bakłażana. Miąższ posolić używając ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na pół godziny. Następnie bakłażana wstawić w blaszce, na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut. W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą(...)zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ rozdrobnić nożem, dorzucić do farszu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem
Bulliocukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe umyte śliwki bez pestek w misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, kisielem zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę żaroodporna forma(...)posypana tartą bułką - na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem na sztywno rózgą blendera szprycką nałożyć ubitą śmietanę na kruszonce, ozdobić kwiatkami wafelkowymi, schować
W Mojej Kuchni Lubięzasmakują. W Polsce chyba najbardziej znane i popularne są śliwki węgierki , niezbyt duże , mocno fioletowe , słodkie . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka(...)kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej cytryny 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 jajka pół szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g) Dodatkowo : ok 800 g śliwek 2 łyżki cukru ( można pominąć gdy śliwki sa mocno dojrzałe
Malinowa Kawiarenkawodę razem octem, cukrem i solą. Wrzącą zalewą uzupełniać słoiki, na wierzchu wlewając olej. Gorące słoiki natychmiast zakręcać i odstawiać do góry dnem. Powinny bez problemu zamknąć się bez konieczności pasteryzowania. Od pewnego czasu staram się jak najwięcej zapraw własnie w taki sposób przygotować. Nie trzeba gotować ich w garnkach z wodą, co podczas upałów jest prawdziwą(...)sposób może nie zadziałać, to pasteryzujcie je przez kilka minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Możecie również wstawić je do piekarnika (na blasze ułóżcie papier do pieczenia, a na nim słoiki) i przez około 10 minut "zapiekajcie" je w temperaturze 90-110 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień bardzo dobry! Ostatnio mamy obsesję na punkcie płatków owsianych. Jak wiecie, nie możemy się obejść bez słodkości, więc Moni wymyśliła zdrową , a zarazem pyszną opcję na śniadanie. Gdy chcesz zjeść zdrowo, nie musisz codziennie robić owsianki. Wystarczy dodać parę składników, a masz coś innego, jak nie lepszego! Bo kto oprze się, gdy podczas śniadania zapytasz się "Kto chce(...)gofry?" <3 A więc... Do dzieła! Składniki na 3 gofry: 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka roztopionego masła Przygotowanie: Łączymy suche składniki i mieszamy. Ubijamy jajko. Dodajemy jajko ubite do suchych składników, wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej) oraz roztopione masło
Gotowanie, czyli hobby dla każdegobyło grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną cebulę. Następnie rozgrzewamy patelnie i podsmażamy dodając łyżkę masła. Tak przygotowany farsz z pieczarkami(...)serem. Naleśniki podsmażamy na patelni pod przykryciem tak aby ser się rozpuścił. Równie dobrze można zapiec naleśniki w piekarniku. Naleśniki podajemy na ciepło wraz z ketchupem. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii w porcji 30 min 20 min 10 min 8 200 kalorii
Naleśnikidziś w wersji truskawkowej. Składniki: (foremka keksówka lub tortownica minimum 23cm) 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 400g kremówki 36% 500g umytych truskawek bez szypułek mrożone owoce do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Truskawki(...)używam Nutri Boost od Russell Hobbs ) i miksujemy na gładki mus. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę i mus truskawkowy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą. Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy z zamrażarki 15 minut
Gotowanie i blogowaniebakłażana. Miąższ posolić używając ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na pół godziny. Następnie bakłażana wstawić w blaszce, na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut. W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą(...)zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ rozdrobnić nożem, dorzucić do farszu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem
Bulliopomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej(...)agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam daktyle pokrojone na małe kawałki (wcześniej zalewam je wrzątkiem). Całą masę dokładnie mieszam, przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 2 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam
nietadietaciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :) Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne! Zdrowo wyczaruje uśmiech na naszych twarzach :) Sami sprawdźcie! Bananowe(...)kakao 50 g mąki 3-4 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego) 1 olejek waniliowy 2 łyżki oleju kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czekolada gorzka lub mleczna 2 banany To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut! Banany zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki (w temperaturze
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!lodówce. Masa śmietanowo-czekoladowa jest zwarta, a jednocześnie delikatna w swojej konsystencji, kremowa i rozpływająca się w ustach, z delikatną orzechową nutką. Całość obłożona bitą śmietaną (już bez dodatku cukru), posypana delikatnie kakao z ułożonymi na wierzchu czekoladkami belgijskimi w kształcie muszelek i owoców morza. Jeżeli w najbliższym czasie ktoś z Waszych bliskich będzie obchodzić swoje święto, to jest(...)okazję! Przepis pochodzi z książki Dr Oetker „Czekoladowe ciasta”. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 100 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g śmietany 30% 100 g kremu orzechowego np. Nutella 300 g gorzkiej czekolady
MyCookBook.plustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki octu lub soku z cytryny krem: 3 małe cytryny 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)oleju 125 g mascarpone 125 g kremówki borówki do dekoracji Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawydawać się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często(...)klik) . * keksówka 30 cm Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru ok. łyżka wrzątku kolorowa cukrowa posypka Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaROSSI.PL Na czym polega jej wyjątkowość? Jest bardzo zbliżona do tych, które używają we Włoszech, masywna, dość ciężka. Ciepło rozprowadza się powoli. Tu możemy gotować i smażyć bez użycia tłuszczu. Mięso na niej się nie ścina,ale gotuje. Łatwa w utrzymaniu czystości. Przeznaczona do wszystkich typów kuchenek. Do dzieła! Składniki -pierś z kurczaka- ilość dowolna -vinaigrette classico oliwa(...)Modeny - Karahi Chicken Masala Skworcu -suszone oregano- moje pochodzi z Sycylii. Sama suszyłam, sama kruszyłam -pomidorki koktajlowe -czerwona cebula -mozzarella -oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone -świeża bazylia -chleb pieczony w domu -wino opcjonalnie A po obiedzie? Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka myjemy
Z Kuchni Do KuchniBuraczany (albo buraczkowy) krem z dodatkiem zblendowanych buraków, mleka kokosowego i ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz(...)laurowy majeranek szczypta cukru posiekany koperek dodatkowo : ziołowe grzanki (kupione tym razem) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut. Upieczone buraki rozwinąć z folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować
Walijskie Pichcenie