bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:205/3453)

TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 195

Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko dla czekoladoholików. Mnie smakowała zarówno z dodatkiem owoców jak i sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750(...)lodówce. W tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i obsypać mąką, nadmiar mąki strzepnąć, formę wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć na blat i przy pomocy papieru do pieczenia (ja wkładam ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru)  rozwałkować na okrągły placek o grubości ok.3mm. Zdjąć jedną część papieru, ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wykleić dokładnie formę

Smaczne Zdrowe
Śniadanie na sobotę #33 146

upieczeniu, a nie zostawiać w zamkniętym, jak ja, bo zamiast pięknej białej bezy będziecie mieć brązową, już nie tak przyjemną dla oka, ale też smaczną  ;)) Pieczone jabłka z orzechami i bezą Składniki (2 porcje) 2 duże, miękkie jabłka białko z 1 dużego jajka lub 2 małych 2 łyżki cukru pudru garść orzechów pecan (lub ew. włoskich) pół łyżeczki cynamonu(...)zmiękły). Orzechy posiekać, wymieszać z syropem klonowym i cynamonem. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do jabłek włożyć odrobinę dżemu, nadziać orzechowym nadzieniem. Przykryć bezą. Piec 10 min. Smacznego

Słodkie inspiracje
ferrero rocher - torcik bezowy 353

zjeść dużo na raz, ale mały kawałeczek do herbatki lub kawy będzie idealny! Przypomnę jeszcze, że ferrero rocher pojawiło się już kiedyś na moim blogu w postaci sernika bez pieczenia, zainteresowanych odsyłam tutaj . składniki: bezy: 1 szkl białek 1 szkl cukru 300 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli krem: 400 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki(...)solą na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypując cukier. Następnie delikatnie wmieszać orzechy. Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi, wypełnić je pianą, wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć bezy ok 75 minut. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić papier. Śmietanę ubić na sztywno. Wafelki zetrzeć na tarce. Mascarpone zmiksować

6niebo
Kruche ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką 328

żółtek 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza . 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Warstwa rabarbaru. 600g rabarbaru (około 6-7 pałek) 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu bez cukru Sposób wykonania. Ciasto z rabarbarem bezą i kruszonką przygotujesz w 30 minut. Czas pieczenia 55 minut. Przygotowuję kruche ciasto. 3 szklanki mąki pszennej(...)ubijając, dodaję sukcesywnie szklankę cukier, a pod koniec ubijania 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Łączny czas ubijania około 5 minut. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że beza nie będzie gumowata. Na blaszkę (około 26x26cm) wykładam papier do pieczenia. Połowę ciasta wyjmuję i wylepiam nim dno foremki. Do rabarbaru dodaję jeden kisiel i 1/3 szklanki cukru, mieszam i wykładam na ciasto. Przed

Ania gotuje
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8652

makowej naprawdę trudno się oprzeć, trudno też poprzestać na jednym kawałku. Dobrze, że nie piekę jej zbyt często, tylko kilka razy do roku... Dla mnie najlepsza z najlepszych. Polecam bardzo gorąco, nie tylko na Święta :-) Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta(...)zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów (mogą być same migdały, może być po połowie) - 15-20g płatków migdałów - 10g orzechów laskowych - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka płynnego miodu

Smaczne Zdrowe
Beza z truskawkami 109

łyżce cukru wciąż ubijając. Gdy zużyjemy cały cukier wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy okrąg o średnicy 22-23 cm. Wykorzystuję do tego dno od tortownicy. Szpatułką delikatnie nakładam masę białkową na środek odrysowanego okręgu. Wyciągam delikatnie pianę(...)kopczyk. Tak przygotowaną bezę wkładam do piekarnika (na środkową półkę) nagrzanego do temp. 170 st. C. Piekę 7 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 130 st. C i piekę bezę równe 100 minut. Nie otwieram w tym czasie piekarnika! Beza wtedy opadnie. Gdy beza będzie gotowa to wyłączam piekarnik (nie otwieram od razu) i dosuszam ją w środku przez

Zasmakuj Kuchni
Biszkopt z bezą i musem z mango 102

życzenie Agnieszki :) Składniki: BISZKOPT: 4 całe jajka 2 żółtka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia BEZA: 6 białek 25 dkg cukru łyżka octu łyżka maki ziemniaczanej KREM: 25 dkg macsarpone 400 ml śmietany 30% mango cukier waniliowy MUS: mango sok z połowy cytryny łyżka skórki z cytryny łyżka świeżej mięty Przygotowanie: BISZKOPT: Dwa jajka(...)ucieram na pulchną białą masę z cukrem. Zmniejszam obrotu i  dodaję po łyżce mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wykładam na wysmarowaną  tortownicę o średnicy 22 cm. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. BEZA: Białka ubijam na sztywną masę. Ciągle miksując dodaję cukier, a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć

Magiczna kuchnia Darii
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 442

Blaszkę o wymiarach ok 36x24 cm  wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczmy ok 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 3 białka  200 g cukru  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Białka ubijamy na sztywno(...)mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z ananasem: puszka ananasa 3 galaretki ananasowe

Malinowe Pocałunki
Fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku 189

pieczony kurczak ze szparagami po włosku czyli filet z kurczaka pieczony bez tłuszczu ze szparagami (najlepiej zielonymi) z mozzarellą i pomidorem. Kurczaka zawijamy ze wszystkimi składnikami w papier do pieczenia i zapiekamy w piekarniku około 30 minut – fit pieczony kurczak ze szparagami po włosku jest pełen smaku, aromatu i jest bardzo wilgotny. Mozzarella idealnie uzupełnia szparagi(...)obierać, chyba, że są już lekko podsuszone – wystarczy wtedy obieraczka do warzyw). Szparagi polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy. Rozkładamy 2 kawałki papieru do pieczenia (na tyle duże, żeby bez problemu zawinąć w nie mięso z resztą składników). Szparagi układamy na papierze (dzielimy na 2 porcje); mięso doprawiamy solą i pieprzem i układamy na szparagach

Pociąg Do Kuchni
Fasola pieczona z kabanosami i papryką 59

rozdrobnione czosnek i chili, usmażone kabanosy z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.  Artykuł Fasola pieczona z kabanosami i papryką pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Czekoladowy tort z masłem orzechowym 89

likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania. Przesiać mąkę i kakao, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce(...)lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę. Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek

SprawdzonaKuchnia.pl
WIOSENNA PAVLOWA 178

samym końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy koło o śr. ok.23cm. Można odrysować okrąg na papierze od dna tortownicy, ja formuję "na oko", pamiętajmy, że beza się rozleje i będzie szersza niż narysowany okrąg. Przy pomocy łyżek uformować boki bezy(...)podciągając masę do góry. Wnętrze powinno być niższe niż boki. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy naszą bezę w tej temperaturze 95 minut, na termoobiegu . Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim bezę do wystudzenia. Ja pozostawiłam moją bezę na 30 minut w zamkniętym piekarniku

Smaczne Zdrowe
,,Malinowa chmurka’’ 453

Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera(...)otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Frisco.pl – supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i nie tylko. … W sklepie Frisco znajdziecie między innymi produkt LIMITO Łosoś

Podróż w kulinaria
BEZA TYLKO DLA CIEBIE 113

Pierwsza beza. Od dawna się do niej przymierzałam! Jest przepyszna! Baardzo słodka, z wierzchu chrupiąca, a w środku ciągnąca. Idealna. Polecam! BEZA Z SOSEM OWOCOWYM przepis własny // 1 porcja ~jedno średnie białko  ~szczypta soli ~50g cukru (u mnie w różnych proporcjach: cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i cukier trzcinowy) ~do podania sos owocowy Piekarnik nagrzać(...)nogami i jeśli białko pozostanie na swoim miejscu to znaczy że jest dobrze ubite :)). Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią bezę. Piec ok. 25 min w 150* , następnie zmniejszyć temperaturę do 110* i piec jeszcze ok. 30 minut. Przełożyć na talerz i polać sosem owocowym (lub dobrać inne ulubione dodatki). Smacznego

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania