bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:518/1049)

"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa 279

Miałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce

Pora na pora i pomidora
HCLFV, czyli kod na najzdrowszą dietę;) 238

uczulonych na ten składnik. Gluten jest więc po prostu trucizną dla nas. Z diety należy więc wykluczyć pszenicę, płatki czy batoniki zbożowe, kuskus, kaszę jęczmienną, chleb. Tak, nawet ten bezglutenowy bochenek nie jest polecany. Jeśli dziwi was dlaczego, spójrzcie na listę składników;) Osobiście nie jem chleba od jakiś 4 lat, i wcale za nim nie tęsknię. Białka natomiast powinny stanowić

Wegańska kuchnia orientalna
Chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem 106

przygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego – ok 500 g chleba (użyłam chleba bezglutenowego, razem ze skórką i pokrojonego w kostkę) – ocet (ja użyłam ok 5 łyżek normalnego octu) – sól, pieprz – 2 łyżki oleju arganowego ( kupicie tutaj ) Miąższ z arbuza, 2/3 pomidorów oraz

Szybko Tanio Smacznie
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym 186

wiedziałam jak je wykorzystam. Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz . Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z dorsza 2 łyżki masła + 2 łyżki do kurek

codojedzenia
.1040. kolejny dzień = kolejny eksperyment 141

karobowe wegańskie muffiny z borówkami~ Zostało mi jeszcze nieco zalewy z ciecierzycy więc pomyślałam, że dodam ją do muffinek...Co z tego wyszło? Delikatne, puszyste i pyszne bezglutenowe oraz wegańskie muffiny ♥ Kolejny eksperyment się udał, a upały na dworze nie przeszkadzają mi w wypiekaniu tych pyszności :) Jeśli też chcecie je zrobić i spróbować mogę podać przepis

breakfast of dreams
.1037. wiśniowy klimat 144

wiśniowy gotowany sernik z wiśniami (na zimno)~ Wczoraj na chili&sugar dodałam przepis na wcześniej zapowiedziane bezglutenowe pierogi z jagodami :) Zapraszam! KLIK

breakfast of dreams
Chleb bez mąki, smacznie i zdrowo 106

chleba bez mąki :), a tu proszę czeka gotowy. Pyszny, zdrowy, lekko wilgotny, długo utrzymuje świeżość, ja jestem na TAK!. Rewelacyjna alternatywa dla mącznych wypieków, dla osób na diecie bezglutenowej pod warunkiem, że płatki owsiane nie powodują u nich dyskomfortu, z tego co się orientowałam to chleb na płatkach owsianych mogą jeść również osoby chore na celiaklię.  Składniki na jeden

Apetyczna babeczka
Mleczny deser kawowo - waniliowy z nasionami chia z dodatkiem borówek 172

Żelazo 7,7 mg Witamina B12 0 µg Magnez 335 mg Co istotne, nasiona chia nie zawierają glutenu, a więc są idealnym dodatkiem do deserów dla osób na diecie bezglutenowej. Zastosowanie nasion chia Za względu na ich dobroczynne działanie prześcigamy się w  wymyślaniu zastosowań. Wszelkiego rodzaju desery są podstawą ze względu na prostotę zastosowania: wystarczy tylko wymieszać nasionka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 181

minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną. Składniki :  Na ciasto - 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej  - 1 szklanka mąki kukurydzianej  - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy

zdrowa vege kuchnia
Tarta z burakiem liściowym 184

ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy na niej ciasto francuskie. Jeśli jest zbyt duże obcinamy nadmiar i odkładamy do innych wypieków

Kolizje Smaków
Tarta z owocami i twarożkiem (bez glutenu i bez cukru) 150

Pamiętacie moją tartę z jagodowym twarożkiem i owocami? —>KLIK To był jeden moich ulubionych wypieków. Postanowiłam zrobić nieco zdrowszą wersję bo bez cukru i

Mienta blog
Bezglutenowe gryczano- migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto 149

Bezglutenowe gryczano migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto Składniki: Na ciasto szklanka mąki gryczanej pół szklanki mleka  migdałowego 1 jajko szczypta soli wiśnie  cukier trzcinowy kieliszek  amaretto To mój autorski przepis. Przyznam się ,że po raz pierwszy używam mleka migdałowego w pieczeniu. Placuszki są wyśmienite lekko słodkie od słodyczy mleka. Przygotowanie: 1. Wsyp

AZgotuj!
Panna cotta z mleczka kokosowego z granatem 92

Bardzo zdrowy deser. Dla tych co na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej i dla nas wszystkożernych. Mleczko kokosowe puszka 250 ml ( ja wykorzystałam rich&creamy)  stevia w kroplach agar agar, ale może być żelatyna 4 płatki żelatyny  owoce granatu  Mleczko kokosowe wymieszaj z kilkoma kroplami stevii, ksylitolu

AZgotuj!
Bezglutenowe biszkoptowe gryczane babeczki z figą bez tłuszczu 154

babeczka ma same zalety. Bezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta z przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami.  Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis

AZgotuj!
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami 182

Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty  . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę - troszeczkę z nim zgrzeszyłam, ale nie żałuję;) 750 gram mąki pszennej  0,5 szklanki kakao  2 łyżeczki sody 2 szklanki wrzątku

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania