej łyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy na masie (możemy użyć samej wódki - bez mleka, wtedy oczywiście posmak alkoholu jest głębszy). Polewa czekoladowa: W kąpieli

Słodka Strona
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 288

bezbarwną polewą żelujacą, dzięki której ładnie błyszczą  i nie wysychają. *klasyczny krem pasticcera robi się używając samych żółtek, ja opracowłam „ulepszoną wersję” z dwoma żółtkami i jednym jajkiem. Taki krem wg mnie ma lepszą konsystencję, jest gęściejszy i nie rozlewa się na wszystkie strony podczas krojenia ciasta. Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera Kruche ciasto (tortownica(...)żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy  między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wierzchni papier zdejmujemy, a spodni przycinamy odpowiednio na wielkość formy. Ciasto wraz z papierem wkładamy do formy i formujemy brzegi wyskości ok 3 cm. Ciasto przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę. Tortownicę z ciastem wstawiamy do nagrzanego

Mia Cucina Sofieta
Babeczki z rabarbarem 161

Mieszanka musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina 1 szklanka jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru Biała czekolada w płatkach Przygotowanie: Z masła, mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, jajka zagniatamy ciasto ( można to zrobić ręcznie na stolnicy), ale ja wyrabiałam hakiem robota. Gotowe ciasto można owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ja nie chłodziłam(...)ustawiamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Jednak w połowie tego czasu wysuwamy blachę z babeczkami i szybko polewamy wierzch babeczek jogurtem wymieszanym z cukrem i posypujemy też płatkami białej czekolady i ponownie wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy babeczki w piekarniku aż przestygną, następnie wyjmujemy je z foremek. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z burakami 197

gorzkiej czekolady), 4 jajka, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 cukier waniliowy,3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, niepełna szklanka mąki, 2 starte, średniej wielkości buraki (ok. 250 g), 150 - 200 g czekolady na polewę Przygotowanie: Cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami na gładką masą.(Ja ubijałam mikserem(...)soku)Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180°C ok 50 - 60min. ( w zależności od piekarnika). Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić. Polać nią upieczone ciasto. odstawić do ostygnięcia

kulinarnajamka.blogspot.com
Tort szpinakowo- truskawkowy 189

Krem truskawkowy: 200g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (min.82%) 4 łyżki cukru pudru 300g truskawek (mogą być mrożone)   Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady ok 80 ml słodkiej śmietanki kolorowe perełki do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny(...)formy i studzimy. Ścinamy wierzch (śmiało można go zjeść), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 3 części.  2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki (rozmrożone) miksujemy i powoli, po jednej łyżce dodajemy do kremu. Gotowym przekładamy krążki ciasta i boki tortu.  3. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietankę. Gotową polewę

Kuchnia w czekoladzie
Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą 221

laski wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło u cieramy na białą masę, następnie doda jemy cukier waniliowy, cukier puder(...)spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu. Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż emy przygotować polewę czekoladową. Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem roztapiamy

Słodka Strona
Makowiec 112

sparzonej wrzątkiem pomarańczy) sok z 1/2 pomarańczy wino białe 2 łyżki Wykonanie: Mleko podgrzewamy z masłem i ksylitolem (nie zagotowujemy, mleko ma być ciepłe). Dodajemy do mleka pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

rabarbarowo
Pankejki, pomarańcze i żurawina 135

cukru 1 szczypta soli sos: 1/2 tabliczki białej czekolady sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki płatków suszonej żurawiny  Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i smażymy na rozgrzanej patelni. sos: Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy pankejki i posypujemy żurawiną

Bon appetit mon amie
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 148

dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy  (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania