biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:34/100)

Naleśniki na słodko z Czarnobyla 204

smażenia ok. 2 łyżek Nadzienie: 150 g sera białego półtłustego 50 g serka homogenizowanego 5 połówek brzoskwini z puszki 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę (niezbyt gęstą). Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem(...)homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem. insertCookd("e4719a89b1ef75a62db429b889c5c2ef

Emcia Pichci
Fale dunaju 202

Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto nie powinno mieć grudek) Następnie dodajemy po jednym jajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut(...)połączą bez grudek. Gdy budyń ostygnie dodajemy go po łyżce do masy cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przestudzone ciasto. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem aż się rozpuści i dodajemy kakao. Wszystkie składniki mieszamy aby uzyskać jednolita polewę. Gdy przestygnie i będzie chłodna należy wylać ją na ciasto, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocna babka rodzynkowa 161

drożdży Polewa: 2 łyżki masła 1 łyżka mleka czubata łyżka kaka DecoMorreno łyżeczka cukru Do dzieła!!! Do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, sól i pół szklanki mąki - dokładnie mieszamy - zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany - w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ubijamy żółtka z cukrem na białą(...)ciasto po czym dodajemy żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone dodajemy do ciasta drożdżowego - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę na babkę smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Odstawiamy i czekamy aż ciasto wypełni

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto czekoladowo kokosowe 344

cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy. Przepis od Beaty Niebo na talerzu. dwie szklanki mąki - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru - pół szklanki stopionego masła lub oleju - szklanka mleka - 3 jajka biała masa kokosowa - 3 szklanki mleka - 7 łyżek kaszy manny(...)wiórków kokosowych - nieco więcej niż pół szklanki cukru - kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii   polewa : - tabliczka gorzkiej czekolady - łyżeczka cukru - łyżeczka masła - dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf dwie szklanki mąki - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru - pół szklanki stopionego masła lub oleju - szklanka mleka - 3 jajka biała

Ala piecze i gotuje
Sernik z Kulkami Orzechowymi 501

wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 – 70 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc. Polewamy czekoladowym ganache.   Ser: 1,5 kg sera, dwukrotnie zmielonego 8 jaj 400 g cukru kryształu(...)Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie.   Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki   Śmietankę podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, lekkiego zgęstnienia. Polewamy zimny sernik. Dekorujemy wedle uznania. The post Sernik z Kulkami

Made By Mom And Son
Porzeczkowiec wg Aleex 198

składało. Na szczęście teraz udało się tak poukładać sprawy, że możemy pojechać. Już się cieszę na to spotkanie. Młody zostaje w domu razem z Hugiem. Na osłodę zostawiam mu ciasto, które upiekłam dziś rano. Pierwszy raz robiłam je tydzień temu, na uroczystość rodzinną (stąd też zdjęcia), ale smakowało nam tak bardzo, że konieczna była powtórka. Polecam na świąteczne dni. Składniki(...)piana będzie sztywna i błyszcząca. 3. Do piany dodać żółtka, zmiksować. 4. Porcjami dodawać przestudzoną polewę do masy. Delikatnie wymieszać. 5. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na masę jajeczną. Składniki delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub szpatułki. 6. Ciasto wlać do foremki o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piec w temperaturze 180 stopni C przez

W mojej kuchni
Sernik miętowo-czekoladowy 202

ewentualnie 50 ml likieru miętowego lub odrobina zielonego barwinka (dałam likier, ale na przyszłość dam również barwnik, by kolor był bardziej intensywny) polewa: 50 ml śmietany 30% pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 kostki białej czekolady odrobina barwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce) Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Mieszamy. Spód musi mieć(...)połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą. Pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy.Najlepiej pozostawić sernik na całą noc w spokoju.  Przygotowujemy polewę. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę i delikatnie co jakiś czas mieszamy. Polewamy sernik. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę zielonego barwinka i robimy esy floresy na ciemnej polewie

na moim stole...
Lukier niejedno ma imię 209

powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm(...)Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni

Pyry na Gaz
Rumuński sernik. 185

Ciasto wykończone jest polewą truskawkowo-rabarbarową, a brzegi udekorowane są truskawkową pianką, całość pięknie się prezentuje, lecz ważniejsze jest to że wybornie smakuje!!!! Polecam! Składniki na Rumuński sernik na tortownicę o średnicy 28 cm SPÓD: 50 g rozpuszczonego masła 100 g zmielonych herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych, lecz mogą być zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego(...)łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 ml wrzącej wody reszta galaretki truskawkowej      Formę do ciasta wykładamy papierem. Zmielone ciasteczka zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wysypujemy równomiernie na spód tortownicy, dobrze dociskamy, wkładamy do lodówki.      Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. Białka ubijamy

Rozpustne gotowanie
Sernik nowojorski 308

łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy. Masa serowa : 1 kg sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru(...)łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocny keks z Hortexu 224

Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie.  Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom kandyzowanym  bardzo efektowny. Kesk możemy przygotować nawet parę dni przed świętami. Wystarczy owinąć go w ścierczkę i włożyć do woreczka foliowego, a przed samym podaniem(...)Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa

Mia Cucina Sofieta
świąteczny sernik na czekoladowym spodzie 405

schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wyciągamy ciasto i równomiernie wylepiamy nim dno tortownicy (22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. dodatkowo: polewa czekoladaowa kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji składniki na masę serową: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 5 jajek 200 g cukru 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto marchewkowe z kremem 203

koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem Lukier 1 białko cukier puder Białko ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aż do uzyskania dość gęstej białej masy. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Pierniczki, pierniki 146

gładką masę. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto (najlepiej podzielić je na kilka części). Za pomocą foremek wycinać pożądane kształty. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-17 minut (w zależności od grubości i wielkości pierników).  Przestudzone pierniki udekorować białą polewą (aby przygotować polewę: w wysokim naczyniu ubić białko

Ugotować
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 307

ciasta. Och, jak sobie przypomnę karpatkę albo kremówki mniam! no ale masę trzeba było ucierać w makutrze. Myślę, że jak się człowiek tak namęczył i musiał trochę poczekać na ciasto  to wtedy  musiało dopiero smakować:D Jakby więc nie patrzyć podziękujmy dzisiejszej technologii za roboty kuchenne, które nam ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru(...)łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy  nią wierzch, można posypać  na wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto po 2 h w lodówce można podawać na stół. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania