płyn) Masa twarogowa: 0,5 kg twarogu półtłustego szklanka śmietany 18% 3 jajka cukier według uznania 2 łyżki manny łyżka budyniu łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//- -//- Polewa: 1/2 kostki masła 3 łyżki kakao łyżka mocnej kawy 4 - 5 łyżek cukru łyżka oleju Mokre składniki mieszamy razem z cukrem. Następnie na dwa razy dodajemy przesiane suche(...)spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu aby zakryć ciemne miejsca. To nierówne rozprowadzenie pozwoli nam uzyskać efekt pofalowania. Tam gdzie mniej twarogu, ciasto się bardziej wybija ku górze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (50 stopni). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Zimne ciasto dekorujemy polewą, gdzie więcej wskazówek
Dieta moja pasjamasło dodajemy bułkę tartą i delikatnie podprażamy. Kopytka oblewamy masełkiem z bułką, ścieramy serek biały posypujemy cukrem i gotowe. Smacznego! Wycinamy 1/4 ziemniaków Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej Pozostałą część ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną Wbijamy jedno jajko Zagniatamy ciasto do jednolitej masy Ciasto dzielimy na kilka części jak nam jest wygodnie Rolujemy rękoma wałeczek i tniemy kopytka Na wrzątek(...)kopytek gotujemy 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię Kopytka wykładamy na durszlak i hartujemy zimną wodą Następnie delikatnie wysypujemy na talerz W małym garnuszku rozpuszczamy masło Rozpuszczonym masłem polewamy kopytka Ścieramy biały ser na na grubej tarce Całość posypujemy cukrem
Sprawdzone przepisy kulinarneszklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao 2 łyżki oleju 3/4 szklanki białego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 300 g masła 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie opakowanie ) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka na polewę: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki masła 2 łyżki(...)dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Mleko w płynie zagotowujemy z cukrami i następnie studzimy. Masło ucieramy, dodajemy do niego chłodne
Bon Appetit Małgorzatypapierowe papilart 10 szt masa orzechowa z kawałkami orzeszków polewa dekoracyjna biała i czekoladowa kuleczki w białej czekoladzie i mlecznej migdały płatki posypka kolorowa lukier kolorowy Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy
Różowa kuchniagałki muszkatołowej Kilka listków świeżej mięty Sól 2 łyżki masła Bułka tarta Wykonanie: Ser biały mieszamy z jakiem, mąką ziemniaczaną, pszenną i przyprawami. Ugniatamy ciasto i mieszamy z drobno posiekaną miętą. Formujemy leniwe i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. Polewamy masełkiem, podsmażonym z bułką tartą
Tradycyjna Kuchniaserowa: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa) 3/4 szklanki cukru 10 dag masła (rozpuścić) 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka Na wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK ) i dowolna posypka Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy
Kuchnia domowa Aniszczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka
Pasja Smakumieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami(...)kroku " Aksamitna polewa: Czekoladę można rozpuścić z dodatkiem śmietany kremówki 30 %. Na każde 100 g ciemnej czekolady używamy 100 g kremówki, natomiast do białej czekolady należy dodać kremówki nieco mniej ok. 75 g . Porada: Do przygotowania piernika używamy maki pszennej ( typ 800 ) albo żytniej. Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym. Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże
Słodkości i nie tylkooleju Polewa: 40g białej czekolady 1 łyżka mleka lub masła W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem(...)wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Przygotować polewę. Rozpuścić masło lub podgrzać mleko (*). Dodać czekoladę i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej (**). (W razie potrzeby konsystencję polewy można uregulować dodatkową ilością czekolady, mlekiem lub masłem.) Muffiny posmarować (***) polewą i udekorować wg uznania
Di gotujepolewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę(...)oraz sok z cytryny i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ubić razem.Odłożyć trochę białej masy piankowej i dodać barwnik, wymieszać. Białą masę wyłożyć na wystudzone tartaletki, a na środek trochę masy żółtej.Zalać bezbarwną polewą i odstawić do lodówki do stężenia
Moje domowe kucharzeniekremowa polewa. Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj ) 500g mascarpone 500g śmietanki kremówki 36% 250ml likieru adwokat 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki masła Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam w wodzie, odstawiamy do wystudzenia i napęcznienia. Kremówkę miksujemy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy(...)wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt, wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania polewy. Ciasto oblewamy przygotowaną czekoladą, wstawiamy do lodówki na 1- 1,5 godziny
Gotowanie i blogowanierazem z Mamą wypróbowujemy nowe ciasta jakie będziemy piekły na świąteczny stół. To ciasto już zapisuję jako do upieczenia. Jest dość pracochłonne a lista składników może odstraszać ale jest naprawdę bardzo smaczne. Biszkopt białkowo-kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z cappuccino i biszkopciki nasączone kawą i likierem kawowym(...)gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam kilka zmian, min. mniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą kakaową polewą. SKŁADNIKI Ciasto jasne 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku
Złote przepisysię uda, a dodatki...zależą od naszej fantazji ! Składniki na ciasto 4 jaja szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa pół kostki margaryny 80 g rodzynek korynckich Bio FRESANO przyprawa do serników i mas serowych Skworcu mango kandyzowane Skworcu Polewa 1 łyżka wody lub mleka 2 łyżki margaryny 2 łyzki(...)Najpierw roztawpiamy pół kostki margaryny w rondelku. Następnie do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier, miksujemy na puszystą prawie białą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy. Wlewamy margarynę i łączymy wszystko w całość. Do ciasta wsypujemy rodzynki korynckie FRESANO Ja osobiście nie przepadam za standardową rodzynką, ale KORYNTKI są rodzynką malutką i przypominają
Z Kuchni Do Kuchnicytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka wymieszać ciasto z malinowym puree i pianą z białek nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć podawać z musem malinowym(...)SMACZNEGO ! UWAGI : w wersji deserowej zrobić polewę z rozpuszczonej białej czekolady wymieszanej z musem malinowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przekładamy do podpieczonego spodu, wstawiamy do piekarnika (takze 180 stopni) i po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na wierzch ciemną masę serową. Pieczemy ok. godzinę. Na następny dzień ozdobiłam ciasto polewą czekoladową: 6 kostek czekolady 70% kakao, 2 łyżki śmietanki 30%, łyżeczka miodu. Smaczego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Symfonia Smaków