pszennej 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Krem chałwowy: 2 szklanki mleka 3,2% Wydojone bez laktozy Mlekovita 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła bez laktozy Mlekovita 200 g chałwy waniliowej Dodatkowo: 150 g truskawek ¼ granatu garść borówek 50 g chałwy waniliowej listki mięty Przygotowanie: KRUCHE CIASTO Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier puder oraz(...)dodajemy żółtka. Ciastem wykładamy foremki, posmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką krupczatką. Tak przygotowane wkładamy do schłodzenia do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C przez 30 – 35 minut (do uzyskania złotego koloru). Kruche spody wyjmujemy delikatnie z foremek, kiedy są jeszcze ciepłe i pozostawiamy do wystudzenia
KierunekuchniaSpód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę(...)czekoladą. Udekoruj orzeszkami i wstaw do lodówki do stężenia. Rada: Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed podaniem udekoruj bezami aby pozostały chrupiące
Smakołyki Asipłatki migdałów dodane do ciasta, mimo, że nie są one mocno wyczuwalne. Dodatkowym walorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki. Smak ciasta na pewno(...)tortownicę 24 cm) 7 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki wrzątku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 5 łyżek ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina aromatu migdałowego 100 g płatków migdałów Kruszonka: z tego przepisu Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej
Walijskie Pichcenieproblemu upiec też bez nich, gdyż ciasto fasolowe wybacza wiele modyfikacji w przepisie. Jajka można zamienić zmielonym siemieniem lnianym albo nasionami chia zalanymi gorącą wodą. Ciasto bez problemu można też przekroić na blaty. Na moim blogu znajdziecie także przepis na biszkoptowy tort kokosowo-czekoladowy . Składniki na ciasto: 1,5 puszki czerwonej fasoli 6 jajek lub „kisiel(...)lnianego lub nasion chia + niepełna szklanka ciepłej wody 230 g migdałów (ok. 1,5 szklanki) 13 łyżek kakao 6 łyżek cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia tortu: szklanka zblendowanych truskawek szklanka zblendowanych wiśni 2 łyżeczki agar agar Składniki na masę kokosową: ok. 250 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka
Dieta bez mlekakotleta schabowego w wykwintne danie. Dodatek domowego sosu tysiąca wysp sprawi, że kotlety nie zrobią się w piekarniku zbyt suche. 2 plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe. Mięso smarujemy sosem tysiąca wysp i układamy(...)słupki. Mięso zawijamy ściśle i przebijamy wykałaczką. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe! Roladki świetnie smakują z domowymi frytkami i surówką z papryki i ogórka kiszonego
Dieta bez mlekaczubate łyżeczki oleju kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder (u mnie trzcinowy) do oprószenia omletu niskosłodzona konfitura jagodowa Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy 2 całe jajka, dodajemy jogurt (można również dodać łyżeczkę rozpuszczonego oleju kokosowego). Dokładnie mieszamy składniki. Na koniec dodajemy płatki kukurydziane Corn Flakes Klasyczne Lubella. Mieszamy składniki. Masę wylewamy(...)olejem kokosowym (u mnie czubata łyżeczka). Smażymy na mniejszym płomieniu pod przykryciem. Gdy omlet ładnie urośnie i zarumieni się od spodu obracamy go na drugą stronę i dosmażamy (już bez przykrycia). Omlet ściągamy, kroimy na 4 części i podajemy lekko oprószony cukrem pudrem z porcją niskosłodzonej konfitury jagodowej. Smacznego #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Słodkie okruszkiJestem takiego zdania, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Tak było w przypadku tego ciasta, zostały mi białka z robienia faworków, a nie miałam czasu żeby suszyć bezy, więc upiekłam takie oto ciasto, powstało ono dosłownie w pół godziny. A zniknęło jeszcze szybciej, to chyba świadczy, że dobre było. Pysznie pachnie czekoladą i wanilią. Do upieczenia użyłam #OlejWielkopolski(...)polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 białka 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju ( u mnie olej Wielkopolski ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się
Izabelawkuchniwłoskich, zmielonych 120 g masła 1 jajko 2 łyżki letniej wody szczypta soli Składniki na farsz: 3 jajka 100 g sera z niebieską pleśnią ok 400 g czerwonych winogron, bez pestek 150 g śmietany 30% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy , wodę i sól umieszczamy w misce (lub dzieży robota), dodajemy masło, wodę oraz jajko i wyrabiamy(...)folię spozywczą i na ok 30 minut umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowyjemy cienko i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok 10 minut aż spód będzie rumiany. Przygotujmy farsz. Winogrona myjemy, obieramy wszelkie ogonki i suszymy z nadmiaru wody. Śmietanę mieszamy z pozostałymi, trzema jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem oraz
Szybko Tanio Smaczniekolejno składników. Tu jest inaczej. Chyba prościej się już nie da. Mieszamy składniki suche, dodajemy masło, a na koniec wlewamy wodę-tak, też byłam zaskoczona, ale ciasto się upiekło bez zakalca. Na surowo miało fajną konsystencję, ale przekonana do niego na sto procent nie byłam. W sumie może ta babka czekoladowa nie jest moim faworytem ale swoich fanów(...)CIASTO 2 szkl mąki tortowej 3 duże jajka 1,5 szkl cukru pudru 125 g miękkiego masła 1/2 szkl kakao w proszku 1 szkl wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy MASA SEROWA 250 g sera twarogowego może być z wiaderka (ja użyłam zwykłego twarogu) 1/4 szkl cukru 2 łyżki miękkiego masła
Pieguskowa Kuchniacukier puder, listki świeżej mięty i… pyszna herbata Yogi Tea oczyszczająca z cytryną (Detox with Lemon) Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto (powinno być ciut gęstsze od naleśnikowego) odstawiamy na około 5 minut. Następnie mieszamy i wykładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię(...)smażymy na małym ogniu. Aby łatwiej się później obracały smażmy je pod przykryciem (pokrywką). Gdy pojawiają się bąbelki odwracamy je ostrożnie na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy (już bez pokrywki). Podajemy w towarzystwie ulubionej herbaty oprószone cukrem pudrem z listkami świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkiPorzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany(...)jajka (rozmiar l) 1 szklanka zwykłego cukru (210 g) 2 płaskie szklanki mąki pszennej (300 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, wlać masło, dodać śmietanę i zwykły cukier oraz wanilinowy. Za pomocą trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Następnie wsypać przesianą mąkę wraz
Ugotowaćsernik. Podobnie i tym razem, ale dla odmiany sernik z dodatkiem mlecznej czekolady, uwieńczony polewą z białej i udekorowany czekoladowymi cukierkami Schoko-Bons w kaształcie jajeczek. Puszysty, kremowy i delikatny, bez wątpienia zasługuje na swoje miejsce na świątecznym stole. Składniki (forma o średnicy 25 cm): Sernik: 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru(...)jajek 1,5 tabliczki (150 g) czekolady mlecznej 1 duże opakowanie (64 g) budyniu czekoladowego, toffi, lub o smaku „krówki” 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia szczypta soli Spód: 100-120 g herbatników 0,25 kostki (50 g) masła 1 łyżeczka kakao Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) czekolady białej 3 łyżki mleka Dodatkowo
Fitsweet.mesobie, że jesteś w lesie. Ptaki śpiewają, drzewa szumią, jest piękna pogoda. Nagle na horyzoncie pojawia się Czerwony Kapturek i zaprasza Cię na przyjęcie do babci. Oczywiście zgadzasz się bez namysłu. Kiedy docieracie na miejsce, widzisz stół zastawiony przeróżnymi smakołykami. A wśród nich czekoladowe babeczki porośnięte "mchem" ;) Nie, nie zwariowałam ;) W roli mchu mielone pestki dyni, a przyjęcie naprawdę(...)szczegółów, bo ma być niespodzianką :) PS. A babeczki są pyszne! Polecam :) Składniki: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 2 jajka 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%) dżem malinowy polewa : 40 g deserowej czekolady, 40 g śmietany kremówki (30 lub 36%) posypka : garść zmielonych pestek dyni (mogą być solone
zadanie-gotowaniecytryny gorąca woda, na oko kilka łyżeczek Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, cukier, drożdże, mleko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrabiam na gładkie ciasto (przy pomocy robota kuchennego, bez którego nie umiem żyć :) ) Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam folią spożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę. Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką(...)Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko - ślimaczki :) wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez ok 20 min (pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej i u mnie wystarczyło
Kuchnia VikiBezglutenowy sernik z kaszką kukurydzianą, oparty na klasycznym przepisie na sernik wiedeński. Bez spodu ale z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego(...)łyżeczki cukru waniliowego 10 jajek 1 budyń waniliowy - i mnie bezglutenowy 4 łyżki kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki rodzynek skórka otarta z jednej pomarańczy 6-8 połówek brzoskwiń lub moreli z puszki Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodawać stopniowo po jednym
Ze smakiem bez glutenu