włóż do woreczka foliowego i ostaw na 20 minut. Po tym czasie 1/3 ciasta rozwałkuj wałkiem na cienki blat, wycinaj kółeczka i nadziewaj pierogi. Pierogi mocno zlepiaj aby nie pękały podczas gotowania. FARSZ: - 500 g truskawek pokrojonych w cienkie plasterki - cukier - 250 g białego sera - opcjonalnie łyżka kremówki Całość wymieszaj i rozgnieć widelcem na jednolitą masę do nadziewania pierogów(...)delikatnie pierogi na wrzątek. Zmniejsz gaz, odczekaj aż pierogi wypłyną, mieszaj co jakiś czas. Od momentu wypłynięcia gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, polewamy śmietanką lub jogurtem i posypujemy cukrem! Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagrama lub FanPage! Zobaczycie jak wyglądały przed ugotowaniem ;-))) SmykWKuchni Pierogi z truskawkami i białym serem! Przepyszny obiad
SMYKWKUCHNIWitajcie :) Co powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliSeromakowiec na kruchym spodzie / Seromak- ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa(...)Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie. 4. Sernik nowojorski z frużeliną- Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Sernik po upieczeniu należy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około 400 ml -białe wino półwytrawne Śliwki siekamy na małe kawałki i zalewamy białym winem; odstawiamy na 1h. Z ilości(...)wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie
BaRepasczekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki(...)zagotować. Zdjąć z ognia, usunąć strąk wanilii. Do śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki. Biały sos czekoladowy: 100 g białej czekolady, 150 ml śmietany kremówki, "kropelka" rumu lub zapachu rumowego, czubata łyżeczka miodu. Przygotowanie białego sosu: Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i rum, zagotować. Zdjąć
SzczyptaSmaQSkładniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza
kgwjanczewomasła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 150 gram białej czekolady 150 ml śmietany 36% na polewę: 50 gram białej czekolady, 4 łyżki mleka skondensowanego, 3 łyżki śmietany 36% Granolę miksujemy w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem masła. Gotową masę wykładamy na spód formy, lekko ugniatamy i rozprowadzamy(...)spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 75 minut, po tym czasie sernik studzimy w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej. Składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawiesz co począć z nadmiarem białek ? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto - ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się(...)mąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Wykonanie : 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier wanilinowy – 1 łyżeczka * ser biały – 220 g * skórka cytrynowa – 1 szczypta DODATKOWO : - płatki migdałów – 100 g - sos toffi – 100 ml - jajko do posmarowania – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mieszamy mleko z miodem i jajkiem. Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy z ciepłym miejscu(...)wszystkie składniki na gładką masę. CAŁOŚĆ: Z ciasta formujemy bułeczki. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut. Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie. Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 18 – 20 minut w 200ºC. Gotowe posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy toffi
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nadszedł grudzień, święta coraz bliżej, a więc trzeba zacząć myśleć nad świątecznym menu W związku z tym chciałabym
Marta Gotujemoże Wam https://www.chiclook.pl/ , moja mama już zamówiła sobie małą czarną, ze ślicznym, białym kołnierzykiem, taki przedświąteczny prezent, kto z nas ich nie lubi? ;) O świąteczne wypieki i desery również nie musicie się martwić - mam dziś dla Was zbiór najlepszych, moim zdaniem, pomysłów na świąteczne ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję(...)panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka, bez jajek Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort
Domowa cukiernia Ewycykaty lukier: 50 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy Mleko, margarynę i cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna(...)st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki lukru podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści dokładnie wszystko mieszamy i lukier jest gotowy. Babkę gdy przestygnie polewamy niezbyt ciepłym lukrem. U mnie część lukru wsiąkła w skórke ciasta
Dzieje kuchennej WiewióryZ okazji Dnia Matki postanowiłam skorzystać ze znanego przepisu Sernik Izaury. Bardzo często czytałam, że jest smaczny i szybki w wykonaniu. Dlatego użyczyłam przepis z jednej
W Moim Magicznym Domunieprawdaż...? Oprócz zwiedzenia magazynów nakarmiono nas największymi bułkami, jakie w życiu widziałam, a także częstowano słodkościami. Był więc mus z białej czekolady - najdelikatniejszy, jaki jadłam (obiecano nam przepisy, więc podzielę się z Wami niebawem); udekorowany był lśniącą polewą i welwetową chmurką (jak na własne potrzeby nazwałam ten typ dekoracji). Kolorowy sprej na bazie masła kakaowego daje niesamowite efekty(...)być może więc już niedługo ugoszczę taki sprej w domu. Były też całuski, ale z niespodzianką. W polewie z obłędnie słodkiej białej czekolady krył się bowiem dość kwaśny mus malinowy. Pyszności! Jedliśmy również czekoladki - największe wrażenie zrobiły na mnie te białe w kropeczki, szczególnie, że skorupka była niesamowicie cienka! To już naprawdę wyższa szkoła jazdy , jak mawia Tatuś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto do 12-to foremkowej blachy, zostawcie nadmiar i upieczcie je w drugiej turze). Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu(...)bądź herbaty. Jeżeli jednak chcielibyście je udekrować, to polecam krem śmietankowy , krem z likierem baileys , krem z białej czekolady , lub wyjątkowo pyszny krem cappuccino . Możecie je również udekorować polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie
Domowe Tortytwarogu 4 dag masła 2 jajka 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę(...)białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy
Kulinarny karnet Christopheraprzemian.Drugą warstwę tak samo, tylko na białą masę dajemy ciemną :-) Całość bardzo delikatnie wyrównujemy. Ciasto już w tym momencie ślicznie wygląda, a po upieczeniu to już w ogóle :P Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej(...)wylewamy na pierwszy blat ciasta, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na niego wylewamy resztę masy , wygładzamy i przykrywamy trzecim blatem. I nasze piękne, pyszne ciasto gotowe. Zostało nam jeszcze przygotowanie polewy i pokażę Wam fajny sposób na dekorację. Oczywiście każdy z Was zapewne ma swój przepis na polewę, ale ja podam Wam swój. POLEWA SKŁADNIKI: -1/2 tabliczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSEROWA: - 150 g sera białego - 50g serka homogenizowanego - 1 jajko - przyprawa do sernika Delecta - 5 łyżek mleka 3,2% tłuszczu - 2 łyżki czubate cukru pudru ponadto: płatki róż w cukrze W/w składniki (oprócz płatków róż) zmiksuj w blenderze na gładką masę. Masę wylej na formę do tarty wyłożoną schłodzonym ciastem. Dodaj płatki róż dość symetrycznie. Ciasto pieczemy przez(...)łyżki orzechów ziemnych niesolonych Kajmak z kremówką podgrzej w rondelku, tak aby masy się połączyły, dodaj orzechy i odstaw na czas pieczenia się ciasta to jest: 35 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie, polewamy karmelem. Smacznego! Buziaki
SMYKWKUCHNIPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki
Pyry na Gazproszkiem i kakao . Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy do blaszki na przemian po łyżce ciasta ciemnego i białego , tak do wykończenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Ciasto odstawiam do przestygnięcia następnie przecinamy na pół. Wykonanie kremu : 3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę(...)cukier i kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta nasączamy kawą 2.Połowa kremu 3.Biszkopty 4.Tężejąca galaretka ( ja na galaretkę również wyłożyłam biszkopty ale nie jest to konieczne ) 5.Krem wykładamy na dobrze stężałą galaretkę 6.Ciasto , również nasączamy kawą 7. Polewa Odstawiam na noc do lodówki . Smacznego :) Wypiekałam
Sama słodycz i szczypta chilijajka, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym(...)Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli
Pobite gary BarbaryUformować walec i kroić plasterki jak na kopytka 6. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek 7. Na środek placuszka kłaść truskawkę 8. Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką 9. Uformować w dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz(...)pomoca łyżki cedzakowej. Polewa/Sos 1. Połączyć wszystkie składniki dodając ilość cukru do smaku. Podawać ostygnięte, mogą być odrobinę schłodzone. Polewać sosem, dekorować szczyptą cynamonu, świezymi listkami miety i świeżymi truskawkami. Można opcjonalnie polać śmietaną i posypać białym cukrem w krysztale omijając dekorację. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinykoniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 o C. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt. Składniki na krem: 670 ml mleka; 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej; 2,5 łyżki cukru; 70 g białej czekolady; 170 g margaryny (dałam masło(...)cukier kryształ. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnka, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje (jak budyń), ostudzić. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń. Składniki na polewę: 140 g mlecznej czekolady; 3 łyżki mleka; 2,5 łyżki cukru
In my kitchensodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 22cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną(...)ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi
Tradycyjna kuchnia Kasi