biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:49/100)

Muffinki z bakaliami 183

mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam upieczone muffinki. Wierzch muffinek dekoruję kandyzowanymi kostkami papaji. Do przygotowania muffinek wykorzystałam bakalie, które

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z orzechami 160

Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego(...)sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać

Bullio
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 33015

składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze) . Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) kilka razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić(...)nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu.   * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku

Moja Delicja
Korzenne ciasteczka serduszka 217

szczypta soli łyżka przyprawy korzennej biała czekolada Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli, przyprawę korzenną i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec(...)stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia

Smakołyki Asi
Babka pomarańczowa 211

wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce przez ok. 10 minut. Nakłuć babkę dość gęsto drewnianym patykiem do szaszłyków lub wykałaczką, polać lukrem lub nasączyć ponczem.   . Poncz:  3 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z pomarańczy  5 łyżek białego wina półsłodkiego(...)szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki dokładnie wymieszać i łyżeczką polewać jeszcze ciepłą babkę.  Kroić po całkowitym wystygnięciu

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 209

jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon. PRZYGOTOWANIE sosu malinowego: Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień(...)podgrzewać rozdrabniamy je. Rozgotowane maliny przecieramy na sicie, aby oddzielić pestki. Oddzielony sok przelewamy do rondelka i gotujemy ok 10 min. aż się zredukuje i zgęstnieje. Tak przygotowane naleśniki polewamy sosem malinowym i gotowe. Smacznego

kulinarnyJa
Zakręcone drożdżówki z białym serem 584

ponownie nadajemy kształt kuli, przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę (w razie potrzeby lekko podsypujemy mąką, choć ja tego nie robiłam). Wałkujemy kształt prostokąta o wymiarach 30 x 60 cm. Nakładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią(...)minut. Napuszone drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone wyjmujemy na kratkę i lekko przestudzone polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Zakręcone drożdżówki z białym serem na śniadanie… i nie tylko. Warto było sobie przypomnieć te smaki. Dzięki drożdżówkom, przypadkiem wyszedł mi wspaniały twaróg (zrobiłam go „z tego

mojewypiekiinietylko
Kruche kryształowe gwiazdki 186

pudru 1 jajko szczypta soli biała czekolada niebieski cukier kryształ Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć gwiazdki(...)piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka, posypać niebieskim cukrem i odstawić do zastygnięcia

Smakołyki Asi
Ciasto "Zośka" 1080

cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni(...)dodajemy galaretkę cytrynową z 2 łyżkami cukru pudru. Ciemny placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie przekładamy placek orzechowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą

psgotujemy
Murzynek – duża blacha 420

szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego)   Składniki polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy)   Przygotowanie murzynka: Mleko, jaja i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki(...)dżemu owocowego Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, łopatką ponacinać w kilku miejscach. Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) ze dwa razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych, dużych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty

Moja Delicja
Kluski leniwe – pierogi leniwe 225

pierogi leniwe Składniki 400 gr sera białego (dałam półtłusty z kostki) 1 jajko 175-200 gr mąki pszennej 2 łyżeczki masła szczypta soli Bułka tarta, masło, cukier do polania i posypania Wykonanie Z sera, jajka, mąki i masła zarabiamy ciasto. Solimy je. Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być zwarte. Dzielimy ciasto na 3 części, formujemy z nich(...)wałeczki i tniemy je pod kątem. Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4 min. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy bułkę tartą Polewamy masłem kluski i posypujemy cukrem. Dodatkowe informacje Jeśli lubicie, można wierzch posypać dodatkowo cynamonem 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kluski-leniwe-pierogi-leniwe/ BosowKuchni Artykuł Kluski leniwe – pierogi leniwe pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Rogale Świętomarcińskie 1947

zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc (można więc je przygotować dzień przed pieczeniem). Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o grubości ½ cm, wycinamy z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie z białego maku. Podstawę trójkąta zawijamy na ok. 3 cm, przecinamy na środku, lekko rozkładamy aby powstały ( różki:) )  i zwijamy(...)wyłożone papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180˚C. Wyrośnięte rogale pieczemy 25 – 30 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy torcik naleśnikowy z twarożkiem 640

Naleśniki: 250ml mleka np 2% 6 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 250g sera białego mielonego 4 łyżeczki śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (55g) 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub migdałowego Dodatkowo: 50ml śmietanki 30% 1/2 tabliczki(...)mlecznej czekolady 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej kokosowej 1 łyżka pestek granatu liście mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Z mleka, jajka, mąki, cukru, kakaa, oleju oraz płynnej czekolady przygotowujemy ciasto. Na malutkiej patelce smażymy cienkie naleśniki nie używając już oleju.  2. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy z cukrem waniliowym, śmietaną 18% i 30% oraz aromatem. Dodajemy drobniutko

Kuchnia w czekoladzie
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 282

zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało". 3.  Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek. 4.Sos Pomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części). 5.  Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier(...)się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę z mąką (uwaga na grudki) i wlewamy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy i sos gotowy. 6.  Placuszki układamy na talerzu i polewamy sosem. Życzę smacznego :) To że na pewien okres postanowiłem "zerwać" z blogiem nie oznacza to że "zerwałem" z muzyką :).  Dalej muzyka daje mi paliwo na każdy dzień.  Udostępniam dziś

Gotuj Z Muzyką
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 191

Pora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką

kulinarnyJa