Jajka pieczone w awokado to idealny przepis na śniadanie z fantazją lub lekką, elegancką kolację. Jest bardzo prosty, ale wygląda i smakuje bajecznie! Czar : 20 minut
Niedzielny kucharzJajka pieczone w awokado to nieskomplikowany i niekłopotliwy sposób na zrobienie śniadania lub kolacji. Czar : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 2 awokado
Niedzielny kucharzCzosnek pieczony jak zrobić – dowiecie się tego właśnie z tego przepisu. Zwany tez bywa czarnym czosnkiem, jest niezwykle bogaty w smak, aromatyczny i super łatwy
Dorota SmakujePieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z
Smaki Na TalerzuKlopsiki pieczone w sosie pomidorowym, to zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek. Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i
Codziennik KuchennyO pieczonych w piekarniku szparagach słyszała i czytałam. I jak to w moim przypadku bywa długo trwało zanim wprowadziłam ten pomysł w życie. A takie szparagi
Szybko Tanio SmaczniePieczona, zblendowana dynia będąca podstawą jesiennych wypieków i deserów. Zawsze przygotowuję większą ilość tego pomarańczowego musu i zamykam go w słoiczkach na zimę. Używam do babeczek
Upiecz sobie babeczkęJest to bez wątpienia jeden z lepszych serników jakie jadłem w życiu. Słodycz jest idealnie wyważona – delikatnie słony spód, kremowa masa i słodka polewa
AleTorcikciasta Wykonanie: Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie
IzabelawkuchniWykonanie: 1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy
IzabelawkuchniIndyk pieczony z warzywami, to danie szybkie w przygotowaniu, smaczne i dietetyczne. Doskonale nadaje się na obiad, lunch czy kolację. Pierś indyka jest mięsem o
Codziennik KuchennyBułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber . Przepis pochodzi w bloga Zorry. Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą
Codziennik KuchennyKolejna banalna w wykonaniu babka - miksujemy kilka składników, pieczemy, polewamy czekoladą i możemy zajadać się smacznym śmietankowym wypiekiem:). Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 400g śmietany 18% 3 jajka Polewa: 3 łyżki mleka 100g mlecznej czekolady dowolna posypka 1. Jajka ubijamy z cukrem do powstania
Szefowa kuchnimnie totalnie. Polecam zarówno na wielkie jak i mniejsze imprezy, na pewno zrobi furorę. Choć u mnie (z różnych względów) bez dodatku konfitury, to i tak wyszło przepyszne. Znalezione tutaj . Ponieważ użyłam trochę większej formy, zwiększyłam ilości składników. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki(...)końcu dosypujemy mąkę przesianą i wymieszaną z kakao. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30 minut na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy go likierem kawowym lub kawą. Masa kawowa
Smaczne ZdroweUwielbiam pieczoną paprykę! Jak dla mnie, bije na głowę wszystkie inne formy jej przygotowywania. Staje się wtedy niesamowicie soczysta, słodka i delikatna. Druga połowa Sierpnia to
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPieczone bakłażany nadziewane kuskusem i fetą proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. To doskonała bezmięsna propozycja na obiad lub kolację. składniki: 4 bakłażany ( moje miały
Monia miesza i gotujeWarzywa pieczone trochę przypominaja frytki, ale robione w domu są zdrowsze, bo możemy kontrolować ilość tłuszczu użytego. Składniki: marchewka, ziemniaki, buraki, olej lub oliwa z oliwek
Państwo Wojtczuk gotująRyba pieczona w soli to mój ulubiony sposób podawania ryby w całości. Ryba zachowuje wtedy swoj ą delikatność, soczystość i aromat. Sposób przygotowania jest prosty
La grande e la piccola cuocaDo pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni
Codziennik KuchennySkładniki: fot. Izabela Magdalena Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 serki krówki (1/2 kg) 1 jajko + 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki margaryny Beza: 7 białek + 1 szklanka cukru Brzoskwinie z puszki Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem. Zagnieść z pozostałymi składnikami(...)wyjąć z puszki. Odcedzić. Pokroić w cząstki. 4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 5. Na ciasto wykładamy masę serową, rozkładamy brzoskwinie, wykładamy ubitą bezę i kruszymy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku: 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego
Kuchnia smakówserowa: • 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego • 2 dag stopionego masła • 2 jajka • 75 g drobnego cukru do wypieków • 16 g cukru waniliowego • 1 budyń waniliowy bez cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: • 20 dag suchego mielonego maku • 8 dag cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 65 g kaszy manny • 3 jajka • 3 dag stopionego masła
W mojej kuchniDorsz pieczony z ziołami i jarmużem Składniki: filet z dorsza jarmuż czosnek oliwa z oliwek rozmaryn tymianek koperek sól Jarmuż sparzyłam wrzątkiem. Czosnek obrałam i pokroiłam
nietadietaPstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad. Wystarczy rybę
Ugotowaćrobiłyśmy, ale na pewno zrobimy. Składniki : Ciasto kruche ścierane kakaowe: 100 g mąki 60 g masła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia cytryna Śliwki: 560 g śliwki (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże) 80 g cukru(...)sucho, wrzucić do niego śliwki i smażyć do miękości na koniec posypać cynamonem. Na przygotowane schłodzone ciasto poukładąć śliwki, na śliwki rękawem cukierniczym nałożyć bezę wysoko w górę na kształt choinki. Posypać cynamonem. Piec 40 min. w tem. 150 stopni (góra - dół). SMACZNEGO
Lili w kuchnibardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż się zarumieni. Od razu po wyjęciu biszkopt ostrożnie składamy na pół i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy piankę
Spektrum SmakuZiemniaki pieczone po szwedzku, albo inaczej – ziemniaki Hasselback. Już sam wygląd ”mówi”, jak zwyczajna potrawa może wygladać nadzwyczajnie. Potrawa jest banalnie prosta, a ilość składników minimalna
mojewypiekiinietylkoobwiązałam szpagatem, aby nie straciło kształtu podczas pieczenia. Mięso włożyłam następnie do blaszki, wlałam 250 ml soku pomarańczowego wymieszanego z 1 łyżką ciemnego sosu sojowego i 2 łyżkami sosu sweet chilli,obłożyłam świeżym tymiankiem. Karkówkę w stawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam mięso folią(...)upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby odpoczęło i wystygło. Kroiłam mięso na zimno w cienkie plasterki, odkroiłam też kilka grubych plastrów do obiadu. Z płynu, który powstał podczas pieczenia zrobił się naturalny sos, który wykorzystałam jako dodatek do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem . The post Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębazie przepisu na szarlotkę siostry Anastazji. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru 200g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany ok. 2kg papierówek 1 kisiel cytrynowy bez cukru ok. 0,5 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę wsypałam do dużej miski(...)25x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam kisiel i wymieszałam. Tak przygotowane jabłka wyłożyłam do blaszki wylepionej ciastem i wyrównałam powierzchnię. Jabłka posypałam cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch starłam drugą część ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu
Waniliowe Improwizacjewielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium . Ubijanie białek jest nie tylko bardzo szybkie, ale też niezwykle proste. Często korzystam z tej funkcji piekąc najróżniejsze ciasta lub bezę czy nasze ukochane kokosanki. Kokosanki zawsze piekę w dużych (!) ilościach. Robot znacznie ułatwia mi ich przygotowanie. Misa ma dużą pojemność i spokojnie można ubić na raz dużą ilość białek. Można również w prosty(...)pieczenia, mlekiem, sokiem z pomarańczy i olejem. Dodaję też kilka kropel aromatu pomarańczowego. Następnie dodaję ubite białka i ostrożnie mieszam je łyżką z masą. Ciasto nakładam chochelką do dobrze nagrzanej gofrownicy. Wyciągam, gdy gofry są chrupiące (u mnie gofry pieką się szybko, mam mocną gofrownicę, przy słabej polecam dobrze ją rozgrzać). Gofry podaję z ulubionymi dodatkami lub bez
Słodkie okruszkipodlewam ponieważ, woda która znajduje się na dnie brytfanki odparowuje i go nawilża. W razie potrzeby dolewamy wody, ma tylko przykryć dno. W czasie pieczenia przygotowujemy pozostałe produkty. Ziemniaki, bez obierania, myjemy, suszymy, przekrawamy na połowę po długości (jeśli są duże) i nacinamy od str. skórki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, a pieczarki oczyszczamy i suszymy. Ziemniaki(...)przekładamy do dużej miski, polewamy niewielką ilością oleju i w nim je obtaczamy. Po ok. 1 godz. od pieczenia kurczaka, układamy ziemniaki nacięciem do góry i dodajemy po miedzy nimi pieczarki. Brokuły dodajemy ok. 15 min przed końcem pieczenia i przykrywamy całość folią aluminiową. Na 5 min przed wyciągnięciem, ściągamy folię. Przed podaniem warzywa oprószamy delikatnie solą
Moniki Smakołykiporcji na które starcza opakowanie) - użyłam galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: 1. Twaróg łączymy z serkiem homogenizowanym, dodajemy kaszy manny, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i blendujemy (żeby twaróg był bez grudek). 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy twarogowej. Całość łączymy za pomocą łyżki. 3. Masę wykładamy na blachę, na wierzchu układamy borówki. Pieczenie
Malowane smakiemdłonią. Wałki z ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pomiędzy wałeczkami zostawiamy odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasto urośnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy. Wałki delikatnie przekładamy na deskę do krojenia i jeszcze ciepłe(...)kroimy na ciasteczka o grubości około 1 cm. Ciasteczka ponownie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 10 - 12 minut w 200 stopniach: grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Ciasteczka mają być prawie suche i apetycznie zrumienione. Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu ciasteczka stwardnieją, jak sucharki. Smacznego
Smak mojego domuSzarlotka z bezą... Bardzo łatwa i pyszna szarlotka, która bardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu(...)BEZA: 5 białek szklanka cukru szczypta soli Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść i włożyć na 1h do lodówki. Jabłuszka obrać i zetrzeć na tarce na większych oczkach. Wsypujemy na patelnie, dodajemy cynamon, cukier i podsmażamy. Dno blaszki (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto rozwałkować
Pelusiowa Kuchniaocet. • Sztywne białka rozłożyć na narysowane na papierze do pieczenia koło o średnicy ok. 25 cm, boki podnieść do góry tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. Beza trochę(...)urośnie, należy więc zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca na obwodzie. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut. • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny. Mus z kiwi • 6 sztuk kiwi obrać i pokroić, po czym zmiksować z cukrem pudrem
To co kochamposiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. Uwaga! Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie
Gawron w rosolemasła 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 1 kg śliwek Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli Miękkie masło ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka
Cynamonowe szczęścieowinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą i formę z ciastem (bez folii i ściereczki, oczywiście). Piec: 250 stopni przez 15 min. spryskać wierzch wodą 230 stopni przez 15 minut spryskać wierzch wodą 210 stopni 15 min spryskać wodą przykryć folią aluminiową
W kuchni wieczoremznalazł nic słodkiego i woła: „czyli jak, nie będzie dzisiaj nic do kawy?”. Byliśmy zaproszeni do teściów na obiad, więc na weekend nic nie piekłam. Jak się okazuje kawa bez czegoś słodkiego nie wchodzi w grę. Na szczęście miałam odłożony ten przepis na brownie w kokilkach. Można go zrobić również w jakiejś małej foremce, ale my byliśmy(...)bardzo puszysta. Wówczas dodajemy do niej czekoladę i mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy migdały i znów mieszamy delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do kokilek ( do ich 2/3 wysokości) i pieczemy 20 minut w 160 stopniach. Jedliśmy na ciepło. Jedna porcja to 430 kcal. Szybki deser na weekend Brownie z musem malinowym Pyszny deser na szybko Pyszny deser na ostatnią chwilę Brownie
Relaxtime