Sałatka z tartego brokuła i mango zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem. Porcja witamin na talerzu do zrobienia w 10 minut. Czas : 10 minut Poziom trudności : Bardzo
Niedzielny kucharzCiasto, które wszyscy znamy i kochamy Skubaniec, szarpaniec, pleśniak… Różne nazwy, ale tak tradycyjne, że właściwie nie trzeba przedstawiać Dzisiaj w zakręconym wydaniu Składniki: 1/2
Słodki sentymentKażdy kawałek tortilli zwijałam w rożek. Brzegi zapinałam wykałaczką i tak przygotowany rożek wypełniałam farszem, pozostawiając ok. 1cm wolnego miejsca na wierzchu. Rożki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie były przygotowane, wstawiłam je do piekarnika i zapiekałam ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Następnie do każdego rożka na farsz włożyłam porcję startego żółtego sera gouda(...)minut do jego roztopienia. Upieczone rożki przełożyłam od razu na talerz i podałam na gorąco. Można je podać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem, lub zjeść same bez żadnych dodatków. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeZ okazji dzisiejszego święta, chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić
Be Fit Be StrongMłoda kapusta z frankfurterkami Dziś mam dla Was przepis na pyszną i sycącą młodą kapustę z frankfurterkami. Tak przygotowaną kapustę można podać jako samodzielne danie lub
Słodkie okruszkiWitajcie, Dzisiaj wyjątkowe połączenie bezy z pysznym kremem mascarpone. Robimy ten pyszny deser, który wymyśliła Mama, kiedy „mamy chrapkę” na coś słodkiego. Jest pyszny i wprost rozpływa się w ustach Składniki na beziki: 6 białek 2 szklanki cukru kryształ (drobnego) Szczypta soli Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie ubijając partiami dodawać cukier (ubijać ok.10 min., nie dłużej(...)blachy wielkości piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia szprycą wyciskać spody i górę ciasteczka o średnicy ok.4-5 cm. Na jedną spody na drugą górę – wierzch, tak jak pokazane na zdjęciach. Mi wyszło 20 spodów i 20 ciasteczek do przykrycia. Suszymy przez ½ godziny w temperaturze 130 0 C, następnie skręcamy temperaturę do 100 0 C i suszymy jeszcze 1 ½ godziny
Przepisy BabciWitajcie, Dzisiaj wyjątkowe połączenie bezy z pysznym kremem mascarpone. Robimy ten pyszny deser, który wymyśliła Mama, kiedy „mamy chrapkę” na coś słodkiego. Jest pyszny i wprost rozpływa się w ustach Składniki na beziki: 6 białek 2 szklanki cukru kryształ (drobnego) Szczypta soli Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie ubijając partiami dodawać cukier (ubijać ok.10 min., nie dłużej(...)blachy wielkości piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia szprycą wyciskać spody i górę ciasteczka o średnicy ok.4-5 cm. Na jedną spody na drugą górę – wierzch, tak jak pokazane na zdjęciach. Mi wyszło 20 spodów i 20 ciasteczek do przykrycia. Suszymy przez ½ godziny w temperaturze 130 0 C, następnie skręcamy temperaturę do 100 0 C i suszymy jeszcze 1 ½ godziny
Przepisy BabciNiegrzeczne byłoby z mojej strony nie podzielić się tym przepisem. Często go widziałam na grupie na Fb. Wystarczy 5 minut, aby zważyć składniki, wymieszać i wylać
Gotuj z Agnespyszną szarlotką i od razu ją pokochałam. Jednak kiedy zdradził mi przepis na nią to nie mogłam uwierzyć, że jej wykonanie jest tak banalnie proste. Przekonajcie się sami, nie bez powodu do najlepsza szarlotka na świecie! Z przepisu wychodzi ok. 15 kawałków, jeden to ok. 149kcal, B: 2,3g, T: 3,2, W: 29g. Składnik na formę(...)kaszy manny + do posypania formy – 70g mąki orkiszowej – 50-70g erytrolu – 50g masła + do natłuszczenia formy (lub stałego oleju kokosowego) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – cynamon W misce łączymy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i połowę erytrolu. Formę natłuszczamy masłem, obsypujemy kaszą i równomiernie rozsypujemy na dnie oraz bokach
Be Fit Be StrongBaba ghanoush to nic innego jak pasta z bakłażana. Bardzo przypomina hummus, ale ma pewną przewagę - nie ma działania wzdymającego. Można ją doprawić według upodobań - kuminem
Gary Bez dnaPyszny i delikatny jabłecznik z dużą ilością jabłek, pianką i motylkami Jabłecznik zrobiony jest na kruchym cieście. Całość smakuje doskonale Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki
Słodki sentymentTłusty czwartek bez pączków czy innych słodkości smażonych w głębokim tłuszczu to nie tłusty czwartek. Owszem wiem, że nie zdrowo, że dieta itp. itd. ale nikt nie każe zjeść Wam 20 pączków, wszystko róbmy z głową. I błagam Was nie nazywajcie drożdżówek upieczonych z pączkowego ciasta pączkami, bo pączek jak to świetnie napisała Julianna z bloga Obiad gotowy musi(...)zaliczyć tłuszczowe spa i koniec kropka. Pieczona to jest drożdżówka, a nie pączek. Jeśli przeraża Was czas przygotowania pączków, to może skuszą Was mini pączki z serkiem homogenizowanym , które robi się po prostu błyskawicznie, albo serowe oponki , też całkiem szybkie do zrobienia. Ja osobiście mam ochotę na gniazdka zwane też pączkami hiszpańskimi, ale Pan Mąż domaga się pączków
Cynamonowe szczęściezastąpić sokiem brzoskwiniowym lub bananowym, ananasowym) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1-3 łyżki cukru pudru (należy dosłodzić do smaku, czasami sok z marakui może trafić się bez dodatku cukru) Krem: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 250g serka mascarpone Dodatkowo: około(...)Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 210C na funkcji góra – dół. 2. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego okrąg o średnicy około 26cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia
Mała Cukierenkarazu, bez ceregieli, przepis jest z bloga Mała Cukierenka. Przepis łatwy i przyjemny. Ciasto pyszne, naprawdę. Trochę zmodyfikowałam przepis, m. in. zmniejszyłam ilość cukru i w sumie dobrze. Dla nas wyszło przeidealnie. Bierzcie przepis i zapiszcie sobie go gdzieś na stałe. Składniki: 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki naturalnego kakao 120 g cukru (lub więcej) 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 bardzo dojrzałe banany 2 jajka 120 ml oleju Czekoladę drobno siekamy. W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej rozdrobnione widelcem banany, olej i jajka. Zawartość obu misek łączmy ze sobą, mieszamy (nie za dokładnie). Dorzucamy
KardamonovyJesień to czas, gdy przy okazji różnych wypieków, wrzucam do piekarnika czerwone buraki i dynię, by mieć je do bieżącej konsumpcji w sałatkach. Tym razem dynię
Weekendy w domu i ogrodzie