długą nieobecność na blogu, a na przeprosiny zapraszam na słodki deser. :) Delikatna chrupiąca beza z piankowym wnętrzem, oblana kwaśnym musem malinowym z dodatkiem limonki, który doskonale przełamuje słodycz bezy. Składniki na beze : 5 białek 280 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Białka wlać do misy miksera i ubijać na sztywną(...)jeszcze około minuty ubijać. Przygotować blachę oraz papier do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 20cm. Ubite białka wyłożyć na narysowany okrąg nadając im określony kształt. Bezę pieczemy 2 godziny, a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo : 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 100 g malin sok z 1/2 limonki skórka z limonki
Zabawa smakiemmałymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości(...)dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości
RAROSSAwyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze(...)wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościmasa bakaliowa - 400 g masła - 350 g masy kajmakowej - 450 g mieszanki ulubionych bakalii - 1 szklanka herbaty earl grey beza kokosowa - 8 białek - 200 g cukru -150 g wiórków kokosowych - 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz - polewa czekoladowa Przygotowanie: Dzień wcześniej ulubione bakalie przekładamy do jednego pojemnika, zalewamy ciepłą herbatą i odstawiamy(...)pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 25 minut w 180 C a następnie studzimy. Ostudzone ciasto wyciągamy i zabieramy się na pieczenie bezy. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Gdy piana ubita, dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek i delikatnie mieszamy. Bezę przekładamy na blachę o wymiarach
Zainspirowana w kuchniCIECIERZYCY /własny; współpraca z Winiary ;/ spód: 1,25 szklanki mąki z ciecierzycy 180g masła bez laktozy * 1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu kilka kropel ekstraktu waniliowego masa: 300g migdałów (u mnie płatki) 320 ml mleka kokosowego domowej roboty ** 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Winiary *** 1/3 szklanki ksylitolu kilka(...)minut w 180 stopniach. Kiedy sernik się zestali i zrumieni na wierzchu, wyłączam piekarnik i przez 15 minut pozostawiam "sernik" w uchylonym piecu. Dokańczam proces studzenia już poza piekarnikiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka **** * Masło bez laktozy kupiłam tutaj: sklep Organic24 ** Mleko kokosowe robi się następująco: 100g wiórków zalewam 600ml wrzątku, zostawiam na 30 minut. Następnie miksuję
W kuchni Karmel-itkicukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -2 płaskie łyżki kakao KREM CAPPUCCINO -1200ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3/4 szkl(...)Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 20-25 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, i kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze - odwróconą do góry dnem; przed wstawieniem do piekarnika spryskaj powierzchnię chleba wodą; do piekarnika wstaw puszkę(...)dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą. Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według własnego pomysłu. Z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
głodny alergikrozgrzewacie piekarnik. Szybkie danie, to i szybki barszcz jak znalazł W takich chwilach, gdy zależy mi na czasie, ale też i smaku (!) sięgam po pyszny barszcz czerwony Profi . Bez konserwantów i barwników! Pyszny i szybki w przygotowaniu. Zrób szybkie pierogi drożdżowe, podgrzej barszcz i #WyluzujNaŚwięta Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta(...)mnie pełna łyżeczka. Sklejamy pierożki. Układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 min. a przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny
Słodkie okruszkiwymaga długiego wyrastania. A farsz… Ten przygotujecie dosłownie w kilka minut. Najważniejsze, by do farszu wybrać dobrej jakości pasztetową. Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Spójrzcie na skład : mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz(...)dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Smarujemy wszystkie rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pierogi pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Ja przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może
Słodkie okruszkiOkoło 10 minut prze końcem pieczenia drugiego biszkoptu zacząć przygotowywać bezę. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i lekko ubić je mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. 6. Na gorące ciasto, dopiero co wyjęte z piekarnika, przełożyć bezą, wyrównać. Łyżką z wierzchu pozaciągać bezę ( patrz FILM ). Blaszkę wstawić(...)minut i następnie nożem oddzielić bezę od brzegów blaszki. Ostrożnie zdjąć obręcz i bezę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 7. Do miski przełożyć oba sery, dodać wanilię, cukier puder i wymieszać mikserem (powstanie gęsty krem ( patrz FILM ). Dodać fix i wymieszać mikserem. 8. Z biszkoptu bez bezy zdjąć papier do pieczenia, z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę i włożyć
Mała Cukierenkasezonie to tarta z rabarbarem i kokosową bezą. Upiekłam ją w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło. Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc można ich używać do pieczenia a także do dań i wypieków bez pieczenia. Są łatwe w myciu(...)wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut. Beza kokosowa: białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać łyżką
Ala piecze i gotujebiszkoptu, ten pyszny deser możemy wyczarować bez dodatku mąki pszennej, a także bez dodatku cukru. U mnie niezawodny biszkopt na mące orkiszowej, jak zawsze bez dodatku proszku do pieczenia. Idealnie puszysty i wilgotny. Według starej zasady na każde jajko daję 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki (kiedyś pszennej, teraz orkiszowej). Ten biszkopt zawsze pięknie wyrasta(...)tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Wyrównujemy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.45 minut (do suchego patyczka) . Lub na programie do pieczenia biszkoptów. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, dokonujemy magicznej czynności, a mianowicie zrzucamy biszkopt z formą z wysokości ok.50cm na dywan, wykładzinę
Smaczne Zdroweźródeł wynika, iż jest to deser Australijski i Nowo Zelandzki. Wysuszona beza z dodatkiem lekkiego kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone oraz owoców. Idealny letni deser. Samą bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka(...)blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej na papierze narysować ołówkiem okrąg o średnicy około 20-22 cm). Formujemy bezę- boki powinny być znacznie wyższe niż środek bezy. Gotową bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 5 minutach pieczenia zmieniamy temperaturę na niższą- 140 stopni. Pieczemy bezę w tej temperaturze 90-95 minut. Po upieczeniu studzimy
Mango PapajaPrzepis na danie obiadowe, które przyrządzisz szybko i bez wysiłku. Tym razem jest to danie mięsne – pieczona pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. To smaczny posiłek, który ekspresowo przygotujesz w ciągu zapracowanego tygodnia. Pierś z kurczaka w sosie kokosowym z pieczarkami Wracam po dłuższej przerwie z kolejnym przepisem na danie obiadowe(...)Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do mokrych składników. 11 Dodaję pozostałą sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. 12 Sos wlewam do naczynia żaroodpornego. 13 Piekę bez przykrycia ok. 40 minut w piekarniku. 14 Skrobię kukurydzianą mieszam z wodą. 15 Po 40 minutach wyciągam kurczaka. 16 Do pozostałego sosu dodaję skrobię rozmieszaną w wodzie i mieszam
Book of spells