diecie jest miejsce także na słodkości. Zwłaszcza, że np. czekolada (najlepiej gorzka) zawiera dużo magnezu, potasu, a nawet żelazo. SKŁADNIKI: 6 białek 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 miarki odżywki białkowej wieloskładnikowej Olimp Provit 80 Działanie: Dostarcza wysokowartościowego białka do budowy tkanki mięśniowej. Zmniejsza katabolizm mięśniowy(...)Masa ma być gęsta ale dalej jakby w minimalnym stopniu rzadka. Przelać do multicookera. CAKE - 30 minut W piekarniku: Czynności jak wyżej. Rozdzielić masę do papilotek do muffinek. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. PROSTO, SZYBKO I ZAJEBIŚCIE SMACZNIE
ClauditteMissCookingczekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary 100g(...)gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło. Biszkopt: 3. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. 4. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa
Mała Cukierenkazasypiam. Ale zanim zasnę to muszę ten przepis wpisać, bo potem znowu nie będę miał kiedy. I ogarnę się w listopadzie :) Więc zapraszamy na pieczoną szynkę. Szynka wyszła rewelacyjna, bez dwóch zdań. Kilka razy robiliśmy jakieś wędliny, ale myślę, że ta jest najlepsza z dotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać mieszanki przypraw(...)solance 3 dni (przekręcając na drugi bok każdego dnia). Na koniec trzeciego dnia szynkę wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Pieczemy 90 minut w 190 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia odwracamy szynkę do góry nogami i włączamy w piekarniku funkcję grilla - żeby się szynka ładnie przyrumieniła.. Smacznego! Siatkę wędliniarską również można nabyć
Marder&Marder Manufacturepotrzebami. Zamiast pomiarów do bakłażana możecie dodać cukinię lub papryki. Danie idealnie nadaje się na letni obiad lub kolację, jest bowiem lekkie, a do tego pełne aromatów polskiego lata. PIECZONE BAKŁAŻANY W SOSIE POMIDOROWYM Czas przygotowania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki bakłażany: – 2 średniej wielkości bakłażany – 2 pomidory – możesz wybrać klasyczne czerwone lub żółte, zielone(...)Polskie Przetwory , tak aby przykryła ząbki czosnku. Naczynie przykryj folią aluminiową z góry lub pokrywką i wstaw do piekarnika na 50 minut. Po 30 minutach pieczenia odkryj potrawę i dalej zapiekaj już bez przykrycia. Całość musi się zrumienić, a bakłażan musi stać się miękki i soczysty. W czasie pieczenia przygotuj sos ziołowy. Możesz go przygotować siekając zioła
nietylkopasta.plpiekę na każde urodziny swoje i moich najbliższych. Niestety nigdy nie ma okazji i czasu na zrobienie zdjęć, nadających się na blog, stąd brak na Mojej Delicji przepisów na torty. Czas to w końcu zmienić 🙂 Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na “ Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami” w wersji mini, czyli tort śmietankowy z owocami leśnymi. Tort pieczony jest(...)bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś
Moja Delicjaburaka lub 2 małe (z botwiny) zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu obież, skórka zejdzie sama. Dodajemy do części hummusu i jeszcze raz miksujemy. Jarmużowy – 2 solidne garści jarmużu bez twardych łodyżek, same liście, 1 garść roszponki (może być też szpinak z rukolą(...)Pomidorowy – 3-4 suszone pomidory. Jeśli używasz pomidorów z zalewy, do odcedź je uprzednio. Dodajemy do części hummusu i miksujemy ponownie. Pozostałą część możesz wykorzystać bez dodatków lub dodać inne, np. pieczoną dynię lub batata. Ja dodałam jedynie oliwę z pestek dyni
KucharzycaFileciki lub polędwiczki z kurczaka dokładnie myję. Mięso doprawiam. Przekładam do worka do pieczenia lub naczynia do zapiekania w piekarniku. Następnie dodaję śliwki suszone lub wędzone. Zamykam worek (jeśli używam naczynia do zapiekania to przykrywam folią aluminiową). Piekę ok 50 min w 200 stopniach bez termoobiegu. Podaję z ulubionymi dodatkami. Ja użyłam ziemniaków i surówki
Gotowanie Patkipłatków migdałowych Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy z odpinaną obręczą o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wypuszczając papier poza obręcz) . Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy) . Do miski przesiać mąkę pszenną wraz mąką ziemniaczaną . Wymieszać. Ostawić. Bardzo uważnie oddzielić żółtka(...)bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś
Moja Delicjamąki – 75 g cukru pudru – 90 g zimnego masła – 1 jajko – szczypta soli – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i zagniatamy pomiędzy palcami jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części(...)ciasto wylewamy masę serową. Z pozostałego ciasta wałkujemy paseczki lub cokolwiek innego i układamy je na masie serowej (bez obaw nie „utopią” się w masie). Pieczemy w 180 stopniach 45 – 50 minut. Gdyby w trakcie pieczenia ciasto kruche zbytnio się rumieniło, można przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a przed podaniem oprószamy
Relaxtimeszklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką(...)minut. Po tym czasie, który możecie spędzić dowolnie, a najlepiej na rozmowie o bogactwie regionów, wyjmujecie foremkę, ścieracie nań pozostałą część ciasta bez kakao i wkładacie do piekarnika, by piec kolejne 30-35 min i wypić kolejną brandy. Jecie ciepłe, rozkoszując się smakiem, wspominając być może nigdy niewidziane ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć oba regiony wcześniej), udając
GRUBY WAŁEKszklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką(...)minut. Po tym czasie, który możecie spędzić dowolnie, a najlepiej na rozmowie o bogactwie regionów, wyjmujecie foremkę, ścieracie nań pozostałą część ciasta bez kakao i wkładacie do piekarnika, by piec kolejne 30-35 min i wypić kolejną brandy. Jecie ciepłe, rozkoszując się smakiem, wspominając być może nigdy niewidziane ziemie chełmską i warmińską (zalecamy jednak obejrzeć oba regiony wcześniej), udając
GRUBY WAŁEKpieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec(...)minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min (już bez pokrywki). Chleb pozostawić do całkowitego ostudzenia, zawinięty w ręcznik lniany lub bawełnianą ścierkę kuchenną. Jak już będzie całkiem zimny można zacząć kroić, oczywiście nożem z piłką. Smacznego! Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania
moj przepis naNajbardziej lubię pulled pork (szarpaną wieprzowinę) prosto z pieca – jest wtedy mięciutka i soczysta. Ale co zrobić w sytuacji, gdy chcemy wykorzystać ją do kanapek dopiero na następny dzień? Rzućcie okiem na ten przepis, by uzyskać odpowiedź na to pytanie. Składniki: łopatka wieprzowa ze skórą, bez kości (ok 600g) 2 duże cebule 1 łyżka posiekanej cebuli 3 ząbki(...)dnia w foremce, w której będziesz piec mięso, ułóż na dnie folię aluminiową pokrój cebule w półplasterki i ułóż na folii mięso przełóż na posiekaną cebulę, wodę wlej na dno foremki i przykryj całość szczelnie folią aluminiową wstaw do pieca i ustaw go na 150°C piecz ok 4 godziny. Mięso powinno bez problemu rozpadać się po lekkim nacisku
SandraFrej.comJeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki : filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło(...)kładziemy plasterek masła i przykrywamy rybą. Obok układamy marchewki. Folię zawijamy końcami do góry, tak aby powstał nam kominek lub coś przypominającego sakiewkę z niedużym otworem na górze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem na wierzch ryby kładziemy plasterek masła czosnkowego. GOTOWE
Czerwona Porzeczkai miksuję krótko do połączenia. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wlewam do formy, piekę na środkowej półce przez 50 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. PRZYGOTOWANIA KREMU: Serek ucieram mikserem, dodając powoli po 1 łyżce masła, ucieram dalej
Zasmakuj Kuchni