roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam zapach drożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie. Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumienia i bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień, odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, warto czasem pocierpieć. Jedząc(...)można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła szklanka mąki Wszystkie składniki zagnieść. Na chwilę włożyć do lodówki, po czym rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, kiedy nabrały złocistej barwy, wyłączyłam piec. Zostawiłam je w cieple. Dekoracja wedle uznania. U mnie najzwyklejszy lukier. Smacznego! ************************************* PS: Muszę, muszę
W kuchni Karmel-itkikryształki cukru rozpuszczą się i nie będą wyczuwalne. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenie. Odrysowujemy na nim talerz lub tortownicę o średnicy około 20cm. W narysowany krąg nakładamy pianę, którą następnie polewamy cienkim strumieniem czekolady np. przy pomocy łyżki (1/3 część czekolady pozostawiamy(...)czekoladowych nacieków wzorki. Środek kopca rozgarniamy delikatnie łyżką robiąc wgłębienie, do którego później nałożymy krem. Blachę wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy przez 2,5 godziny. Bezę wykładamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Krem nakładamy na bezę i posypujemy go przesianym kakao
Qchnia po prostuktóre dodadzą energii organizmowi. Przednówek – trudny czas oczekiwania Dawniej, kiedy jeszcze nie było tak łatwego dostępu do żywności, a sklepy nie uginały się od rozmaitych warzyw i owoców bez względu na porę roku, oczekiwanie na wiosnę było naprawdę rudne. Na wsiach kończyły się zapasy warzyw z jesieni, które przez całą zimę żywiły rodziny. Przednówek był czasem naznaczonym(...)witamin. Bez spiny, na luzie i z dużą dawką pyszności Do czego i Was zachęcam Oto 5 moich ulubionych przepisów, które mi w tym pomagają: 1. Domowy, pełnoziarnisty chleb na zakwasie Chleb na zakwasie, pszenno-żytni, częściowo z mąki razowej to wypiek – marzenie. Taka pajda zapewnia solidną porcję węglowodanów złożonych, bez których ani rusz! Nie piekę chleba
Wiszniówkamigdałów BackMit 12 średnich truskawek kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki zimnego masła 50 g mielonych migdałów BackMit szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut(...)układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na cała powierzchnię blachy i następnie pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki po upieczeniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach. Składniki(...)zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania
Gotowanie i blogowaniePuszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste(...)delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i nakładamy niewielkie porcja ciasta, na które kładziemy plasterek jabłka. Gdy placuszki
KorniszonkiPuszyste racuszki z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia Racuchy to idealne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Racuszki z owocami, cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym skuszą niejednego łakomczucha. Najczęściej ciasto na racuchy swoja pulchność zawdzięcza obecności drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Ale mój przepis nie zawiera żadnego z tych składników, a racuszki wychodzą puszyste(...)delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i nakładamy niewielkie porcja ciasta, na które kładziemy plasterek jabłka. Gdy placuszki
Gotujemy i jemyszklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 szklanka oleju 1 opakowanie biszkoptów ( około 200 g) skórka otarta z dużej cytryny sok z jednej małej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru Wykonanie: Żółtka ucieramy z połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Dodajemy budyń oraz olej w dalszym(...)wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca
W Moim Magicznym DomuCiasto z rabarbarem, bezą i kruszonką SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 200 g masła 2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru Mąkę wymieszać
MarciochaKucharzychili pęczek świeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule(...)solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mięso do sosu. Garnek przykrywamy pokrywka i wkładamy do pieca na 5 h. W poło,wie czasu mieszamy wszystko a 20 minut przed końcem czasu dodajemy odcedzona fasolkę. Ew. możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami
Dzieje kuchennej Wiewiórykażdej wersji Wam posmakują. Żeby było łatwiej Wam je wykonać postarałam się przygotować dla Was zdjęcia z etapów przygotowania. Mam nadzieję, że to ułatwi pieczenie. Zapraszam :) Produkty mleczne-Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw(...)Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej tortowej typ 450 10 dag cukru pudru 5 dag świeżych drożdży szczypta soli 1 żółtko 350 ml ciepłego mleka bez laktozy 3,2% Mlekovita 20 dag masła bez laktozy Mlekovita Dodatkowo: 1 żółtko mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Mąkę, sól i cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy
Izabelawkuchniocet. – Sztywne białka rozłożyć na narysowane na papierze do pieczenia koło o średnicy ok. 20 cm, boki podnieść do góry tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. Beza trochę urośnie, należy(...)więc zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca na obwodzie. – Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut. – Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę jeszcze przez 2 godziny. Bita śmietana – Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. – Na upieczony bezowy blat wyłożyć bitą śmietanę
To co kochamNAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC! ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE Z JAJKIEM ZAPIEKANYM W PIECZONY ZIEMNIAKU! Nie ma Wielkanocy bez żurku! Żurek z jajkiem musi pojawić się na każdym stole podczas Świąt Wielkiej Nocy. U każdego z Nas żurek smakuje inaczej, co region to inny zwyczaj. Ja dzisiaj chciałam Wam zdradzić mój patent na tą zupę. Żurek zawsze robię tylko(...)mieszanka ziół WYKONANIE: Młode ziemniaki umyj i wyszoruj. Wstaw do garnka z wodą i gotuj od momentu wrzenia przez 12 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i zawiń w papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i wydrąż łyżką środek na jajko. Wybij jajko w zagłębienie i wstaw
SMYKWKUCHNISkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Nesquik Składniki na masę serową: 500 g białego sera (zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru(...)wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Wyłożyć na masę serową (fot.5) . Wyjąć ciasto odłożone do zamrażalnika i na wierzch zetrzeć je na tarce (fot.6) . Piec około 60 minut w temp. 180ºC (bez termoobiegu). Inspiracja: martexsweetdreams drukuj przepis
Świat Ciastaszklanka mąki ryżowej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 3 łyżeczki cynamonu 6 goździków, utartych w moździerzu na proszek, lub 1/4 łyżeczki goździków w proszku 1/4 łyżeczki kardamonu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka daktyli bez pestek 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe) 3 łyżki siemienia lnianego, jeżeli macie(...)wysokoobrotowego: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię* zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki płynu, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. Daktyle, mleko, sok z cukinii, goździki, cynamon, simię lniane, sól, proszek do pieczenia, olej umieścić w kielichu blendera, zmielić na gładki krem, bez wyczuwalnego siemienia. Mąkę
moj przepis na