biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:41/100)

Pomysły na świąteczne ciasta 158

cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym Żytnie ciasto piernikowe z daktylami  Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową Puszysty sernik

FitKot
Chatka Puchatka 197

łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie

Ciasteczkowy Potwór
Gryczane muffiny z kakaowo - malinowym sercem w polewie karmelowo - cytrynowej. 157

które z kolei przykrywamy ciastem białym. Powtarzamy z każdym ciastkiem. Wyszło mi ich 12 sztuk. Możemy oczywiście zrobić czynność odwrotną zamieniając kolory ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Na rozgrzaną patelnię sypiemy garść cukru i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy w momencie, aż cukier zbrązowieje i automatycznie łyżką polewamy muffiny. Posypujemy wiórkami migdałów. Zalewamy patelnie

BaRepas
Seromakowiec 235

lubi można jeszcze ciasto polać polewą czekoladową Seromakowiec  SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 szkl cukru pudru. 1 żółtko margaryna - 0,5 kost mąka - 1,5 szkl tłuszcz do formy. MASA MAKOWA cukier puder - 1 szkl jajka - 2 szt mak - 500 g aromat waniliowy bułka tarta - 2 łyżki bakalie MASA SEROWA jajka - 5 szt ser biały - 1 kg cukier puder - 1 szkl

Kuchnia Danusi
Piernik staropolski dojrzewający 257

wyrabiamy na jednolite ciasto.  Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce (do piwnicy, garażu, lodówki). Zapominamy o cieście na kilka tygodni :) ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Ciasto dzielimy na dwie(...)PRZED ŚWIĘTAMI) Piernik kroimy na trzy równe części. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej* z masłem lub ze śmietanką - w zależności, czy zdecydowaliście się na polewę twardą, czy miękką. Roztopioną czekoladą polewamy nasze pierniki, posypujemy posiekanymi orzechami lub ozdobami z masy marcepanowej i odstawiamy do zastygnięcia. Jeżeli zdecydujecie się na błyszczącą glazurę tak jak ja, postępujcie według wskazówek zamieszczonych TUTAJ

My Culinary Art
Wielkanocna babka krówkowa 173

szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 5 jajek 200g masy kajmakowej 250g krówek  50g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: karmelowa czekolada 100g (można zastąpić białą lub mleczną) 5 łyżek mleka 1 łyżka oleju 1. Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również czekoladę(...)foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto

Szefowa kuchni
Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 398

niekoniecznie:  polewa czekoladowa + orzechy do posypania   Miód, wodę i kawę wlewamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je na największych obrotach dodając porcjami cukier. Masa jajeczna będzie gotowa gdy jajka kilkakrotnie zwiększą swoją objętość, będą prawie białe i gęste(...)ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 80 minut, pod koniec można trochę zwiększyć temperaturę. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika, ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem, nie ma się kleić do niego. Gotowe i przestudzone ciasto wyjmujemy z foremek i papieru, polewamy gotową polewą

Piekę, bo lubię
Kinder Country 500

Przygotowanie tego ciasta zajmuje chwilę, a znika bardzo szybko ;-) i co najważniejsze nie wymaga uruchomienia piekarnika. Więc będzie idealne na ciepłe dni, które przed nami. ;-)   Zapraszam!!!   Składniki: duże opakowanie herbatników, 2,5 szkl. prażonej pszenicy + do posypania na wierzch, 250 ml śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, 1 tabliczka białej czekolady,   Polewa: 1 tabliczka mlecznej

Passion of Cooking
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 124

żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego  SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej  MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich  HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny  SKWORCU 2 łyżki kakao 100 g białej polewy dekoracyjnej  HELIO

VioletoweKucharzenie
Babka czekoladowo-pomarańczowa 155

babka czekoladowo-pomarańczowa.   Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy garść groszków czekoladowych lub pokrojonej ciemnej czekolady Polewa: sok z 1 pomarańczy tabliczka(...)gorzkiej czekolady skórka z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Kostkę masła ucieramy na gładką białą masę z białym i brązowym cukrem. Dodajemy stopioną czekoladę, sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy, proszek do pieczenia, jajka i mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe lub drobno pokrojoną czekoladę. Przelewamy do wysmarowanej masłem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 231

masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy

W kuchni Karmel-itki
Muffiny z borówkami i polewą z białej czekolady 159

jajka 100 g roztopionego masła 125 ml mleka skórka starta z 1/2 pomarańczy 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 170 g cukru POLEWA: 50 g białej czekolady  2 łyżki mleka 1 łyżka jogurtu + jagody do dekoracji WYKONANIE: Jagody opłukać i odstawić do wysuszenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć(...)misek, dodać jagody (5 łyżek odłożyć na potem) i wymieszać bardzo krótko i delikatnie. Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, ok ¾ wysokości, posypać ok. 2 łyżkami jagód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut. Po przestudzeniu polać polewą. Polewa: roztopić czekoladę z mlekiem, dodać jogurt, wymieszać. Polać babeczki czekoladową polewą i posypać resztą jagód

Calzonella.com
Kopytka zupełnie inaczej. 168

będzie żółte i 1/4 białe. Dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej i ugniatamy. Wkładamy na godzinę do lodówki.  Grzyby myjemy i podsmażamy na oleju. Na koniec dodajemy pietruszki. Pietruszkę smażymy tylko chwilę żeby nam nie ściemniała. Ciasto ziemniaczane wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i wycinamy z niego małe trójkąty, które gotujemy w osolonej wodzie.  Ugotowane kopytka polewamy sosem grzybowym. W lewym

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki z truskawkami 208

dużej śmietany 12% Polewa: 1,5 tabliczki czekolady mlecznej 100 ml mleka Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować tak, aby powstała gładka masa. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Przed każdym kolejnym smażeniem dodawać oleju. Twaróg ugnieść razem ze śmietaną na gładką masę. Dodać cukru białego i waniliowego, dokładnie wymieszać. Truskawki pokroić

Karola gotuje
Naleśniki z serem i truskawkami 158

wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Do miski przekładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy ser oraz truskawki, składamy na cztery części, układamy na talerzu, przed podaniem polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy truskawkami

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania