Dawno nie było u mnie racuchów..a , że dostałam trochę jabłek, tak więc zrobiłam proste , szybkie i smaczne racuchy..bez drożdży, na proszku do pieczenia..polecam.Przepis pochodzi stąd. .Ja dałam nieco więcej mleka, bo ciasto było strasznie gęste. 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szkl.mleka [ u mnie ciut więcej] 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Moje domowe kucharzeniebezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na cztery krążki. Gotuję budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiam do całkowitego ostygnięcia
babka w formiemasła, zimnego 3 żółtka (białka zachować do bezy) Beza: 3 białka duże 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek 60 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki wody Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy(...)ciasto stygnie przygotowujemy bezę. Jedynym mankamentem tej metody jest fakt, że należy poczekać, aż ciasto ostygnie, ostrożnie wyjąć je z formy, formę umyć i użyć do upieczenia bezy. Beza: Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając (nie należy zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po każdorazowym
Mia Cucina Sofietatalarki. W naczyniu żaroodpornym układam warzywa, chili, polewam oba rodzajami oleju, doprawiam, mieszam dobrze rękoma. Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki. Podaję gorące. Odsmażone także smakują
Zasmakuj KuchniTortillę można zrobić na patelni, albo upiec w piekarniku. Pieczona tortilla jest łatwiejsza do zrobienia i wymaga połowę mniej pracy. Czas: 50-60 minut Poziom trudności: Łatwe Liczna porcji: 2 duże Ziemniaki, cebula, jajka, ser – to właściwie wszystko, czego potrzeba do zrobienia hiszpańskiej tortilli. Jak to się dzieje, że z kilku zwykłych składników można wyczarować niezwykłe danie? Tak to już(...)kuchnią, której reprezentantem jest właśnie pieczona tortilla, potrawa robiona z tego co jest pod rękę. Przepisów na tortille jest dużo. My dzisiaj polecamy metodę na skróty: zamiast smażenia warzyw na patelni i zapiekania następnie w piecu, całą robotę bierze na siebie piekarnik. To prosta i wygodna metoda, żeby pieczona tortilla trafiła na talerze bez zbędnego wysiłku. Jest jeszcze jeden
Niedzielny kucharzdostępne przez cały rok i mogę zrobić tą śledziową sałatkę nie tylko na święta, ale zawsze wtedy, kiedy po prostu mam ochotę na dobrego śledzia! Nie muszę piec buraków – w większych sklepach bez problemu można kupić już upieczone lub ugotowane, szukajcie ich na stoiskach z warzywami. Śledzie w oleju z tzw. tacki też skracają czas przygotowania – te śledzie najczęściej
Karo in the Kitchenpieczemy pod przykryciem przez 1 godziną. W międzyczasie cukinię oraz paprykę kroimy w kostkę *** *** Po godzinę potrawę odkrywamy i dodajemy pokrojone warzywa *** *** Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut – bez przykrycia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ(...)IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak w musztardzie pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemgodzinę. Idealnie byłoby, gdyby kurczak mógł macerować się w lodówce całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 260 stopni. Jeśli kurczak spędził w lodówce całą noc na godzinę przed pieczeniem trzeba go wyciągnąć i trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli spędził tam godzinę, wystarczy wyjąć go przed włączeniem piekarnika. Kiedy piekarnik się nagrzeje, połóż na kuchence patelnię (najlepiej o nieprzywierającej(...)dasz rady. Krok 5 Piez kurczaka 15 minut. Po tym czasie ściągnij z niego obciążenie (ostrożnie, gdyż jest bardzo gorące!) i przełóż tuszkę piersiami do góry. Piecz jeszcze 10 minut już bez obciążenia. Po tym czasie kurczak powinien być dobrze wypieczony. Na wszelki wypadek wyciągnij go jednak z piekarnika i nakłuj mięso na udach. Jeśli z nacięć wypłynie przezroczysty
Niedzielny kucharzkeksówkę, u mnie kopertowa 20x12x8 cm) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie(...)miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek miksując już na małych obrotach wsypujemy powoli cukier. Następnie (ciągle miksując) dodajemy żółtka (jedno po drugim). Nie przerywając miksowania dodajemy ciepłe (! nie gorące) mleko
Słodkie okruszkitego ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy. ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 250 g masła 30 dag chałwy waniliowej starta czekolada do posypania Białka ubić na sztywno, dodać(...)cukier, żółtka, nadal ubijać a na samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut w 170 stopniach. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty. Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę
Jadło i czytadłoumyj i pokrój na plastry. Blaszkę posmaruj oliwą, ułóż na niej plastry bakłażana i posyp je przyprawami. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz bakłażany 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Mozzarellę oraz pomidory pokrój(...)cienkie plastry. Wyjmij blaszkę z piekarnika i ułóż na każdym kawałku bakłażana plaster pomidora na przemian z mozzarellą. Włóż ponownie do piekarnika i piecz 15 min w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu każdy kawałek bakłażana posyp parmezanem oraz pokrojoną bazylią. Opcjonalnie możesz polać także oliwą. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 119 | Białko: 12,4 | Węglowodany
Przepisy na widelcubogate w smaku. Trzymane pod przykryciem długo zachowują świeżość. Łatwo się je przygotowuje i choć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki. SKŁADNIKI 3 szklanki/450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka/250 ml ciepłego mleka 2 łyżki(...)ciasto pod spód formując kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu. Wrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko turlając i rozciągając formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy go na 9 lub 18 części, w zależności
cool and mintyZdrowe, rozpływające się w ustach brownie i... dodatkowo bez glutenu? Tak, to naprawdę możliwe! Jego głównym składnikiem jest królowa kasz, czyli kasza jaglana, której absolutnie nie czuć, więc ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku miłośników niezdrowych słodkości oraz osób, które liczą kalorie. Jego czekoladowy smak przełamałam solonymi pistacjami, co okazało się wspaniałym pomysłem. U mnie takie ciacho znika(...)szczypta soli (solidna) 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanki cukru (u mnie ksylitol ) 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 100g pistacji solonych (waga bez łupinek) Kaszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia, a następnie dodać jajka, olej, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać blenderem
Di gotujejest mniej więcej ten sam. Uwielbiam tartę migdałową z gruszkami . Taką tartę można również upiec bez owoców i w zamian podać z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Tak właśnie zrobiłam dzisiaj. Jest to idealny deser do kawy z ekstra amaretto w kieliszku. Jak pieczecie tartę? Ja zawsze chłodzę w lodówce spód do tarty, po czym lekko go podpiekam zanim(...)jednym jajku stale ucierając. Następnie dodaj otartą skórkę i wymieszaj. Na koniec wsyp zmielone migdały i jeszcze raz wymieszaj. Wyłóż masę migdałową na podpieczony spód. Piecz tartę na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC) przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź. Ubij śmietankę kremówkę, przełóż do cukierniczego rękawa i wyciśnij rozetki na wierzchu ciasto. Całość posyp
codojedzeniajednolitego koloru, nie mieszać zbyt długo. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. (Uwaga(...)stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza nienaturalnie przypala się, natychmiast obniż temperaturę. Pavlova najlepiej suszyć przez całą
KreatywnePiny