bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2066/3453)

Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 262

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :) Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto

głodny alergik
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 174

Wstyd się przyznać, ale zupełnie wyleciało mi z głowy znaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet z resztek 195

wrzątku wątróbki (jak zmieni kolor na szary, to wyciągamy) 3 jajka (osobno żółtka, osobno białka) sól, pieprz (pieprzu sporo) gałkę muszkatołową 200 g ugotowanego ryżu 30 g surowej słoniny bez skóry (można pominąć). Przygotowanie: Wszystko oprócz białek mielimy. Ja używam Tefal Companion z ostrzem do wyrabiania – wkładam wszystko do misy i ustawiam prędkość 6 na minutę(...)której będziemy ją wyrabiać, doprawiamy porządnie, białka ubijamy z odrobiną soli, na sztywno i łączymy delikatnie z masą. Masa się rozluźni, nie martwcie się tym, bo się zetnie podczas pieczenia i późniejszego studzenia. Ja piekę w keksówce, na dno wkładamy cienkie plasterki masła lub cieniutki pasek słoniny. Przekładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika

ladykitchen
Sernik z malinami na czekoladowym spodzie 146

piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (najlepiej na samej grzałce dolnej, żeby wierzch się nie przypalił). Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek. Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy(...)tylko przyjdzie do głowy.  Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tylko grzałka dolna), pod ciasto wkładamy brytfannę wypełnioną wodą.  Pieczemy około 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120-125 stopni i pieczemy jeszcze 1.5 godziny.  Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy przez 10-15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 20 minut

Kolorowy Przepisownik
błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami, dzięki któremu zabłyśniesz sama przed sobą 147

ciasto na każdą okazję, na niezapowiedzianą wizytę teściowej, na małe co nieco po niedzielnym obiedzie. Proste, nie wymagające dużo zachodu. Ot, wsypujesz składniki, mieszasz, wkładasz do blaszki i pieczesz. Potem już się tylko delektujesz i podsuwasz teściowej kawałek. Promieniejesz z zachwytu, a Ona patrzy i podziwia – O takiej żonie dla mojego syna nawet nie marzyłam!   Nie musimy umieć(...)ciasto sezonowe. W sobotą tańcząca do białego rana, a w niedzielę od rana krzątająca się w seksownym fartuszku po kuchni, o godzinie 8 serwująca pachnący, domowy chlebek. No bez przesady, powinniście krzyknąć! Takie ideały nie stąpają po ziemskim globie! Ano i jest w tym prawda. Ale wychodzę z założenia, że każda z nas powinna mieć w swoim „kapowniku

W Kawiarence
Sernik kawowe amaretto 254

kawą. I tak pijąc wyśmienitą kawę od CoffeNation postanowiłam przygotować ten pyszny sernik kawowe amaretto. Wszyscy byli zachwyceni, sernik znikł dosłownie w kilka chwil Sernik kawowe amaretto Sernik przygotowałam bez spodu, bo taki najbardziej lubimy. Ale Wy możecie spokojnie dodać np. spód z rozdrobnionych ciasteczek wymieszanych z roztopionym masłem. Do tego ciasta doskonale będą pasować ciasteczka kakaowe. A teraz(...)delikatnie miksujemy (lub mieszamy całość łyżką). Masę wylewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piernika. Pieczemy aż boki sernika ładnie odejdą a góra zacznie się rumienić. Czas pieczenia zależy od piekarnika, około 40-45 minut. Zostawiamy sernik na kilka minut w uchylonym wyłączonym piekarniku. Wyciągamy i studzimy. Rada: Sernik warto włożyć

Słodkie okruszki
Croque Monsieur 137

kromek chleba, który użyjemy do przygotowania naszej kanapki. Jak już wspomniałam powyżej, moja propozycja na croque monsieur to propozycja, która sięga po sos beszamel. Nie mogło się oczywiście obejść bez wykorzystania domowego sosu. Przepis na domowy sos beszamel znajdziecie na blogu a poniżej załączam również bezpośredni link do tego przepisu. Pomimo tego, iż kanapka croque monsieur jest dość kaloryczna(...)jest już płynne ułożyć kanapki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, następnie przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe masło i przyrumienić tę stronę kanapek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej podsmażone kanapki po czym wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 8 do 10-u minut. Croque monsieur podawać na ciepło. Croque Monsieur

MeCooks
FASZEROWANA CUKINIA WARZYWAMI LUB MIĘSEM 257

Cukinię  podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną.  Główną jej zaletą jest wyborny smak.  Należy do warzyw niskokalorycznych . Składa się w 90 procentach z wody a   100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Ponadto:  odkwasza organizm   sprzyja przemianie materii.  bogata w witaminy(...)Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Nie kumuluje bowiem metali ciężkich. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich

potrawyregionalne
SerVantka – restauracja z duszą 158

wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast królują tu gruzińskie. Miejsce w sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością studiowaliśmy kartę dań, dokonując trudnego wyboru w bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska(...)dawna polowałam na tą rzadko spotykaną rybę. Muszę powiedzieć, że  nieco się rozczarowałam jej smakiem, choć dzwonko ( niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście jeszcze perliczki. Fantastyczny natomiast okazał się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był

Smaki Ewy
KETO WRAPY – TORTILLE (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, jajek i laktozy) 419

kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami. Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni. Delikatnie obrócić na drugą stronę(...)okazji Smacznego! — BTW 1 placka tortilli: 65 g, 70 kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g. Artykuł KETO WRAPY – TORTILLE (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, jajek i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Ciasto Orzechowiec 109

płynnego miodu 2 płaski łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 100 g masła 5 łyżek cukru 300 gram orzechów włoskich ( łuskanych ) 3 łyżki miodu płynnego Krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru pół szklanki cukru drobnego do wypieków 200 g miękkiego masła ( 1 kostka ) 750 ml mleka ( 3 szklanki ) odrobina soli Dodatkowo : 220 g dżemu z czarnej porzeczki ( 100 % owoców(...)równe części. Jedną częścią wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 12 minut. ( funkcja góra – dół ) Drugą część ciasta również wylepiamy drugą blaszkę. Też nakłuwamy widelcem. Wylewamy na ciasto masę orzechową i również pieczemy w temperaturze 180 st. około 12 minut.upieczone blaty odstawiamy,aby wystygły

Olcia gotuje!
RECENZJA PRODUKTÓW ZE SKLEPU ,,BEE” 78

dosłownie wszystko co lubimy i na co mamy akurat ochotę: mięso, warzywa sosy. Pulpa z mango Alphonso Pulpa z mango to pełnowartościowy miąższ, czyli doskonale zmiksowane całe owoce mango bez skórki i pestek. Z pomocą tego egzotycznego produktu przygotujesz przepyszne desery, egzotyczne napoje oraz wytrawne dania. Idealna do jogurtów, lodów i sorbetów. Wspaniale sprawdzi się w przygotowaniu kremów(...)ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale komponuje się ona z warzywami,  a więc może być dodatkiem do warzywnych surówek a także daje wspaniałe efekty kulinarne w przyrządzaniu pieczeni mięsnych. Polecam! Organic Shop Peeling do ciała soczysta papaja Peeling znajduję się w okrągłym plastikowym pojemniczku. Po odkręceniu wydobywa się przepiękny zapach słodkich soczystych owoców. Peeling jest bardzo delikatny, drobny

Podróż w kulinaria
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 161

gruszek, orzechów włoskich i gorgonzoli. autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ragù alla bolognese - klasyczny sos boloński autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Caffè Shakerato - włoska kawa na upały (bez mleka) autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Cotolette alla Milanese - kotlet po mediolańsku autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Szakszuka شكشوكة‎‎ - bliskowschodnie śniadanie autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem(...)BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na cieście marchewkowym 70

marchewkowe i uwielbiasz sernik ? Sprawdź koniecznie niesamowite połączenie tych dwóch cudownych smaków! W każdym kęsie tego domowego deseru znajdziesz słodką, lekko orzechową nutę ciasta marchewkowego oraz kremowy, wilgotny smak pieczonego sernika. Mimo, że osiągnięcie odpowiednich proporcji wymagało kilku prób, to stworzyliśmy przepis na ciasto marchewkowe z sernikiem , które jest świetnie zbalansowane i przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Dlatego(...)ciasta marchewkowego, a na wierzch resztę masy twarogowej w taki sposób, aby przykryła całość. Pieczenie: Sernik wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na półkę niżej niż środek. Piecz 60 – 70 minut. Jeśli wierzch zacznie zbyt mocno się rumienić, przykryj papierem do pieczenia. Po upieczeniu, sernik zostaw w piekarniku na ok. 20 minut, a następnie wyjmij

Kuchnia Na Wypasie
Sernik na jogurcie z owocami lata 72

jogurt grecki, dzięki któremu po upieczeniu otrzymujemy ciasto do złudzenia przypominające w smaku i konsystencji najdelikatniejszy sernik. A dodatek owoców lata, to moim zdaniem w tym wypadku krok obowiązkowy - bez nich ten sernik nie byłby tak pyszny. A jest obłędny! Od razu uprzedzam, że ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Najlepiej podawać go na drugi dzień po upieczeniu, dopiero wtedy(...)Koniecznie wypróbujcie ten przepis! :D Kruche ciasto : 310 g mąki pszennej 170 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 3 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa jogurtowa : 800 g jogurtu greckiego 5 jajek 180 g cukru 16 g cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Opowieści z piekarnika