bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:213/3453)

Tort bezowy z owocami lata 158

radycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby ukryć je w pierzynce z bitej śmietany i umieścić na chrupiącej bezie z piankowym wnętrzem. W tym roku postanowiłem pójść o krok dalej i upiec ogromny tort bezowy przełożony skarbami lata. Po przygotowaniu(...)nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Gotową pianę wyłóż na 3 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi okręgami o średnicy ok. 25 cm, zostawiając sporą przerwę od boków blachy (beza urośnie). Ubite białka wyrównaj za pomocą szpatułki tak, aby wierzch i boki były płaskie. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego

Food Square
SERNIK NA ZIMNO- CHRUPIĄCA CHMURKA Z MALINAMI 132

pozostaje mi tylko gorąco polecić to ciacho i życzyć smacznego. Ciasto bez użycia piekarnika, tak więc dodatkowy plus dla tych, którzy nie lubią piec... Użyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - 250g sucharów (u mnie bez cukru), można wykorzystać także bezglutenowe - 350g nutelli - 0,5kg twarogu z wiaderka - 0,5kg śmietany kremówki 30% - 1 galaretka cytrynowa + 1,5 łyżeczki żelatyny(...)malinowe zalewamy 900g (ml) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Suchary rozdrabniamy, dodajemy nutellę i zagniatamy z tego masę. Wykładamy nią spód blaszki, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i ubijamy. Mascarpone razem kremówką ubijamy w misie miksera, dodajemy schłodzoną (lekko tężejącą) galaretkę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód z sucharów. Wygładzamy (dokładnie wypełniamy boki

Smaczne Zdrowe
Pieczona kaczka z jabłkami 79

kaczce nadają jabłka i wcześniejsze moczenie jej w zalewie. Moczenie kaczki w zalewie sprawia również, że nie musimy jej w trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem, gdyż kaczka nie wysycha. Najpierw kaczkę piekę w 200 stopniach C bez przykrywania, aby rozpoczął się proces wytapiania tłuszczu. Później przykrywam i w niższej temperaturze pozwalam jej się powoli piec, a na koniec(...)grzbiecie, końce nóżek przed przypaleniem zabezpieczyć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika i piec 30 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni C. Następnie kaczkę przykryć i dalej piec w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać kaczkę jeszcze przez 15 minut, aby skórka była bardziej chrupiąca. Czas pieczenia

Gotuj w domu
Chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu / Rice Water White Bread 80

konserwantów i innych zbędnych dodatków. Dzisiejszy chleb tostowy to troszkę inna wersja chleba z wodą z gotowania ziemniaków , który pokazywałam Wam jakiś czas temu. Tamten chleb był chrupiący i pieczony bez formy, ten jest łatwiejszy (bo pieczony w foremce keksówce) i ma delikatniejszą skórkę. Dzięki dodatkowi wody z gotowania ryżu, chlebek jest mięciutki i delikatny(...)tostów i nie tylko.  Ja gotuję ryż bez woreczków, a kiedy mam ochotę przygotować ten chleb, wrzucam ryż do dużego garnka z dużą ilością wody (tyle, by nie wyparowała w trakcie gotowania).  Jeśli macie ochotę możecie obsypać wierzch chleba ulubionymi ziarnami, ale wtedy należy posmarować wierzch bochenków wodą lub mlekiem. Domowy chleb tostowy to świetny pomysł, jeśli

Lekcje w kuchni
Pieczone udka z ryżem i warzywami 87

Pieczone udka z ryżem to prosta, bardzo smaczna zapiekanka. Nie wymaga wiele zachodu, ponieważ wystarczy obsmażyć składniki i wstawić do piekarnika. Czas : 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Pieczone udka z ryżem są jedną z wielu wariacji na przygotowanie szybkiego i smacznego obiadu bez specjalnego wysiłku. Na naszym blogu znajdziesz co najmniej kilka podobnych przepisów. Bierzesz udka(...)szklanki wina. Gotuj minutę. Wlej jeszcze półtorej szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj rondel i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut. Krok 4 Wyjmij rondel z piekarnika. Wsyp do ryżu pół szklanki groszku. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 5 minut. Podawaj. Smacznego! Artykuł Pieczone udka z ryżem i warzywami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
tort bezowy 137

momentu gdy się rozpuści. (piana powinna być gęsta i lśniąca) na koniec dodajemy ocet, miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy 24 cm. ( piekłam bezy na dwóch blaszkach ). Pianę dzielimy na dwie porcje, nakładamy na okręgi. Rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do temp 180 stopni i pieczemy przez 5 minut(...)dodajemy do masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do masy mieszając szpatułką.  Blaty bezowe delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia. Jeden z nich nakładamy na przygotowany wcześniej talerz wykładamy masę , przykrywamy drugą bezą. Dekorujemy wg uznania. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin ( u mnie cała

Darcia w kuchni
Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną 172

mąki ziemniaczanej 400 g śmietany 2 łyżki cukru pudru 3-6 nektaryn (liczba zależy od wielkości owoców) Przygotować dwie formy do pieczenia bezy (użyłam kratki i dużej formy z piekarnikowego zestawu) oraz papier do pieczenia z odrysowanymi kołami o średnicy 20 cm. Ułożyć papiery na blachach rysunkiem do dołu. Rysunek i tak prześwituje przez papier, a my mamy(...)części i wyłożyć na papiery do pieczenia. Uformować z niej dwa okrągłe blaty o średnicy 20 cm. Włożyć formy z pianą do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 120 stopni C. Piec godzinę i 10 minut.  Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić (nie otwierać na oścież) drzwiczki. Pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia i wysuszenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik kawowy - bez pieczenia 397

Witam i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na pyszny serniczek, który przygotujecie w 20 minut :) Składniki: 250 g serka mascarpone 400 g serka homogenizowanego 330

Cynamonowe szczęście
Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami 591

powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół(...)drugi, trzeci dzień po przygotowaniu. Ciasto Channel – wyjątkowy wypiek z gruszką i orzechami   Zobacz inne przepisy na ciasta idealne na jesień: Ciasto Picuś Glancuś – orzechowy deser bez pieczenia Najprostsze ciasto z jabłkami bez miksera – przepis dla leniwych, który zawsze się udaje Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec

e-PrzepisyKulinarne
Pieczona papryka bez skórki 177

wiedzą, ale paprykę możemy bardzo łatwo pozbawić skórki. Paprykę wystarczy upiec, a nawet należy ją lekko przypalić. Przypalona skórka bowiem bardzo łatwo oddziela się od miąższu. Pieczoną paprykę bez skórki możemy wykorzystać np. do zapiekanki (przepis na Zapiekankę wegetariańską już niebawem pojawi się na blogu). Składniki: 4 papryki   Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Papryki umyj, osusz. Odetnij(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Skóra papryki powinna się wręcz przypalić. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo). Upieczone papryki wyciągnij z pieca i jeszcze gorące przełóż do woreczka strunowego

Moja Delicja
Ciastka maszynkowe 119

przy drugim, zachowując ok. 1-2 centymetrowe odstępy. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Ciastka wyjmowałam gdy były ładnie zarumienione. W każdym piekarniku czas pieczenia może być trochę inny. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przełożyłam na metalową kratkę(...)masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
beza ze śmietaną galaretkową i ananasami... 183

Składniki: BEZA: białka 8 sztuk "XL", sól - szczypta, cukier drobny 300 gram, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka DODATKI: śmietana 30 % 500 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, ananas w puszce 1 puszka/kawałki białka zimne w robocie ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę porcjami małymi dosypywać do ubitych białek drobny cukier i ubijać aż piana będzie lśniąco(...)krótko połączyć składniki piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, ubite białka rozsmarować na około 5 cm placek i bezę piec 8 minut, następnie w temperaturze 120 C na termoobiegu piec dalej około 1,5 godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika pozostawić bezę do całkowitego ostudzenia, najlepiej zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb orkiszowy na drożdżach pieczony w żeliwnym garnku 89

Drożdżowy nocny chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku Od jakiegoś czasu większość chlebów wypiekam w żeliwnym garnku. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garze. Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub w naczyniu żaroodpornym, mimo to polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata(...)delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy  np. żyletką.  Przekładamy, razem z papierem do mocno rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy 15 minut w temperaturze 250°C.  Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut, dalej z pokrywką.  Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce

Tajemnice Smaku
Pychotka (Pani Walewska) 128

przełożone jest pysznym domowym kremem budyniowym. Polecam:) Ciasto: 400 g mąki 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 8 białek 150 g posiekanych orzechów włoskich 200 g cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder. Do ubitej piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz posiekane orzechy, delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Przygotowaną bezę wykładamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia (około 20 minut). Podobnie przygotowujemy drugie ciasto. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Odlane

Smaki Na Talerzu
Jabłecznik 86

soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję. Wykładam równo jabłka z gruszkami i z żurawiną z patelni. Dodaję sztywną pianę. Resztę ciasta rwę na małe kawałki i wyrzucam równomiernie na bezę. Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 40 minut, na środkowej półce piekarnika

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania