biała polewa do ciasta - 1491 przepisów (strona:60/100)

Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 144

     To już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi

Rozpustne gotowanie
Babka caffe latte 165

rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody kakao do posypania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy wraz z cukrami (białym i waniliowym). Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolewamy mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną pozostawiamy jasną, do drugiej dosypujemy kakao i mieszamy, a do trzeciej kawę(...)końcu część waniliową. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie lukru: Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy kawę i energicznie mieszamy. Jeśli lukier będzie wg nas zbyt gęsty można dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Polewamy ciasto przygotowanym lukrem, a następnie posypujemy kakaem. Blacha : keksówka Przepis znalazłam na blogu: rasoberriescream.blogspot.com

Mania Wypiekania
Sernik a'la kukułka 127

kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2-3 łyżki słodkiej śmietanki w przypadku zbyt gęstej masy Wykonanie: Cukier z wodą(...)wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową  i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.  Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto serowo-makowe 216

proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek. Składniki na masę serową: 60 dkg sera białego (zmielonego); 15 dkg masła; 6 jajek; 10 dkg cukru pudru; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; kilka kropli olejku waniliowego; rodzynki; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem(...)masy serowej, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową

In my kitchen
Jak suszyć skórkę pomarańczową 181

mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały(...)dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Pomarańcze obrać tak jak pokazano na zdjęciu poniżej pozbywając się albedo czyli białej części. Doskonale sprawdza się w tym wypadku dobry obierak. Skórki rozłożyć na sitach suszarki i suszyć na najwyższym poziomie grzania przez około 1,5 godziny. Po wysuszeniu zmielić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem 203

Ciasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja biała wersja z dodatkiem likieru kokosowego. Ciasto: 200 g margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki cukru Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru Szczypta soli Dodatkowo: 250 g dżemu brzoskwiniowego Orzech(...)cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta. Białka ubijamy

VioletoweKucharzenie
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 192

zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony W Arabii Saudyjskiej różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest(...)Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 184

składniki: 250 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej lub białej cebuli wykonanie: Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bananowe z białą czekoladą 262

opakowanie cukru wanilinowego 150 ml oleju rzepakowego 4 banany 200 g mąki pszennej tortowej 70 g mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 90 g białej czekolady WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką.  Do miski wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia(...)najwolniejszych obrotach miksera. Do gotowej masy wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać szpatułką i przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Gotowe ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową

Passions hobbies life
Naleśniki z serem i wiśniami z mąki Teff i Kasztanowej. 191

mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek m ą ki kasztanowej Incoal 7 łyżek  mąki teff Incola   2 jajka 1 cukier waniliowy 250 g sera białego  1 cukier waniliowy cukier trzcinowy do smaku 3 łyżki jogurtu z malinami do sera 1 mały jogurt malinowy do polania naleśników olej kokosowy do smażenia naleśników wiśnie z kompotu lub dowolne(...)smarujemy olejem kokosowym, następnie wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami  jogurtu. Na każdy naleśnik nakładamy po 2,3 łyżki sera, następnie układamy wiśnie z kompotu lub dowolne owoce i zwijamy ciasno w rulon. Przecinamy na pół i polewamy jogurtem.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Cake Pops 147

wykonaniu. Jedyna trudność to zdobienie, które jest niestety bardzo czasochłonne. No ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć. Oczywiście w wersji dla leniwych możemy pozostawićje po prostu w polewie czekoladowej i będą również smakowitą przekąską. Te ciasteczka na patyku są idealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się(...)ciasta (ja użyłam Brownie upieczonego w blaszce 24X24) ·         patyczki do cake pops (dostępne są np. na stronie http://wypiekarnia.pl/ ) ·         kolorowe posypki, wiórki kokosowe ·         tabliczka gorzkiej czekolady ·         tabliczka białej czekolady

Mania Gotowania
Drożdżówki z serem 162

woda podejdzie na wierzch i odlać ją , resztę utrzeć na białą gładką masę , gdyby okazało się że nadal jest za rzadka można dodać trochę cukru . Wyrośnięte ciasto wyrobić z dwie minuty ,podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt 38 x 50 posmarować serkiem i złożyć do środka jak na zdjęciu poniżej .  Podzielić na 8 części(...)brązowego koloru :) W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą. Tak pięknie rosną.... Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem . Smacznego

Wypieki Rene
Muffiny kokosowo-karmeLove ;) 195

Widzieliście nową czekoladę Wedla- KarmelLove? ;> Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;) Korzystałam z przepisu z bloga  Kuchnia do kwadratu , trochę go zmodyfikowałam. Porcja na 12-14 muffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek(...)czekolady karmelowej ( lub zwykłej białej) posypka cukrowa  Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę, proszek, sodę i wiórki mieszamy razem w jednej misce. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek

Czerwona Porzeczka
Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą 149

żółtka oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę i wyrabiam ciasto. Na końcu ciasta wlewam spirytus oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.  2. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na rozgrzanym oleju smażę pączki na rumiano z dwóch(...)kawą rozpuszczalną. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekrawam na pół i przekładam kremem kawowym.  4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam pączki. Wierzch oprószam kakaową posypką.   Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 183

składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni. Trzeci blat wkładamy do lodówki i przechodzimy do robienia polewy orzechowej: Składniki na glazurę orzechową(...)składników dodajemy orzechy i smażymy ok. 3 min. Lekko studzimy i wylewamy na 3 blat smarując równomiernie.Pieczemy 15 min 175st.  Składniki na masę serową: 1 kg sera białego zmielonego  1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 kostki masła śmietankowego 1/2 szklanki mleka  2 żółtka  1 jajo 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 czubata łyżka budyniu

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania