bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:818/3453)

Chlebek bez drożdży 124

Składniki: – 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy) – 200 g mąki pszennej – 200 g mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej – 1 łyżeczka soli – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka siemienia – 2 łyżki otrębów pszennych do posypania formy – 1 łyżka czarnuszki – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej(...)Ciasto przełóż  na dokładnie obsypaną otrębami pszennymi formy  ( u mnie mała keksówka wymiary 24x 12 ) . Polej olejem aby skórka była chrupiąca – opcjonalnie posyp czarnuszką. Piecz 40 minut . Artykuł Chlebek bez drożdży pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Królik w śmietanie – przepis 101

przykryciem. Po godzinie pieczenia z naczynia żaroodpornego ściągamy przykrywkę a mięso zalewamy słodką śmietanką ze zmieszaną jedną łyżką mąki, po czym królika wstawiamy już bez przykrycia do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego. królik w śmietanie Zapraszam również do skorzystania

Księga-Smaku
Placek owsiany z nektarynką i serem 144

Polecam Składniki: – 2 jajka – 40g śmietany – 40g mąki owsianej – 1 nektarynka – 30g twardego sera żółtego – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku (robiłam bez słodzidła, tylko przed podaniem polałam miodem) Jajka rozbełtać ze śmietaną, dodać nektarynkę pokrojoną w drobną kostkę, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać

Smaki Armine
Muffinki bardzo czekoladowe 121

przez sitko, proszek do pieczenia, kefir i łyżeczkę cukru waniliowego i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki do papierków na muffinki lub do silikonowych foremek bez papierków. Muffinki bardzo czekoladowe Pieczemy 20 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Powyżej jest przepis na podstawową wersję muffinek. Do tej wersji możemy dodawać różne składniki. Ja tym razem dodałam dżem

Pyza i Surówka
Gofry na wodzie 153

jednolite ciasto bez grudek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W  7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy. Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość

Kuchcik gotuje
Kruche ciasto z jabłkami, orzechami i kokosową bezą 253

pieczenia.  Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy, na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy masę jabłkowo - orzechową. Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy(...)samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość

Smak mojego domu
Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami! 183

łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do miski wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo po łyżce dodajemy(...)jeszcze przez 1 minutę.  Ubitą pianę wykładamy dużymi łyżkami na narysowany okrąg na blasze. Delikatnie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 120 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez minimum 3 godziny. Uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż piekarnik ostygnie, a następnie wyciągamy bezę. MASA: (ubijamy ją przed podaniem

Gotuj z Mąką
Domowe lody straciatella – bez maszynki i jajek 147

przygotować domowe lody bez maszynki i jajek? Domowe lody straciatella – bez maszynki i jajek Choć koniec wakacji zbliża się wielkimi krokami, to ciepłe dni nie odpuszczają. Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe lody straciatella, czyli lody z kawałkami czekolady. Lody przygotujecie w kilka chwil i to bez użycia maszynki do lodów czy dodatku(...)takie desery. Tak samo jak kocham piec. Kilka słów o moich zakupach w sklepie Fackelmann Polska A jeśli o pieczeniu mowa (i przygotowywaniu innych smakołyków), to chciałabym pokazać Wam moje „małe” zamówienie ze sklepu Fackelmann W zamówieniu nie zabrakło blaszek – moje stare niestety już nie nadają się do pieczenia lub po prostu brakowało mi niektórych

Słodkie okruszki
Piernik staropolski 365

mleka (½ szklanki) szczypta soli  2 opakowania przyprawy korzennej do piernika (w sumie 80 g kupnej lub 3 łyżki przyprawy domowej) Przygotowanie - część I - 4-6 tygodni przed pieczeniem Miód, cukier i masło podgrzewany w dużym garnku  na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając.Po całkowitym rozpuszczeniu się składników, odstawiamy do wystudzenia.  Do chłodnej(...)Pieczenie - część II - ok. 4 dni przed świętami Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich pieczemy osobno n blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka 31x22 cm, ale może być również większa, wtedy ciasto będzie cieńsze). Każdą część pieczemy osobno ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem lub 180 bez

bistro mama
Szarlotka z bezą! 167

pieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy. 3. beza(...)ziemniaczanej - 3 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną.  Wykładamy na podpieczone ciasto. 4. dżem jeżynowy Na wyłożoną bezę wykładamy dżem jeżynowy, i posypujemy kruszonką. 5. Kruszonka (mąka pszenna, cukier, margaryna) Pieczemy 60 minut w temp

SMYKWKUCHNI
Beza Pavlovej 138

powinna. Zachciało mi się spróbować po raz kolejny po tym, gdy poszłam do Tchibo w swoje urodziny:) i dostałam od sklepu prezent w postaci takiej właśnie bezy. Tylko tamta miała żurawinę. A ja chciałam mieć ze świeżymi owocami. Niestety borówek w sklepie nie było (a taką sobie wymyśliłam do upieczenia), więc zrobiłam z bananem i gruszką. Pavlovą podzieliłam na dwie(...)wzór miski: boki wysokie a środek głęboki Piekarnik nagrzać do 180 stopni C Włożyć bezę do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C. Piec 1,5 godziny Studzić w uchylonym piekarniku Wystudzoną bezę przełożyć na paterę i środek wyłożyć bitą śmietaną Udekorować świeżymi owocami sezonowymi. Najlepiej kolorowymi, których ja, niestety nie miałam. Polać czekoladą, jeśli ktoś lubi takie słodkości

Szczęśliwa kuchnia
Beza Pavlovej 143

powinna. Zachciało mi się spróbować po raz kolejny po tym, gdy poszłam do Tchibo w swoje urodziny:) i dostałam od sklepu prezent w postaci takiej właśnie bezy. Tylko tamta miała żurawinę. A ja chciałam mieć ze świeżymi owocami. Niestety borówek w sklepie nie było (a taką sobie wymyśliłam do upieczenia), więc zrobiłam z bananem i gruszką. Pavlovą podzieliłam na dwie(...)wzór miski: boki wysokie a środek głęboki Piekarnik nagrzać do 180 stopni C Włożyć bezę do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C. Piec 1,5 godziny Studzić w uchylonym piekarniku Wystudzoną bezę przełożyć na paterę i środek wyłożyć bitą śmietaną Udekorować świeżymi owocami sezonowymi. Najlepiej kolorowymi, których ja, niestety nie miałam. Polać czekoladą, jeśli ktoś lubi takie słodkości

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab w ziołach 140

sposób (no, może bez przesady) możecie zrobić sobie pieczony schabik na przykład... :-) Jeśli nigdy nie robiliście go z dodatkiem ziół prowansalskich, to polecam spróbować. Mnie smakuje o wiele bardziej niż np. z samym majerankiem. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu :-)  SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1 czubata łyżka soli 1/2 łyżki mieszanki ziół(...)siatkę masarską. Sól i zioła mieszamy razem i nacieramy nimi mięso, a następnie umieszczamy je w lodówce na ok. 24 godziny. Po tym czasie wkładamy schab do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na godzinę. Upieczony zostawiamy w worku w uchylonym piekarniku aż całkiem wystygnie. Zimny dobrze jest schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej

Czary - gary w kuchni
Królewska szarlotka z bezą 143

łyżeczka cynamonu Dr.Oetker 3-4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker Beza: 5 białek ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Szczypta soli Sposób przygotowania:  Ciasto kruche: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto, podzielić na dwie części jedną większą(...)włożyć blaszkę z ciastem i podpiec 15 minut na grzaniu góra dół-do lekkiego zrumienienia. Wyjąć , wyłożyć masę z jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, zetrzeć zamrożone ciasto na tarce jarzynowej , całość piec około 40 -45 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Świąteczny Trójsmak 17121

masła, 6 żółtek i 8 białek. Poniżej znajdziecie składniki rozdzielone na poszczególne warstwy. Składniki na kruche ciasto: 75 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka mleka szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki konfitury(...)umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 ºC. Po około 50 minutach pieczenia ciasta (kiedy po ściągnięciu folii sernik jest ścięty w dotyku) ubić bezę. W razie konieczności przedłużyć trochę czas pieczenia. Cztery białka (dokładnie oddzielone od żółtek) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. (Nie ubijać dłużej niż to konieczne, żeby nie przebić białek). Od tego momentu

Świat Ciasta
Beza kawowa z kremem czekoladowym i malinami 170

piekę coś bezowego. Najbardziej smakuje nam wersja z owocami bo ich kwaskowy smak równoważy słodycz samej bezy. Ale w tej dzisiejszej jeszcze krem czekoladowy przełamuje tę słodkość bo do niego dodatkowego cukru już nie dodawałam. Beza może być bardzo efektownym tortem na specjalną okazję. Odpowiednio przybrana będzie ozdobą stołu i zwieńczeniem np. uroczystego obiadu. Białka na bezę miałam sprzed kilku(...)Zostały mi po pieczeniu drożdżówek , do których użyłam samych żółtek. Stały w nie przykrytej szklance i przez ten czas trochę odparowały co doskonale wpływa na ubijanie piany. Możecie też użyć białek wcześniej zamrożonych, tylko trzeba wyjąć je z zamrażarki odpowiednio wcześniej i pozwolić im się rozmrozić. Białka do ubijania powinny mieć temperaturę pokojową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza