bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2081/3453)

KETO MAZUREK (keto, LCHF, paleo, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 372

cukier Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania gładkiej i lekko lepkiej, elastycznej masy. Formę (u mnie silikonowa) wysmarować olejem kokosowym a następnie wyłożyć niezbyt grubo ciastem. Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze 180°C do momentu uzyskania złocistego koloru brzegów. Gotowe ciasto wyjąc z formy i pozostawić do wystudzenia a w tym czasie przygotować polewę. Olej kokosowy rozpuścić(...)pamiętać o namoczeniu orzechów w letniej wodzie. Warto po moczeniu zdjąć z nich skórkę. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego! — BTW całości (ciasto i polewa bez cukru, słodzików, orzechów i bakalii): 505 g, 1571 kcal, B 50 g, W 11 g, T 143 g. W 100 g: 311 kcal

Ola la LCHF
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 201

Czytaliście mój ostatni wpis o wakacyjnym Poland Tripie ? Warto czasem pozwiedzać coś tak po prostu. Bez wydęcia, połazić po mieście którego się nie zna. Nasz tegoroczny trip miał własnie na celu przybliżenie kultury odwiedzanych przez nas regionów, zwiedzanie zabytków i smakowanie kuchni regionalnej lub polecanej przez znajomych. Dziś opowiem Wam o dwóch uroczych i bardzo smacznych miastach. Na pierwszy(...)dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką.  Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już

Słodkie Przyjemności
Ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem 116

przepis na jesienny klasyk Ciasto dyniowe to jedna z tych rzeczy, które po prostu muszą się pojawić w moim domu jesienią. Nie ma nic przyjemniejszego niż słodki aromat pieczonej dyni unoszący się po całym domu. Do tego cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia… Aż się rozmarzyłam. W moim rodzinnym domu obowiązkową pozycją z dyni była zupa dyniowa. Zupa ta pojawiała się(...)sama dynię wykorzystuję na inne sposoby, np. w spaghetti z sosem dyniowym lub dyniowym gnocchi . Został mi chyba jednak sentyment do dyni na słodko, bo nie wyobrażam sobie października bez jakiegoś słodkiego wypieku z jej udziałem. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Ciasto dyniowe – jaką dynię wybrać? Do przygotowania ciasta dyniowego możemy użyć praktycznie dowolnego rodzaju dyni. Ja najczęściej wykorzystuję

Na-talerzu.pl
Czas na brunetkę. Brownies 181

miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni , tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie(...)takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste . Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam dwa kawałki. Niezbyt słodkie, raczej wytrawne, wspaniale przełamane słodko-kwaśnym smakiem curdu. Wszystko komponuje się idealnie - polecam serdecznie, zdecydowanie warto spróbować. A najbardziej dumna jestem ze wzorków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza, najlepsze przepisy 424

się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę, pomidory, oliwki, wędlinę i sery, formuję ją zaś różnie, moja(...)niekiedy odbiegam od tej zasady, kiedyś do ciasta na pizzę dodawałam jajko. Ciasto przeważnie wyrabiam za pomocą robota ze specjalnym hakiem, ale gdy ciasto wyrośnie, formuję je przeważnie rękami, bez użycia wałka. Pizza po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna z przyrumienionymi brzegami. 9 lutego to „Światowy Dzień Pizzy” National Pizza Day , z tej okazji wybrałam nasze najlepsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zdrowe czekoladowe muffinki z cukinią. 103

Zdrowe czekoladowe muffinki z cukinią. Pyszne czekoladowe muffinki bez dodatku masła i rafinowanego cukru. Połączenie sladników tworzy pyszną, wilgotną muffinkę z cukinią z kawałeczkami czekolady. Jeśli nie próbowałaś cukinii w wypiekach , to wyjdź ze swojej strefy komfortu, ponieważ ta muffinki są niesamowicie pyszne, pełne czekoladowej miłości a cukinii nie wyczujesz! Uwielbiam gdy warzywa smakują jak czekolada , a Ty? Cukinia(...)pieczenia i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski zetrzyj cukinię, dodaj jajka, wanilię, mleko, syrop z agawy i olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj łyżką. Dodaj kawałki czekolady i ponownie wymieszaj całość. Piekarnik nastaw na 170˚C. Do formy na babeczki wsadź papilotki i wypełnij je ciastem. Umieść je teraz w piekarniku i piecz przez

Zdrowy Styl Joanny
Zdrowe zamienniki spożywcze 193

zdaniem, że zdrowe to musi automatycznie być droższe nawet 2-krotnie.😠 Fakt, że np. żywność ekologiczna potrafi się cenić, ale to już inna bajka, tam jest faktycznie zdrowo bez konserwantów i tego nie bierzemy do porównania.  Zaczynając od chyba najpopularniejszego produktu- pieczywo Każdy od małego był pewnie chowany na białym chlebku czy bułce. Niestety zawartość błonnika, witamin oraz(...)zwykłe jabłko czy banan, aby zaspokoić ochotę.☝ Podsunę Wam pomysły jak prosto możecie wykonać domowe łakocie: 👉Chipsy-obieramy ziemniaczki, kroimy w talarki, polewamy delikatnie olejem, przyprawiamy wedle uznania i pieczemy w piekarniku. 👉Ciastka, batony-gotowe przepisy znajdziecie u mnie w linkach  tutaj  i tutaj Ten produkt znajdziemy wszędzie i we wszystkim, czyli każdemu dobrze znany  biały cukier

Zdrowie i pysznie na talerzu
Akademia CookUp - Torty 353

Temat tortów w szczególności chciałam zgłębić przez zbliżającą się datą 4 lipca 2015 roku - dniem naszego ślubu!  Od dawna chciałam zmierzyć się z tematem tortów, bo zawsze ich pieczenie i dekorowanie sprawiało mi radość, a kiedy przegląda się setki zdjęć w internecie z pięknymi tortami, zwłaszcza ślubnymi, samemu chciałoby się takie robić! Akademia z Tortami przydała się(...)sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania.  Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy przygotowywać krem cytrynowy, tzw. lemon curd - zapach cytryny unosił

Plate of Joy
Szlakiem WGL II 148

Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki, z których robi wycinanki i wyklejanki. Wykonuje ozdoby na choinkę, pisanki, kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się mini skansen starych przedmiotów gospodarstwa wiejskiego.  Znakiem rozpoznawczym tego gospodarstwa są również przetwory z własnych owoców i warzyw. Przetwory, wyroby rękodzieła ludowego do kupienia(...)dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za  bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych.  Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL.  Posiłki przygotowywane są w większości z produktów własnej produkcji: wędliny, powidła... nalewki ;) Domowe, tradycyjne, regionalne smaczne jedzenie to niewątpliwe atuty tego gospodarstwa

królestwo garów
Keczup z pomidorków koktajlowych, bez cukru 208

oleju. Ułożyć na blasze. Dynię (ze skórką) pokroić na dwie łódeczki, ułożyć obok papryk.  Blachę z paprykami i dynią włożyć do piekarnika nastawionego na 190 stopni C. Piec 30 minut. Piekarnik wyłączyć, a papryki i dynię zostawić w nim jeszcze 30 minut lub dłużej. Pomidorki odszypułkować i wypłukać. Wrzucić do dużego garnka o grubym dnie, przykryć i ustawić(...)Zmiksować z grubsza ręcznym blenderem. Ten zabieg pozwoli na szybsze i łatwiejsze przecieranie. Pomidorki przetrzeć przez gęste, metalowe sito. Pomidorową pulpę ponownie włożyć do garnka. Do pomidorków dodać daktyle bez pestek oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone jakkolwiek. Włączyć palnik pod garnkiem. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Z papryk zdjąć skórkę i dodać do garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka czekoladowe paleo (z foremek) 123

bez zbóż, glutenu, cukru, nabiału i orzechów – ciasteczka czekoladowe paleo są pyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci . Jak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciastka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału (laktozy i kazeiny), przepis: gorzka czekolada – tabliczka (100 g), co najmniej 85%, najlepiej całkowicie bez cukru olej(...)kółko, aż nic nie zostanie. Ilość ciasteczek zależy oczywiście od wielkości foremek i grubości ciasta, mi z powyższych składników wyszło równe 55. Pod koniec wycinania rozgrzej piec do 180 stopni – ciastka trzeba piec od 12 to 15 minut , ale uważaj, bo łatwo je przypalić. Pozwól im nieco ostygnąć na blaszce. Miód i większe ilości mąki kokosowej nie mieszczą się

PaleoSMAK
Croissanty 184

jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny. Piekłam w nieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn, że niektóre rogale im się w  środku nie dopiekły.  Croissanty wg. Conticini Składniki: Na zaczyn 70 g mąki pszennej tortowej(...)dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm i o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, układamy na nim masło (bez folii) i składamy ciasto na 3 (jak urzędowy list). Ciasto wałkujemy na prostokąt, ponownie składamy na 3, obracamy o 90 stopni i ponownie wałkujemy na prostokąt. Czynność wałkowania

Kulinarne przygody Gatity
Poranki z Hello Slim 217

zasmakowała, a ze względu na moje umiłowanie do pysznych, często słodkich (ale zdrowych) śniadań, na moim profilu na INSTAGRAMIE - KLIK znajdziecie mnóstwo zdjęć ( wszystkie są mojego autorstwa i bez zgody nie zezwalam na ich kopiowanie ) z good morning hello slim. Wśród moich śniadań dominują opcje proste, szybkie i zdrowe. Dodałam do nich pyszne herbatki i wszystko świetnie się skomponowało(...)samo dobre, jak te z piekarnika. Poniżej przepis na omlet zapiekany z bananem i borówkami. PRZEPIS 3 białka 2 żółtka 3 łyżki mąki np. ryżowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia stewia, cynamon wedle uznania 1/2 banana garść borówek Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtko i mąkę. Masę wlewam do silikonowej formy. Układam na wierzchu pokrojonego banana i borówki. Wstawiam

Tetiisheri
Muffinki czekoladowe - wegańskie i bezglutenowe :) 187

nich przeczytasz na końcu wpisu.  Składniki (12 muffinek): 170 g mąki ryżowej  30 g mąki z lnu  30 g kakao  2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  35 g czekolady (u mnie pomarańczowa od Lifefood ) 60 g masła orzechowego  50 g syropu daktylowego  80 g banan (1 mały) 300 ml mleka sojowego(...)Masę rozłóż do foremek na muffinki (u mnie standardowa wielkość foremek silikonowych, 12 sztuk). Masa ma zakrywać 3/4 wysokości foremki.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut, w termoobiegu.  Gotowe polej odrobiną czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ułóż maliny lub inne dowolne owoce.  Wartości odżywcze (dla 1 muffinki, z dodatkami): energia

Zdrowie na języku :P
Tort czekoladowo-miętowy 135

sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Składniki(...)ubijam. Na koniec dodaję wystygnięte cukierki miętowe i całość mieszam, najpierw delikatnie, później troszkę szybciej do połączenia się składników.   Dodatkowo potrzebuję 200 g dżemu z czarnej porzeczki, najlepiej bez cukru. Mogę przystąpić do złożenia tortu w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy, a na mus kolejny blat biszkoptu, który

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania