biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:27/100)

Cynamonki- Cinnamon rolls 188

blachy bułeczek. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej luksusowej typ 550. 250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową) 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 60g cukru 70 g roztopionego i ostudzonego masła Nadzienie: 1/4 kostki roztopionego masła 50 g cukru białego 50 g cukru brązowego kilka łyżeczek cynamonu Polewa z lukru: ¾ szklanki cukru pudru(...)mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka i cukru, oraz zaczyn. Dobrze wyrabiamy i wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h.  Po tym czasie wykładamy na stolnicę. Dłonmi nadajemy

Mia Cucina Sofieta
Żytnie ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową 150

pomarańczy. W szklance mieszamy mleko , ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Przestudzona polewamy upieczone ciastka. (ja dodatkowo

Bon appetit mon amie
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 310

serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę. Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha(...)wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy. Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki. POLEWA: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto. Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Smacznego

Ostra na Słodko
Kinder Country z ganache, na dużą blaszkę. 202

robiliśmy z białą czekoladą - łamiemy w kostkę, wrzucamy do miseczki i ustawiamy nad parą. 200 ml kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną mleczną czekoladę. Masę przekładamy na górną wartwę heratników.  Teraz na koniec posypujemy całość zbożami i polewamy miodem, by wszystko lepiej się trzymało i by było naturalnie słodkie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kukurydziane kruche ciasteczka 297

szczypta – polewa czekoladowa biała – 100 ml – polewa czekoladowa ciemna – 100 ml – orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej

Ostra na Słodko
Babka czarno -biała 172

szklanki mleka 2 łyżki kakao 1 opakowanie białej polewy WYKONANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielimy białka od żółtek. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i ocet. Ucieramy Wsypujemy mąkę i mieszamy. Z białek ubijamy na  sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach

W kuchennym oknie Ewy
Brownie KitKat na Halloween 246

dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek mleka (może(...)minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na folii spożywczej. Wstawiamy

Kolizje Smaków
Sałatka z szynką parmeńską i papryczką chilli 219

SKŁADNIKI:ukolaOgórekPomidorki koktajloweOliwki zieloneSer biały typu włoskiegoSzynka parmeńskaŚwieże papryczki chilliOliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską

kulinarnyJa
Ciasto oczy Carycy 1295

łyżki cukru 25 dag masła lub miękkiej margaryny Kasia lub Palma  Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 4 łyżki cukru 5 dag margaryny (Kasia) Dodatkowo: Biszkopty okrągłe ( 15 sztuk) 100 ml kawy Inki  2 galaretki ( u mnie wiśniowe) + 750 ml wody Ciasto białe: Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodaję(...)miksując . Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty . Na jeden wykładam połowę masy budyniowej. Na masę układam nasączone w Ince biszkopty , między biszkoptami zostawiam odstępy ( jak na zdjęciu) Następnie wykładam lekko tężejącą galaretkę. Odstawiam do lodówki aż dobrze zastygnie, wtedy nakładam resztę masy , na wierzch robię polewę i posypuję kolorowymi , słodkimi kuleczkami. Polewa: Margarynę, cukier i wodę zagotowuję

Takie tam pichcenie
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 438

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera białego (twarogu), 3 żółtka, 250 g cukru pudru, 120 g masła, 1⁄2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg jabłek, 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny

Trzeci talerz
Rafaello 340

Składniki na ciasto: 2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki  Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym(...)układać na przemian krakersy i masę, tak by ostatnią warstwę tworzyła masa. Teraz przygotować polewę. Na misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami (fot.4) . Wstawić do lodówki na kilka godzin

Świat Ciasta
Bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami, Przyjaciele 204

kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka borówek + do dekoracji 1 duża garść (mogą być mrożone lub przetwory) 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel(...)kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj masę jaglaną jasną, wyrównaj, później borówkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku i piecz ciasto jeszcze przez ok. 25-30 minut. Gdy ostygnie, polej je rozpuszczoną białą czekoladą i udekoruj borówkami. Przepis dodaję do akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 249

cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części(...)kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj jasną masę jaglaną, wyrównaj, później truskawkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku i piecz ciasto jeszcze przez ok. 25-30 minut. Gdy ostygnie, polej je rozpuszczoną białą czekoladą i udekoruj truskawkami.  Przepis dodaję do akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 132

odsączamy z soku. masa karmelowa: Masło miksujemy z gotową masą kajmakową/krówkową. Masą karmelową polewamy ciasto z upieczonymi jabłkami. (Masa jest dość rzadka co widać na zdjęciu z ukrojonym kawałkiem, więc polecam dodać do niej trochę rozpuszczonej żelatyny lub połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą) wierzch: Cukier trzcinowy karmelizujemy na suchej patelni, brązowy karmel łączymy z płatkami migdałowymi

Bon appetit mon amie
Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone 319

herbatników maślanych 40 g masła (w temp. pokojowej) 30 g zmielonych migdałów polewa: 100 g białej czekolady 50 g masła płatki migdałów na dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku

Słodka Strona