Nie wiem jak Wy, ale ja w tak piękną pogodę mam automatycznie mniejszy apetyt. Niespecjalnie chcę sięgać po mięso, a bardziej po różnego rodzaju lemoniady, zdrowe
Be Fit Be Strongśmietana 30% – 150ml jajko – 2 sztuki ser kozi – 50g, miękki sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta – do posypania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż do foremki. Cebulę pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże(...)oleju przez kilka minut. Dodaj pokrojony szpinak i posiekany koper. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i połącz z warzywami na patelni. Dodaj pokrojony ser kozi. Całość przełóż na ciasto i piecz w piekarniku przez 40-50 minut. Boki tarty powinny być ładnie zarumienione, a środek ścięty. Podawaj na ciepło. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin
wiecejwarzyw.plfety i zioła nadają zdecydowanego smaku i charakteru. A jeśli macie ochotę na inną wersję smakową tostów to na blogu znajdziecie także tosty z cukinii. ZIELONE TOSTY BEZ CHLEBA Z podanych składników wyszło 5 tostów (pojedynczych trójkątów) 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 garści szpinaku 100 g zielonego groszku (mrożony) Kawałek sera feta Jajko Oregano, bazylia, sól(...)doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić Szpinak zbendować z jajkiem, serem feta i połową groszku Dołożyć resztę groszku, mąkę, przyprawy i wymieszać Wylewać porcje ciasta do rozgrzanego tostera i piec do uzyskania pożądanej chrupkości
HealthyCreationspuszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa : 2 galaretki o smaku malinowym 400 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru Galaretki rozpuścić(...)Odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlać galaretkę. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 1 kostka margaryny Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Masło utrzeć
Moje domowe kucharzenieorzechów i gotowe. Rozkosz. Składniki (na 2 porcje): 4 garście umytej i osuszonej roszponki 2 średnie buraki 100g kremowego sera koziego Na posypkę z orzechów: kromka razowego chleba bez skórki 3 łyżki obranych orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego 1 łyżeczka ostrej musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz(...)upieczenia buraków. Nastawiamy piekarnik na 200°. Buraki obieramy i dzielimy na ćwiartki. Pakujemy buraki w paczuszki z folii aluminiowej tak miały trochę przestrzeni wokół siebie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Po tym czasie sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Jeśli nie, zawijamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Upieczone buraki wystawiamy do częściowego ostudzenia. W międzyczasie gdy buraki się pieką
Smaczna StronaPlacki z jogurtem, suszoną żurawiną i jabłkami, jak dla mnie świetny obiad, kolacja czy podwieczorek. Podaję gorące, zimne, z cukrem pudrem, miodem lub syropem, zazwyczaj na słodko. Wersja bez niczego znika zaraz świeżo usmażona z patelni co zrobić?:) Puszyste i delikatne placki na słodko, no uwielbiam po prostu! Jeśli podzielasz tę radość wypróbuj! Zapraszam na pyszne placki na słodko(...)dzień Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego szklanka suszonej żurawiny 2 duże jabłka albo gruszki 3 jajka opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki i jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram
Zasmakuj Kuchniskładniki na mufinki 1 niepełna szklanka jagód 6 krówek cukierków 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczannej 2/3 szklanki cukru kryształu 10 dag margaryny roztopionej
Moje WyrobyBez czekolady nie potrafię ostatnio żyć i choć waga pokazuje +4 to dieta wydaje się być kompletnie nieosiągalna. dzisiaj mam dla Was pocieszycielskie BROWNIE... Prawdziwe BROWNIE pisane dużą czcionką! Wilgotne, lekko słonawe, nie za słodkie za to orzeźwiająco kwaskowe. Przepyszne! Przepis podpatrzony u Liski ale z moimi zmianami. Brownie z malinami 170 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli morskiej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 350 g gorzkiej czekolady 200 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki nasionka z połowy laski wanilii pół łyżeczki skórki startej z cytryny 280 g cukru trzcinowego 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę, masło, cukier wkładamy do miski i ustawiamy w kąpieli wodnej
Dzieje kuchennej WiewióryŚwietny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych gości a zapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego! Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;) Składniki: Na 16 sztuk muffinek(...)jajka 1 szklanka maślanki naturalnej 12 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 1 torebka cukru z wanilią Dr.Oetker 1 szklanka pokrojonego rabarbaru Sposób przygotowania: W jednej miseczce wymieszać ze sobą suche składniki czyli: mąkę, proszek, cukry. W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka
Wanilia i KardamonCiasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi to pyszny i zdrowy deser, który jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Do ciasteczek można nie dodawać zupełnie cukru, gdyż suszone daktyle zazwyczaj są dość słodkie. Moje daktyle jednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao(...)była mało wyraźna, dodałam więc nieco cukru trzcinowego. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna przekąska do kawy
Kuchcik gotujeNo dobra gagatki, niektórzy z Was zaczęli już długi majowy weekend, niektórzy wzięli wolny wczorajszy poniedziałek i są już w połowie wypoczynku. Swoją drogą ten wolny
Marder&Marder Manufactureśliwki wędzone 200 gram boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka większa, przyprawa marynata do mięs klasyczna Prymat 1 opakowanie + dodatki wg. opisu na opakowaniu świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia śliwki wędzone, boczek wędzony i cebulę pokrojone(...)rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze z 20 minut schab dobrze wystudzić, wywar z pieczenia można wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu, zupy - doskonały, soczysty, aromatyczny, kruchy nadziany śliwkami
W Mojej Kuchni Lubięwersji żytniej. Jak dla mnie wersja żytnia jest zdecydowanie najlepsza, pewnie też najzdrowsza. Delikatna, bardzo wilgotna, wprost rozpływająca się w ustach. Po prostu babka marzenie. U mnie dodatkowo bez dodatku cukru, dodałam do niej tylko ksylitol, ale z cukrem trzcinowym lub zwykłym również będzie super. Dla nas, to zdecydowanie nr 1 wśród babek. Moja forma ma wymiary: śr.16cm(...)175g ksylitolu lub cukru - 275g mąki żytniej typ720 - 210g masła - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Jajka utrzeć (ubić) z ksylitolem (lub cukrem), ekstraktem waniliowym i ksylitolem z wanilią na puch. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu, dokładnie miksować
Smaczne Zdrowemoże być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości(...)kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam
nietadietaSzybkie, smakowite i pulchne babeczki z dodatkiem buraków czerwonych, z czekoladową polewą z wielkanocnych króliczków i jajek. Smaku buraków zupełnie nie czuć w gotowych babeczkach
Ze smakiem bez glutenu