łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 320 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 60 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego SKŁADNIKI BEZA: 4 białka 220 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 350 g śliwek cukier puder do posypania 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pleśniaka(...)waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę i ugniatamy. Po chwili dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto. Początkowo robię to mikserem następnie ugniatam ręką i formuję kulę. Tak przygotowane ciasto posypujemy mąką, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. 2. Teraz mamy czas na przygotowanie masy na bezę. Do naczynia przelewamy
karolgotujemleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","1,5 \u0142y\u017ceczka soda oczyszczona","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","100 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Dyni\u0119 kroimy na \u0107wiartki, usuwamy pestki i pieczemy przez 15 minut 150 st. C. Gdy ostygnie wykrawamy mi\u0105\u017csz, kt\u00f3ry nast\u0119pnie miksujemy na g\u0142adko.","Cytryn\u0119 myjemy(...)keks\u00f3wki o d\u0142ugo\u015bci ok. 20 cm. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C.","Po upieczeniu wyci\u0105gamy z formy, by ostyg\u0142o. Pozostawione w formie ciasto zaparzy si\u0119. Kroimy po wystudzeniu."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Ciasto dyniowo-cytrynowe Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki
KucharzycaKolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki(...)wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 130 ° C z termoobiegiem lub 150 °C bez termoobiegu. Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch nałożyć masę bezową. Piec około 45 minut, do momentu, aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku. Wyjąć, wystudzić przez minimum 2 godziny. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE
maniapieczeniapiec swoje własne, oczywiście zgodne z LCHF, bez glutenu, laktozy i cukru Składniki na 6 małych bułeczek: 3 jajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 10 g łupin babki jajowatej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia(...)bułeczki. U mnie 6 bułeczek po ok 50 g ciasta, które spłaszczam a na środku umieszczam łyżeczką ok 10 g jagód. Następnie zaklejam otwór i formuję lekko spłaszczoną bułeczkę. Piec przez ok 15 minut w temperaturze 190° C a następnie przez 5 minut w 150° C aż uzyskają złoty kolor. Po wystudzeniu bułeczki można również posypać słodzikiem lub cukrem
Ola la LCHFuformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło i zero przeciągów :) ). Specjalnym pędzelkiem posmarować wierzch bochenków rozkłóconym białkiem, posypać dodatkami. Piec przez 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół). Wyciągnąć
Moja Delicjaciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym Dodatkowo: 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać(...)Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać. Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut
Na słodko lub wytrawniemojemu synkowi i niemal codziennie pyta się czy będę smażyć pączki. Pączki, wiadomo, są trochę pracochłonne, więc na szybko zrobiłam takie oto placuszki. Co prawda bez drożdży, tylko na proszku do pieczenia i zamiast mleka na kefirze, ale wyszły fajne puszyste w środku. Do tego nadzienie z marmolady jak w pączkach sprawiło, że synek zaakceptował taki zamiennik(...)smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbiłam jajko i dolałam kefir. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku
Waniliowe Improwizacjemożecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo będzie natomiast doskonałym uzupełnieniem do mięs z grilla, grillowanych krewetek lub pieczonej ryby. Sałata rzymska jest bogatym źródłem karotenu oraz witamin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 g oleju kokosowego płynnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 125 ml mleka śliwki
FitKotgorzkiej ciemnej czekolady 1 i 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 4 jajka 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO : 1 szklanka wiśni bez pestek odsączonych na sitku i ewentualnie oprószonych mąką ziemniaczaną, świeże wiśnie do dekoracji POLEWA 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki kakao(...)łyżki wrzątku WYKONANIE CIASTO: piekarnik rozgrzewamy do 170℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Formę z kominem o średnicy ok. 22-23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę roztapiamy np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem na niemal białą, puszystą masę
cool and mintyKrólowa kasz w wersji słodko-słonej. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam pieczone ziemniaki, ale spokojnie można się bez nich obejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :) Składniki (4 porcje): 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka
Powiedz dietom niePolecam ją nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami z rabarbarem :) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g margaryny 155 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 500 g rabarbaru 100 g cukru pudru 3 jajka Żółtka oddzielić od białek. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, margarynę(...)cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść razem. Ukształtować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rabarbar umyć i pokroić na drobniutką kosteczkę (rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80 g cukru (fot.1) . Przemieszać i odstawić. Budyń ugotować w 300 ml mleka. Rabarbar odsączyć z całej wody, która z niego wyciekła. Dodać
Świat Ciastapianę z białek. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15 min w temp. 180 st. 2) BEZA 4 białka 15 dag cukru 20 dag kokosu Ubić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min. 3) KREM 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru kostka masła 10 dag posiekanych orzechów Wykonać krem budyniowy. Można(...)sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt położyć na krem. 5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY 1/2 litra śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną
Praktyczna plsolą i włóż mięso w kawałku. Marynuj mięso przez 2 godziny, po czym wstaw do piekarnika nastawionego na 150ºC. Piecz mięso przez 4 – 5 godzin. Mięso powinno się bez problemu szarpać. Poszarpaną wołowinę polej zagęszczonym sosem, powstałym podczas pieczenia. Podawaj mięso zawinięte w tortille z warzywami, żółtym serem i kwaśną śmietaną lub guacamole. The post Carnitas
codojedzeniałyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej) Beza: 4 białka 150 g cukru 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki soku z cytryny 2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszku Masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 3-4 truskawki (opcjonalnie) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml wody(...)krótko wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice) i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka
Świat Ciasta