dodatkiem sezonowych owoców, królują chałki, bułki i rogale maślane oraz drożdżówki. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne delikatne i puszyste a zarazem bardzo wilgotne drożdżówki z serem. Nas zauroczyły totalnie, piekłam je już kilka lat temu, potem jakoś tak zostały zapomniane i teraz mają swój wielki powrót. Wielki, bo w krótkim czasie były już dwukrotnie. Inspiracją był ten przepis , z małymi modyfikacjami(...)kawałków. Każdy kawałek ciasta przekręcamy w połowie i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiając między nimi odstępy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrastania. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 20-25, u mnie piekły się 17 minut. Upieczone drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy
Smaczne Zdroweproszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę. Piecz około 1 godzinę. Wystudź. Ciasto wyjmij z formy, przekrój na pół aby uzyskać
Garniec Magaliecukier, cukier trzcinowy i krótko mieszamy . Cukier nie powinien się rozpuścić. Po tym dodajemy jajka, śmietanę i ponownie krótko mieszamy. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy aż powstanie gładka masa bez grudek mąki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może
Kuchnia Łukaszazalewy, następnie pokrój je w drobną kostkę, dodaj do masy, wymieszaj dokładnie. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę. Piecz około 1 godzinę. Wystudź. Czekoladowy ganache: Czekoladę z masłem, miodem i śmietanką rozpuść
Garniec Magaliemurzynka , białasek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto czarne , wylewamy w osobną,małą ,okrągłą , tortownicę . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C , bez termoobiegu , około 45-55 minut ( zależy od piekarnika ) , najlepiej przed końcem pieczenia , nakłuć ciasto patyczkiem i sprawdzić , czy jest suchy . Jak suchy , to ciasto jest wypieczone , jak ma ślady surowizny ..wiadomo
Ogrodnik w podróżyproszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę. Piecz około 1 godzinę. Wystudź. Ciasto wyjmij z formy, przekrój na pół
Garniec Magaliebez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy stole. Wystarczył dodatek zimnego masła *HOMEMADE*, rozpływający się po ciepłych kromkach, żeby poczuć błogie szczęście ;). Zamiast biec do sklepu po prezenty zakasuję rękawy i piekę domowe chlebki(...)zacznie rosnąć można je wstawić do ciepłego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 45-50 stopni i wyłączonego!). Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu razem z blachą do pieczenia umieszczoną do góry dnem na pierwszym dolnym poziomie. Na górnej półce postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, co 10 minut
SzczyptaSmaQnaturalnego 2szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę serową: 1,25kg sera (u mnie 1kg sera z wiaderka i 250g sera białego w kostce) 5 jajek 3/4szkl. cukru kryształu 45g cukru waniliowego 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka) szczypta soli Dodatkowo(...)szczyptą soli na sztywną pianę i drewnianą łyżką wmieszałam ją do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na ciasto czekoladowe. Na wierzch łyżką wyłożyłam pozostałe ciasto. Sernik piekłam godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik przestudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam go na metalową kratkę i ostudziłam do końca
Waniliowe Improwizacjedniem świąt. Wpada rodzina i co wtedy? Na pewno dobrym pomysłem jest pieczyste. Na przykład aromatyczna, soczysta szynka i pieczone ziemniaczki do tego.( link) Przydałyby się także szybkie przekąski , tutaj wraz z firmą Sokołów przychodzimy z pomocą. Zaoszczędzony czas Święta Bożego Narodzenia to czas przeznaczony dla najbliższych. Nikt (nawet(...)słupki. Podawaj same z sosem czosnkowym lub słodkim chilli. Kolejna propozycja to Roladki z pieczonego schabu z twarożkiem i rukolą . Jako bazę wykorzystałem pieczony schab wieprzowy NATURRINO to produkt bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Jest wyjątkowo delikatny i soczysty, wprost idealny
kuron.com.plopanierowane kawałki odkładamy na blachę. Dodatkowo spryskujemy kawałki kurczaka tłuszczem, równomiernie z każdej strony – bez tego panierka się nie przypiecze. Wkładamy kurczaka na środkowa półkę piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, odwracamy kawałki mięsa na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 7 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, od razu, prosto po wyjęciu(...)bank! (sprawdzone) Jeszcze lepiej od papieru do pieczenia daje tutaj radę silikonowa mata do pieczenia odporna na wysokie temperatury. KURCZAK I MARYNATA 600-900g piersi kurczaka 1 szklanka rzadkiego jogurtu albo maślanki 1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka*(u mnie to pikantna mieszanka kreolska ) *jeśli przyprawa jest bez soli, marynatę przed włożeniem mięsa należy posolić
Karo in the KitchenPyszny sernik z ricotty z jabłkiem to ciekawe połączenia. A do tego chrupiąca beza kokosowa. Mniam Składniki: 500 g ricotty 3 jajka + 2 białka 4 czubate łyżki cukru pudru + 2 łyżki 1/4 łyżeczki zmielonej laski wanilii 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 duże jabłko 1/2 szkl wiórków kokosowych tortownica o śred(...)sernikowej i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w 180 stopniach. W między czasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy do piany wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozsmarowujemy na wierzchu bezę kokosową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze
słodkie i nie tylko historie kulinarnekeksówkę: 3 jajka 200g cukru lub trochę mniej w zależności jak słodkie lubicie 150 g margaryny 250 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel cytrynowy(najlepiej bez cukru) 250 g serka homogenizowanego (dałam Danio waniliowe) 1 cukier wanilinowy skórka starta z 1/2 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem(...)pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować. Mąkę wymieszać z kisielem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki Piec
Fabryka pomysłówdostała, zresztą nie jest to ważne. Co się liczy to fakt, że nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi. W maminym zeszycie jest to ciasto bez dodatków, ale ja od niepamiętnych czasów piekę je najczęściej z połówkami gruszek świeżych lub z kompotu. Dziś nie ma w domu gruszek, za to w spiżarce znalazła się puszka ananasa. Sprawdził się doskonale. Murzynek(...)żeby miał 175 stopni, kiedy ląduje w nim ciasto. Piekę około 40 minut, ale trzeba pamiętać, że każdy piekarnik może piec z inną siłą, więc najlepiej pilnować i w stosownej chwili zrobić próbę suchego patyczka. Ja bardzo lubię moje gotowe ciast z ich efektownymi pęknięciami, raz keks upiekł mi się bez żadnych i byłam ogromnie rozczarowana. Po wystudzeniu murzynka
I tu będę miała takie tekoniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 170 z termoobiegiem/180 stopni bez termoobiegu. Kroimy na 2 równe blaty . Składniki
Domowe ciastaSKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Ciasto: 30 dkg mąki 10 dkg masła szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz: 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej Beza: 2 żółtka 120 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę(...)śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, piec około 40 minut w temperaturze 180 C. Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika Beza Białka ubić ze szczyptą
RAROSSAakurat zaczynał się weekend... No przecież, że musi być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło(...)orzechy, dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Równomiernie wyłożyć masę bezową. Podpiec w 180 st. C. przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 40-60 minut. Uważać, żeby beza się zbytnio nie przyrumieniła. Upieczone bezy dobrze wystudzić w uchylonym piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąka – 2/3 szkl * cukier- 1 szkl * kakao – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CZEKOLADOWY: * kakao – 4 łyżki * masło min. 82% – 200 g * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 łyżki * budyń śmietankowy bez cukru – 1 op * mleko – 500 ml * żółtko – 5 szt * esencja waniliowa – 1 łyżka(...)PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy
Ostra na SłodkoDodatkowo spód dziurkujemy widelcem. Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez 15-20 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia. Najlepiej przez pierwsze 5-8 minut bez termoobiegu, a później warto go włączyć. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika, około 15-20 minut (ciasto należy obserwować). Ciasto smarujemy kajmakiem – przygotowanym z mleka
Słodkie okruszkipieczenia oraz gotowania na parze. A wszystko, to bez dużych nakładów energii i w krótkim czasie. Z takich pieców korzystają światowej sławy kucharze i restauratorzy. W takich piecach potrawy się nie przesuszają, a zapachy nie wydostają się na zewnątrz. Co więcej w takim piecu można otworzyć komin podczas pieczenia. Dodatkową zaletą tego sprzętu jest łatwość obsługi (szybko
Słodkie okruszkimasła 1 i 1/3 szkl. cukru drobnego 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 jajek 1/2 szkl. oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ciemnego kakao Bardzo miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Po chwili dodajemy żółtka, miksujemy(...)połączenia. Następnie dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy część do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gdy stanie się nieco rzadsza, dodajemy resztę ubitych białek i mieszamy aż do połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń, do trzeciej
Smaki Na Talerzuwszyscy z wielkim apetytem, nawet ci, których bym o to nigdy nie podejrzewała, bo są wielkimi tradycjonalistami i jak sernik, to tylko tradycyjny, bez "dziwnych" dodatków... a nad tym rozpływali się w zachwycie... :-) Piekłam w dużej formie, o wym.37,5x24,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 - dałam 500g typ750 + 50g dunst orkiszowy (można dać zamiennie(...)każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru trzcinowego
Smaczne Zdroweprzekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody i wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika. Pieczemy przez 1,5 godziny ( godzinę pod przykryciem, resztę czasu bez przykrycia, by miały szansę się przypiec ). Artykuł Pieczona golonka z indyka pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plProsta sałatka z miksem sałat, pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska całość komponuje się idealnie. Polecam. Składniki: 1 opakowanie lodowych sałat(...)pieczona pierś kacza 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki suszonych wiśni Dressing: 6 łyżek oleju lnianego 2 ząbki czosnku- użyłam 1/2 łyżeczki koncentratu czosnkowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Świeżo zmielony czarny pieprz Sól morska do smaku Sposób wykonania: Pieczone piersi kacze, pokroić na niezbyt grube plastry, u mnie bez skóry
Wanilia i KardamonWykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na, którym rysujemy okrąg. Wyłożyć masę i łyżką uformować bezę. Piekarnik nagrzać do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć na 150ºC-130ºC i piec około 1,5h Studzić w uchylonym piekarniku. Piekarnik wyłączy
O kuchni z uczuciemolej i wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. 2/ Wyjmujemy udka, nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy w naczyniu żaroodpornym kaczkę 1,5 godziny bez termoobiegu. Możemy go włączyć na kilka minut przed końcem pieczenia odsłaniając naczynie. Pamiętajmy o podlewaniu kaczki wytopionym tłuszczem i przewróceniu jej na drugą stronę w trakcie pieczenia
Kuchnia PROzdrowotnaDużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi: Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi chleb, podłużny(...)chciał się dopiec od spodu. Po 45 minutach, kiedy góra była pięknie upieczona a spód nadal wydawał się surowy, odwróciłam go po prostu spodem do góry i piekłam przez kolejnych parę minut. Na szczęście nie wpłynęło to na jakość chleba, nie powstał zakalec, chleb był pyszny. Ale warto zawsze sprawdzić spód chleba. Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie
Stare Garyjeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki ziemniakami i piórkami cebuli. Łopatkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam garnek z mięsem pokrywką i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby chwilkę odpoczęło. Kroiłam mięso(...)zimno w grube plastry i podałam z ziemniakami i cebulą. Łopatka pieczona z cydrem pokrojona w cienkie plastry jest te The post Łopatka pieczona z cydrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatni weekend przed świętami to najlepszy czas aby przygotować domowy zakwas buraczany. Można go robić z kromką chleba pieczonego na prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki, czosnek i wszystkie przyprawy, na wierzch dajemy kromkę
Apetyczna babeczka