Za oknem pada śnieg a my mamy dla Was rozgrzewający i kolorowy obiad :) Zapraszamy na pyszną potrawkę z kurczaka z dynią i brązową soczewicą :) Składniki
Kuchenne Wariacjeszklanki mąki jaglanej (70 g) 2 jajka 4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego (100 g) 5 łyżek masła klarowanego (100 g) 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowej!) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie odrobina ciepłej wody szczypta soli Do miski robota kuchennego przełożyć miękkie masło oraz wbić jajka. Całość utrzeć ze sobą na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę: gryczaną, jaglaną
UgotowaćLubicie racuszki? Dziś zaproponuję Wam jabłka w cieście z mąki bezglutenowej- ryżowej. Składniki: 4 jabłka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki ryżowej 1 jajo 2 łyżki erytrytolu * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia olej do smażenia * erytrytol to substancja słodząca, polecana dla osób na diecie oraz dla cukrzyków, nie powoduje ona wyrzutu insuliny przez trzustkę, poza
Oka w rosole czyli KaFka gotujemnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Domowa granola dyniowa Drukuj Porcje: ok. 500g (blacha ok. 25x40cm) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g migdałów 80g orzechów pekan 20g oleju kokosowego 40g ksylitolu 2 łyżki syropu klonowego 100g puree z dyni 1 łyzka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków 1/2 łyżeczki kardamonu
Book of spellsJeżeli znudziły się Wam tradycyjne klopsiki w sosie pomidorowym to mamy dla Was nowy przepis. Na pewno posmakują Wam w nowej odsłonie klopsiki w pomidorach z
Kuchenne WariacjeDzisiaj pomysł na szybką przekąskę zarówno na co dzień w domu, jak i jako przystawka na stole podczas uroczystości lub na wynos do pudełka Bazę stanowią
Ola la LCHFzbędnych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Kolumbijczycy serwują swoje ceviche ze słonymi ciasteczkami przypominającymi nasze krakersy, które również musiałam oddawać moim towarzyszom podróży, ale w domu opracowałam swoją wersję chrupiących, bezglutenowych krakersów na bazie mąki z quinoy, mąki z tapioki i mąki kasztanowej. Taka przekąska jest łatwa w przygotowaniu idealna na imprezę i na pewno zaintryguje waszych gości. Podaję przepis
Quinoa Raz!ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 1 cebula 3 łyżki oleju kokosowego 1 jajko 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową sól, pieprz Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy soczewicę, kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz
MamaOskarkaWegański bigos, czyli klasyka w roślinnym wydaniu. Wiem, wiem, powiecie, że to oksymoron Podobnie jak bezglutenowy seitan . Mówcie co chcecie, ale w tej wersji jest przepyszny! Z dobrej jakości kapusty, pełen przypraw, grzybków i roślinnych kiełbasek. Smakuje każdemu, także wszystkożercom Polecam! Składniki: 2,2 kg kapusty kiszonej (kupuję w wiaderku albo 2 woreczki po 1,1 kg) 6 szklanek wody
Lamarida.plnaleśniki niż gofry. Gofrownica Dezal natomiast spełniła swoje zadanie w 100%:). Test gofrownicy wykonałam przy użyciu Ciasta na gofry gluten free firmy MIX Expert. To gotowa mieszanka bezglutenowa, do której wystarczy dodać wodę i olej by uzyskać ciasto. Prosty skład, błyskawiczne wykonanie a efekt można podziwiać na końcowym zdjęciu. Polecam tę mieszankę zarówno osobom jedzącym bezglutenowo
Szefowa kuchnipewno wam posmakuje. Spróbujcie. Składniki: 2 jajka klasy M około 4 cm pora (biała część) 1 soczyste jabłko sól i pieprz do smaku 3 łyżki majonezu – u mnie bezglutenowy 100% naturalny do nabycia w Eko-Młociny Przygotowanie: Pora kroimy na cienkie półplasterki, przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy
Słodkie okruszkiBardzo szybkie bezglutenowe placki z kaszy gryczanej. Smakuje nawet najbardziej wybrednym ;) Potrzebujemy : 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczana Sonko 3 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia
MamaOskarkamody. Kanapki przestały być atrakcyjne.. a szkoda! Szkoda, ponieważ kanapki są niesamowicie uniwersalne. Można je komponować z najróżniejszych składników. Na rynku dostępne są pieczywa z ziarnami oraz chleby bezglutenowe. Dostępne są też masła prawdziwe - również te bez laktozy, oraz masła roślinne. Na kanapkę można położyć plasterek świeżej wędliny oraz pieczone kawałki ulubionego mięsa! Cudownie sprawdzają się także sery
AniaGotuje.plOchoty na pomarańcze nabieram wręcz z kalendarzową dokładnością, bo też nic tak nie nastraja optymizmem w pochmurne i chłodne dni, jak ich cytrusowy aromat. Jeśli, co
Even Better Food