ledwo mieści się na opakowaniu... Myślę, że w każdym domu znajdą się płatki owsiane, więc czemu by nie spróbować :) Ciasteczka są szybkie i łatwe w wykonaniu, dodatkowo w wersji bez cukru, glutenu i nabiału ;) SKŁADNIKI : 1 bardzo dojrzały owoc mango szklanka płatków owsianych łyżka żurawiny 2 łyżki nasion chia PRZYGOTOWANIE : Mango obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki(...)gorącą wodą ( zostawiamy do napęcznienia ). Mango miksujemy na puree. W misce mieszamy płatki owsiane , z namoczonymi nasionami chia i mango. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę . Pieczemy do zarumienienia w 180 st.C
Marcepanowa kuchniaProstota powiązana z elegancją. Tort brie Składniki: 1 ser brie garść orzechów killa łyżek marmolady z pigwy pierniczki lub krakersy do nabierania owoce Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozkrój nie do końca brie na porcje, ułóż w żaroodpornym naczyniu. posmaruj częścią marmolady, posyp orzechami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez około 20 minut(...)Wyjmij z piekarnika i od razu podawaj na gorąco. Rozkrój do końca i nabieraj za pomocą pierników lub krakersów. Kandyzowane migdały mają niesamowite smak i zapach. Super smakują z pieczonym brie. Wędrując po świątecznych jarmarkach czuję ich błogi zapach. Kupuję paczkę jeszcze gorących migdałów i cieszę się ich smakiem. Do świątecznego brie proponuję owoce physalis i pestki granatu. Granat
codojedzeniababeczek: 1 szkl. mąki z ciecierzycy 1 szkl. płatków owsianych 2 łyżki mąki migdałowej 2 średnie jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 szkl. mleka (u mnie bez laktozy) 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki miodu Przygotowanie: Sypkie składniki mieszamy w dużej misce. Olej kokosowy roztapiamy w rondelku razem z miodem. Wlewamy do miski. Dodajemy również mleko(...)Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 10 min. aby płatki wchłonęły wodę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy babeczki przez ok. 25min. Studzimy na kratce, ściągamy papilotki dopiero po całkowitym wystygnięciu
Czarnawisienkamieszamy za długo, tylko kilka razy tak jak na muffiny. To nam zagwarantuje, delikatny puszysty wypiek. Składniki na masę serową wrzucamy wszystkie razem i miksujemy. Bez ucierania, bez ubijania piany. Zwykłe dobre wymieszanie składników. Tortownicę ( moja 26 cm) smarujemy masłem i obficie wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później(...)zakryć ciemne miejsca. To nierówne rozprowadzenie pozwoli nam uzyskać efekt pofalowania. Tam gdzie mniej twarogu, ciasto się bardziej wybija ku górze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (50 stopni). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Zimne ciasto dekorujemy polewą, gdzie więcej wskazówek jak ją zrobić jest ----> TU . Gdy na dworze mamy upał polecam połowę cukru zastąpić cukrem żelującym
Dieta moja pasjaZapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika trochę
Mała CukierenkaZapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkajogurcie. Zaraz po drożdżowych to mój ulubiony gatunek ciasta. Proste, szybkie no i może występować w wielu odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami. Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru nigdzie w pobliżu(...)ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz ... także z rabarbarem :-) Składniki: (blaszka 31cmx21cm) 2.5 szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki dowolne owoce Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła
Walijskie Pichcenieblachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowanie biszkopta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,następnie żółtka. Następnie dodajemy mąki, kakao i wszystko bardzo delikatnie miksujemy. Na koniec dajemy olej. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 8 minut. Gorący biszkopt wierzchnią stroną(...)żelatyną) I ubijamy na sztywno. Zimny biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy cienko powidłami. następnie dajemy śmietanę ( można zostawić 2 łyżki śmietany do dekoracji) Następnie delikatnie zwijamy naszą roladę. Już bez ściereczki. Po zwinięciu przekładamy na tacę. Kostkę czekolady wkładamy do woreczka strunowego i roztapiamy (np w mikrofali) Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie. Następnie szprycą robimy rozetki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuładnej powierzchni wierzchniej oraz dobrze zalepionej podstawy. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdą z bułek delikatnie nacinamy nożem (podczas rośnięcia będą one pękać, a dzięki nacięciu miejsce pęknięcia będzie kontrolowane). Jeśli chcemy, skrapiamy bułki odrobiną mleka – ładniej się wtedy zarumienią. Pieczemy bułki w temperaturze ok. 220°C przez ok. 12 minut, do lekkiego zarumienienia się(...)uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości. Po trzecie – jest przejrzysty. Bez spulchniaczy i polepszaczy – mamy dokładnie to, co mieć chcemy, czyli same naturalne składniki
Proste-przepisy.plkażdej papilotki wkładamy po 1 małym biszkopcie na dno. Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową masę serową. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty. Do miski przekładamy 125 g mascarpone, dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny(...)cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy. Krem nakładamy na serniczki (zimne). Wierzch obsypujemy obficie płatkami czekoladowymi, opcjonalnie dodajemy po 2-3 jagody. Serniczki smakują równie dobrze z kremem, jak i bez. Smacznego By Magdalena beta calories 428 fat 43g protein 7g carbs 5g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiDzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast z ziołami, oliwkami, solą morską czy innymi smacznymi dodatkami... Składniki; 35 dag mąki pszennej pół łyżeczki soli 3 dag drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 250 ml. wody 2-3 łyżki krojonych oliwek ( mogą być zielone lub czarne(...)Wierzch; 2 czerwone małe cebule okrojone w plasterki 2 łyżki pokrojonych oliwek 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie; Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę , w mące robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka minut i odstawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.grubym dnem lub powłoką zapobiegającą przywieraniu, nie trzeba wtedy dodawać już grama tłuszczu, a warzywa się nie przypalą). Dodaj pokrojone pieczarki, i całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut już bez pokrywki, by pozbyć się nadmiaru wody. Ugotowaną kaszę odcedź i przestudź, po czym belenderem/malakserem zmiksuj na gładką masę (powinna być dość zbita). Masę wymieszaj z warzywami, dopraw(...)mielonym kminem rzymskim oraz posiekanym drobno koperkiem. Nie przesadzałam z przyprawami, ponieważ kiedy przygotowywałam owy pasztet - w takiej łagodnej wersji bardzo mi smakował. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, silikonowym pędzelkiem lekko nasmaruj papier olejem. Przełóż doprawioną masę do keksówki i piecz 70-90 min. w temp. 180'C lub do zarumieniania i otrzymania zwartej konsystencji pasztetu. Po upieczeniu
Moje Qulinariapracochłonny? Wbrew pozorom nie, bo biszkopt można upiec wcześniej, galaretkę na serduszka wylać, by tężała, a kokos namoczyć w likierze. Ciut dłużej schodzi przy samym składaniu, ale i to bez przesady, bo jedyne na co musimy czekać najpierw, to mus truskawkowy, a na samym końcu oczekujemy aż polewa z mleka w proszku zastygnie. Nie ma się co bać(...)Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 24x30cm Biszkopt: 600g białek (ok 16 sztuk) 300g cukru 350g mąki pszennej tortowej 3 kisiele truskawkowe (38g każdy) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125ml oleju rzepakowego Nasączenie: 100g rozmrożonych truskawek 100ml przegotowanej letniej wody 2 łyżeczki cukru Mus truskawkowy: 200g rozmrożonych truskawek 5 łyżeczek cukru 1 galaretka truskawkowa ok 180ml soku
Kuchnia w czekoladzie