sera białego 4 żółtka 1 budyń waniliowy 60 ml mleka 330 g cukru wykonanie: Ser mielimy. Do zmielonego sera dodajemy cukier oraz żółtka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce(...)równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy ciepłą masę serową i przykrywamy ją trzecim blatem. Całość obciążamy deseczką i ostawiamy do stężenia. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową
Domowy Smak JedzeniaCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej(...)margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto
Kuchnia bezglutenowaGeneralnie jestem przeciwniczką sztucznych barwników, ale ciasto Red Velvet ostatnio stało się bardzo modne, a ja byłam w posiadaniu oryginalnego barwnika zakupionego w USA i owczym pędem użyłam go w mojej kuchni. Barwnik nie zmienia smaku sernika, więc przynajmniej był jeden pozytyw. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru(...)herbatników kakaowych petit beure • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej • 50 g masła Dekoracja • 1 szklanka śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1/4 czekolady gorzkiej • 3 łyżki śmietanki 30% do polewy Wykonanie: Spód • Pokruszyć herbatniki, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem na parze i zmiksować całość. • Małą totownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy
To co kochamjarskie i smaczne pierożki warte polecenia! Składniki: 0,5 kg mąki 1 jajko 3 łyżki oliwy 1 szklanka wrzącej wody Składniki farszu: 1 kg kapusty słodkiej 0,25 dkg białego sera 1 duża cebula kawałek boczku wędzonego pieprz, sól Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy na miękko, lekko solimy, ostudzamy, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy(...)również do kapusty. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie wyrabiając ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinać krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy pierogi do wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmujemy, polewamy rozgrzaną oliwą aby się nie pozlepiały. Smacznego
kgwjanczewokolejno po jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej(...)połączeniu z kremem cappuccino . Ale również smakują pysznie w połączeniu z kremem z likierem baileys , kremem z białej czekolady , kremem śmietankowym lub po prostu z polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy
Domowe TortyCiasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 4 duże ziemniaki 400g sera białego 10 pieczarek 2 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: 5 pieczarek dużych 1 cebula 50g margaryny Sposób przygotowania: 1. Farsz(...)smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem. 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość
Kuchnia w czekoladzieoraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych), 100g masła, Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek(...)równo rozprowadzamy dociskając do formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut. Boków tortownicy nie smarujemy ani nie wykładamy papierem do pieczenia. Polewa: sok z połowy cytryny, 1/2 tabliczki białej czekolady, 10 ml śmietanki 30%, Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć skórkę z cytryny
Delicious TitbitsZaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji
Kulinarne przygody Gatityłyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie lubicie ciasto) 3 saszetki Śmietan Fix 60-70 g płatków migdałowych 60-70 g wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 1 puszka mleka kokosowego Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 6 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury(...)kokosowego (jeśli ponczu wydaje się za mało można go nieco rozcieńczyć wodą lub wodą z cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część kremu. Całość wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem (przynajmniej
CiastkozercyDzisiaj zapraszam na przepyszną babkę serową z truflami :) Skladniki : 200 g sera białego śmietankowego 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste szklanki mąki 5 jajek około 7 cukierków trufli Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , dodać zmielony ser i delikatnie(...)proszkiem , ciągle mieszając. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką lub kaszą manną . Przełożyć ciasto do formy. Trufle pokroić na kawałki i głęboko wcisnąć w ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Po przestygnięciu polukrować lub polać polewą czekoladową , jak wolicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimasła do polania Pierogi z Białym Serem na Słodko - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozrabiamy przy użyciu widelca, dodajemy cukier, cukier waniliowy i dokładnie łączymy składniki. Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki(...)osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju (dzięki temu pierogi nie posklejają się). Gotujemy do momentu wypłynięcia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy roztopionym masłem. Moje posty
Słodka Stronawarunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 300 ml kefiru 1 jajko 150 g czekolady deserowej 100 g masła 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki(...)rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkociasto. Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom(...)drobną mączkę. W kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem) rozpuszczamy czekoladę . Przestudzoną pomarańczę (może być wciąż ciepła) blendujemy w całości na gładką masę w mikserze, wyjmując jedynie ze środka biały rdzeń. Dodajemy zmielone migdały, proszek , ksylitol , jajka (w oryginalnym przepisie same żółtka, później dodajemy ubitą pianę – ja się zgapiłam i dodałam całe jajka, wyszło, choć pewnie nie aż tak puszyste
Bazując na smakułyżeczki sody 2 łyżki najlepszej jakości kakao 3/4 szklanki cukru pudru 2 tabliczki czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko draże w białej czekoladzie do dekoracji Wykonanie : Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i sól. Robimy(...)dodajemy pokrojoną na drobne kawałki jedną czekoladę mleczną. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami lub smarujemy tłuszczem. Łyżką nakładamy porcje ciasta i pieczemy przez 25-30 minut. Czekoladę gorzką i mleczną razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy muffinki. Dekoruję drażami:) Smacznego:) Znudzony szukaniem maty na stół, która pasuje do Twojej kuchni/jadalni ... zobacz szeroki
cucinaregarnka, przepłukać delikatnie. Następnie zalać wodą do wysokości maku i na bardzo delikatnym ogniu zaparzyć go aż do puszczenia charakterystycznego białego mleczka. Wystudzić i zmielić przez maszynkę przynajmniej dwa razy. Tak przygotowany mak należy połączyć z mlekiem (ilość zmniejszona do 2/3 szklanki) zagotowanym z masłem i cukrem. Wystudzić(...)masa makową. Mak wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia. Ciasto jest dość słodkie. Bardzo dobrze komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli szukacie inspiracji świątecznych to zerknijcie do zakładki
Codzienna kuchnia niecodzienna