suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie(...)brokułowa Sałatka grecka Keto sushi Mięsa pieczone: Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony Sałatki i inne przystawki z mięsem: Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Sałatka warstwowa z szynką i rzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka
Ola la LCHFczas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu rodzinnego... Choć tamten był bez dodatków, miał taką samą chrupiącą skórkę i nieco cięższy, sycący miąższ(...)sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, lub na noc do lodówki. Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Główkę czosnku owinąć folią aluminiową. Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie. Wystudzić. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i cały poolish
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsty i szybki w przygotowaniu sernik bez spodu. Bez miksera, z łatwo dostępnych składników. Puszysty, delikatny w smaku. Tylko kilka sprawdzonych składników. Wystarczy wymieszać rózgą kuchenną wszystkie składniki. Sernik z mojego przepisu wychodzi równy jak stół, zawsze się udaje. Udekoruj go dowolnie owocami i listkami mięty. Sernik posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową, lukrem, np. lukrem cytrynowym(...)Sernik wstaw na środkową półkę piekarnika. Sernik pieczemy zmieniając dwa razy temperaturę. Zaczynamy od temp. 190 st. C i pieczemy go przez 20 minut. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. C. i piecz kolejne 30 minut. Po 30 minutach ponownie zmniejsz temperaturę ustawiając 120 st. C. W tej temperaturze piecz sernik przez 40 minut. Wierzch sernika powinien ładnie
Zasmakuj Kuchnidynię i aromaty korzenne to z pewnością posmakuje Wam ta propozycja. Sernik dyniowy z imbirem jest bardzo łatwy, wiec uda się na pewno! Ważne , aby podczas pieczenia nie wysuszyć sernik podczas pieczenia. Aby nadać wyjątkowego charakteru , wierzch sernika wykończyłam go, tak jak creme brulee. Całą powierzchnię sernika pokryłam cukrem i przypiekłam , tworząc chrupiącą skórkę. Sernik można podać(...)dyni, cynamon, i mbir i Amaretto, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec przez 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić . Przed podaniem , porcje sernika posypać cukrem , a następnie przypalić palnikiem cukierniczym, jeśli takiego nie macie, można zrobić, to rozgrzewając
SprawdzonaKuchnia.plwytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie Banalne wręcz. Masło i miód umieśćcie w rondlu, podgrzejcie do momentu(...)dokładnie. Dodajcie przestudzone masło z miodem, łyżką lub mikserem wszystko połączcie. Powstanie lekko "ciągnąca" (w miarę studzenia ciasta będzie twardniała) masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej) formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie na blasze w sporych odstępach (jeszcze ciepłe ciasto może lekko się
OliveandThymeMoja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis
Moja Delicjabatoników Kinder Bueno. Pomysł na masę podpatrzyłam u Moniki . SKŁADNIKI (forma 24x24cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150g wafelków orzechowych bez polewy (Monika poleca Familijne, ja też takich użyłam) 3/4 szklanki mleka 300g serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam trochę więcej bo tyle miałam) 70g masła z nerkowców Primavika(...)wafelków orzechowych (paczka miała 180g więc to są te pozostałe z masy) 1. Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok 30-35 min w 180*C. 3. Mleko zagotować. Wafelki bardzo dokładnie pokruszyć (albo zmiksować w malakserze lub blenderze kielichowym
Kto ugości moich gości?jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego szpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła(...)Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik wlać niewielką ilość oleju. Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu
Smakowy RajZapomnieć chcę o górze "garów" do zmywania oraz długim i mozolnym pobycie w kuchni. Nadal jednak wymagam smacznego i satysfakcjonującego efektu końcowego pieczenia :) Wszystkie te założenia w 200% spełnia moje popisowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Zostawiane samopas na całą noc , niemalże samo się robi ! Nie wymaga do wyrabiania miksera, wystarczy jedynie zamieszać całość łyżką . Piekłam już(...)być! Na koniec wmieszać delikatnie świeże jagody. Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka . Ponieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 20 minutach pieczenia, odwracam blaszkę
Grunt to przepis!jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 - 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta proszku do pieczenia - opcjonalnie ( omlet urośnie i bez proszku, z jego dodatkiem jednak omlet po zdjęciu z patelni mniej opadnie, ale nie jest konieczny ) szczypta soli olej do smażenia Ponadto: ulubione dodatki do podania(...)cukrem pudrem ( i ewentualnie cukrem wanilinowym ) na puszystą masę ( ja to robię zwykłą drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast ). Do utartych żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia ( jeśli używacie; ja tym razem dodałam ), dobrze wymieszać ( najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej ), aby nie było grudek. Wlać mleko oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać. UWAGA: Ciasto na tym etapie powinno
Opowieści z piekarnikaJesień to zdecydowanie czas orzechów, dyni i warzyw. Od kilku lat zmagam się z alergią na orzechy, które były dawniej moją ulubioną przegryzką w jesienne wieczory. Przy okazji pieczenia dyni zawsze prażę w piekarniku jej pestki i zjadam w całości w łupinach. Ale ostatnio postanowiłam podkręcić ich smak, jak to zazwyczaj robimy w przypadku popcornu. Wyszła chrupka i pikantna(...)świeżo wydłubane ze środka dyni olej, którego zwykle używam do smażenia sól morska ostra papryka w proszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą pływać w oleju. Piec przy okazji innych wypieków 50-55 minut w temperaturze 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieblogu już jakiś czas temu i delikatną bezą. Co powiecie na taki deser? :) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem cytrynowy (lemon curd) do przygotowania tarty(...)kładziemy na ciasto, do środka sypiemy ryż lub fasolę – dzięki obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy
Ciastkozercysmażę na oliwie, ale każdy może użyć tłuszczu według własnego uznania), solimy je, pieprzymy i sypiemy oregano (ziół nie znano w PRLu, ale dla mnie pieczarki nie obędą się bez oregano). 10. Po upływie pół godziny ciasto jest już odpowiednio podrośnięte. Na tarce o grubych oczkach ścieramy odrobinę żółtego sera. 11. Następnie układamy warstwę z usmażonej kiełbasy z cebulą(...)pieprzymy. 14. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałość żółtego sera. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 15. Następnie wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut (bez termoobiegu). Ja oczywiście muszę jeszcze 10 minut dopiekać od spodu. Pizzę podajemy z ketchupem. Smacznego
Kawa z mlekiemocet. • Sztywne białka rozłożyć na narysowane na papierze do pieczenia koło o średnicy 26-28 cm, boki podnieść do góry tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. Beza trochę(...)urośnie, należy więc zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca na obwodzie. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut. • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny. Krem cytrynowy • Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć
To co kochampołowę uformowanych bułek wstawiłam do lodówki owijając je lekko folią spożywczą na tzw. zimne wyrastanie. Przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki na 30 minut aby osiągnęły temperaturę pokojową i wtedy dopiero wstawić do piekarnika na 10 minut 180 C bez termoobiegu! Moje buły leżakują(...)dzień, bo codziennie piekę 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj po czy podziel (ja odważałam po 80 g każdą bułkę), uformuj w zgrabne kulki, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 30 minut na końcowe wyrastanie. Piecz bułki przez 8-10 minut w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego! ps. Bułeczki upieczone wieczorem
greenscarf