Szybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka(...)cytryny brązowy cukier cynamon Beza: 2 białka szczypta soli 80 g cukru pudru Do miski wsypać cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka (białka odłożyć na bezę). Wymieszać składniki, ucierać rękoma "na kruszonkę" a następnie wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo sypkie dodać łyżkę mleka. Gładkie ciasto zawinąć w folię
Simply Fooddzisiaj będzie ciacho. A konkretnie sernik na zimno z truskawkami. Jak na wypiek pieczony tak o, na "oko", bez konkretnego przepisu, wyszedł mi baaaaardzo dobry :) Biszkopt możecie upiec według Waszego niezawodnego przepisu, a do masy serowej dodać np. rodzynki. Ja postawiłam na klasyczną wersję - bez dodatków, za to z duuużą ilością truskawek i galaretki :) I jak, macie ochotę(...)kawałeczek? ;) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta
My simple kitchenbyła pod spodem. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Odstawiamy na ok. 50 minut do ponownego wyrastania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 10-15 minut. U mnie pierwsza partia 11 minut(...)druga 9,5 i wyszła ciemniejsza niż pierwsza, więc wyczulam, by pilnować piekarnika. Ja piekłam z parą wodną na "1" stopniu parowania, szybko przypieka... Po wystudzeniu najlepiej przechowywać je w worku lub pojemniku, wówczas będą mięciutkie, a takie są najlepsze. Smacznego
Smaczne Zdrowepieczenia i rozgniatamy równo ciasto. Moja blaszka ma 24 cm x 24 cm. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut ciasto w temperaturze 170 stopniach C (góra/dół). Nadzienie: 400 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok 160 g dżemu malinowego bez(...)będą mocno wyczuwalne. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez minutkę. Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy 80 g dżemu. Wykładamy masę rabarbarową, a na nią bezę i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 20 minut w 170 stopniach C (góra/dół), a następnie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni C i przełączamy na termoobieg i suszymy bezę przez
Emskie Smakirabarbaru) 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku w butelce firmy Ponti) Sposób przygotowania: Mąkę krupczatkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka, zimne pokrojone na kawałki masło, sok z cytryny oraz kwaśną śmietanę. Z podanych składników dość szybko zagniotłam jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki(...)cytryny. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach zamrożoną większą część ciasta. Ciasto rozłożyłam równomiernie i lekko ugniotłam. Na to wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - jabłkowe. Na wierzch starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam
Waniliowe Improwizacjelśniącą i gęstą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować. Masę równomiernie rozsmarować na całej powierzchni blachy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C , piec z termoobiegiem 25 minut . Bezę po upieczeniu przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem (papierem do góry), zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Krem bananowy: W połowie szklanki nektaru
niecodziennikparyrozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam ten przepis na Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu(...)wyjęciu posypałam mięso dodatkowo jeszcze 1 łyżką oregano. Po wyjęciu z lodówki przełożyłam łopatkę do podłużnego korytka i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut przykryłam mięso folią aluminiową i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Po upieczeniu wyjęte mięso zostawiłam aby odpoczęło i wystygło. Kroiłam mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiodu (można zastąpić ksylitolem) - łyżeczka kartoflanki - szczypta proszku do pieczenia Jeżeli używamy maku w całości to zalewamy go wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie należy go ostudzić, przecedzić i przepuścić dwa razy przez maszynkę. Jeżeli używamy maku mielonego (jest taki do kupienia, bez żadnych dodatków. Ja tylko takiego używam już od kilku(...)białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia. Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier
Smaczne Zdrowepośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (proszek) niespełna 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 jajka klasy L Babkę upiekłam w dwóch mniejszych formach(...)Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Uwaga! Jeśli użyjecie jednej tradycyjnej keksówki czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego proszę stosować się do zasady „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić cytrynowym lukrem. Pyszna i szybka babka bez miksera
Słodkie okruszkilodówki, odcinamy 1/3 i wkładamy z powrotem do lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24x28 cm) wkładamy do piekarnika i pieczemy 5 minut. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozkładamy przygotowaną masę makową. ORZECHOWA BEZA: 3 białka 150 g cukru 150 g drobno pokrojonych orzechów Białka ubijamy na sztywno, następnie kolejno, łyżka(...)łyżce, dodajemy cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką. Gotową bezę wykładamy na masę makową, a na wierzch ścieramy pozostawiony kawałek ciasta. Całość pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, drzwiczki lekko uchylamy i pozostawiamy tak ciasto na około 1 godziny. Gotowe
Rozpustne gotowanieukładamy na wierzchu owoce (najlepsze ciasto uzyskamy jeśli użyjemy 2-3 różnych rodzajów owoców). Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez (grzanie góra-dół). Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Post Letnie ciasto z owocami – babciny przepis, który zawsze wychodzi pochodzi
Poezja smakuSOSIE PIECZARKOWYM! składniki: SCHAB PIECZONY: - 1,6 kg schabu bez kości - różowy pieprz - oliwa z oliwek, olej rzepakowy - przyprawa do mięsa wieprzowego - tymianek Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową. Wtedy nadaje się już do pieczenia. Najlepiej w rękawie
SMYKWKUCHNIformowane. Na patelniach, blatach żeliwnych są wypiekane, z dodatkami słodkimi lub słonymi podawane. Ja mini proziaczki, tak na szybkie zjadanie przygotowałam, i z masłem czosnkowym przegryzałam. Dzieci, bez dodatków je zjadały, a do szkoły z samym masełkiem pozabierały. Składniki: · 2 wiejskie jajka (średniej wielkości), · 1 ½ łyżeczki cukru(...)szklanki, bo to mini proziaki. . Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można
Moniki SmakołykiOdpowiedziałam na zaproszenie Ani do wspólnego pieczenia. ( Kuchennymidrzwiami ). A przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis! Potrzebujemy : garnek żeliwny lub okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – u mnie naczynie o średnicy 22 cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki). Oraz składniki : 350 g mąki pszennej – typ 650 200 g mąki żytniej(...)minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku – przykładowo zwiększając
Proste Potrawy