maślanka użyta jest tutaj zamiast śmietany (Francuzi swoje clafoutis najczęściej robią na tłustej, 30% słodkiej śmietanie lub na tłustym mleku). Mąka migdałowa może być użyta zamiennie z inną mąką bezglutenową, np. jęczmienną, lub mąką klasyczną – pszenną. SKŁADNIKI 1/3 lub ½ szklanki cukru – biały, brązowy, do wyboru – byle drobny 2 duże garści dużych, słodkich, ciemnych czereśni 3 jajka rozmiaru M 1 ¼ szklanki
Karo in the KitchenCiasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce mieszamy razem
Karo in the Kitchen~tosty francuskie z domowego chleba bezglutenowego z duszonymi śliwkami z przyprawą korzenną~ Tostów francuskich nie jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były przepyszne! Ale rzadko się zdarza, że zostaje u mnie trochę chleba - zawsze szybko znika... :D Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą
breakfast of dreamsMój ulubiony rodzaj ciast. Smacznego! 1. biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / sponge cake with chocolate mousse and raspberries 2. kruche ciasto z truskawkami (bezglutenowe)/ pie with strawberries (gluten-free) 3. ciasto z gruszkami (drobno pokrojonymi)/ cake with pears (cut into small pieces) 4. ciasto z gruszkami (połówkami)/ cake with pears (halves) 5. czekoladowa
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowania kopytek potrzebujemy (4 solidne porcje): – 1 kg ziemniaków – 1 jajko – 1 szklankę mąki bezglutenowej – szczyptę soli – odrobinę pieprzu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy będą miękkie
Szybko Tanio SmacznieSzczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po ostudzeniu. ----------- Podobne: Chleb pszenno-żytni Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb ziołowy na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieczekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po schłodzeniu chleba. ------------- Podobne: Chleb orkiszowy z amarantusem Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb mieszany z sorgo
Weekendy w domu i ogrodziezawsze poszukuję czegoś nadzwyczaj ekstrawaganckiego i efektownego, a ciastka wydają mi się po prostu... urocze, a nie niezwykłe. Te jednak mają w sobie coś niezwykłego. Po pierwsze są bezglutenowe, bo do ich wypieku użyłam mąki ryżowej zamiast pszennej. Dzięki temu są również nieco mniej kaloryczne. Po drugie są z dyni, a więc wpisują się w niekończącą historię składnika ostatnich
Życie zamknięte w smakuprzygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile. Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł do chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo-tymiankowe
KUCHARNIANie ma to jak sos pomidorowy z pysznych pomidorów zebranych latem, który można użyć w zimie zwłaszcza kiedy w tym okresie pomidory nie są najlepsze i
Kuchenne WariacjeLato w pełni. Upały nieco zelżały choć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych
Kuchenne Wariacjezjadłam go w drodze do Polski :D pod batonem oczywiście czekolady studentskie ♥ gorzka z bakaliami, mleczna z malinami i orzechami ziemnymi, mleczno-biała z bakaliami na samym dole bezglutenowe rurki z kremem orzechowym/czekoladowym/mlecznym/kokosowym - wiem że w Polsce można je kupić ale nigdzie ich nie widziałam, a tam kosztowały jedynie 17 centów :) wzięłam od razu po kilka z każdego rodzaju
breakfast of dreamssmakuje sama z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula. Składniki: 200 g orzechów nerkowca 200 ml wody Wykonanie: nerkowce zalałam wodą i odstawiłam na całą noc. Jeśli jesteś w posiadaniu wysokoobrotowego blendera namaczanie możesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!imprezę w stylu finger party jak i kolację dla dwojga. Kawałki piersi z kurczaka obtoczyłam w mące migdałowej (zmielone migdały), aby nuggetsy mogły jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mąka migdałowa 1 jajko sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Całość przyprawić solą
Ugotowaćszalotki 1 ząbek czosnku Oliwa do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Makaron dla 4 osób ( u nas klasycznie makaron spaghetti) *Osoby na diecie bezglutenowej chleb mogą zastąpić ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną wodą. Kiedy makaron się gotuje siekamy szalotki bardzo drobno i szklimy
Kolizje Smaków